Poti ghici sexul copilului dupa forma burtii?

Poti ghici sexul copilului dupa forma burtii?

Poti ghici sexul copilului dupa forma burtii. Mit sau realitate?

Conf. Univ. Dr. Nicolae PoianaDoctorul Nicolae Poiana, conferentiar universitar, este Medic Primar Obstetrica-Ginecologie si Chirurgie Oncologica ce detine numeroase supraspecializari medicale. A reprezentat Romania in negocierile purtate cu UE pentru echivalarea diplomelor de studii medicale romanesti. A fost medic sef de sectie a Spitalului Polizu, membru fondator a numeroase societati medicale si al clinicilor private Mediplus si Biogenesis. Aici se gaseste profilul complet al domniei sale. Conferentiarul Nicolae Poiana este contribuitor editorial al platformei de educatie medicala Doctor MIT.

 

Ai deja un baietel si vrei sa ii aduci pe lume o surioara? Sau ai deja trei fete si crezi ca e momentul sa sa ai si un jucator de fotbal in familie.

Ce poti face pentru a determina sexul viitorului copil?

Pentru aceasta ai la indemana o sumedenie de solutii populare, destul de usor de urmat, despre care se afirma ca pot influenta balanta de la 50%-50% baiat sau fata la cifre mult mai mari ce merg pana la 80% in directia sexului dorit.

CE SPUN SOLUTIILE TRADITIONALE CE DETERMINA SEXUL COPILULUI?

Traditia
Cand primesti un sfat, gandeste-te cat de competenta este sursa lui.

Haideti sa trecem in revista ceea ce traditia ne spune ca un cuplu trebuie sa faca pentru a obtine un baietel:Avem un baietel, sexul copilului,

  1. Sexul pentru conceperea copilului trebuie facut cu cel mult 12 ore inainte de ovulatie si cu nu mai mult de 12 dupa aceasta. Cei ce recomanda aceasta solutie afirma ca asigura sanse de 80% pentru obtinerea unui fat de sex masculin
  2. Ambii parteneri trebuie sa fie abstinenti cel putin 7 zile inainte de sexul pentru reproducere
  3. barbatii mai in varsta duc la conceperea predominant de baieti
  4. femeile sub 20 de ani nasc mai mult baieti
  5. cu 2,5 luni inainte de data aleasa pentru conceptie, femeile trebuie sa adopte un regim alimentar bogat in sodiu si potasiu (sunca, paine integrala, sfecla rosie, avocado, miere)
  6. sexul de conceptie ar trebui facut in zilele cu luna in patrar

Daca, din contra, deja ai cumparat rochite si ai vopsit dormitorul  bebelusului in roz, traditia iti spune ca ai de facut urmatoarele pentru a aduce acasa de la maternitate, o fetita:Avem o fetita!

  1. Sexul de conceptie sa fie facut in alte momente decat cele descrise la punctul 1 de mai sus pentru ca altfel risti sa te alegi cu un baiat
  2. multiple partide sexuale se spune ca asigura nasterea unei fetite deci nu este cazul pentru abstinenta
  3. partenerul este recomandat sa aiba un orgasm intre doua ale partenerei
  4. daca tatal  este consumator cronic de alcool, mai probabil este sa nasti fata
  5. cu 2,5 luni inainte de momentul la care s-a hotarat sa ramana insarcinata, folclorul recomanda femeii sa tina un regim alimentar bogat in magneziu si calciu (cartofi, paine fara sare, linte, branza de vaca, prune uscate)
  6. sexul de conceptie ar trebui facut in zilele cu luna plina

Acum ca ai lecturat cele mai cunoscute metode babesti care spun ca determina sexul produsului de conceptie, sau ca iti ghicesc sexul fatului dupa forma burtii, a venit momentul sa iti spunem adevarul pe care il cunoastem in urma a multor studii stiintifice facute de catre specialisti in medicina, genetica si biologie.

CE SPUNE STIINTA DESPRE SEXUL COPILULUI?

Fertilizare, sexul copilului,
Combinarea materialului genetic al mamei cu cel al tatalui implica o cursa cu obstacole pentru spermatozoizi.

Ai rabdare si citeste pana la capat. Daca ti se pare complicat ceea ce vei citi e din cauza ca reproducerea umana este un fenomen foarte complicat, la ani lumina distanta de solutiile simpliste populare care, astfel, demonstreaza ca nu au zgariat nici la suprafata adevarul acestui fenomen genetic spectaculos.

TOTUL PLEACA DE LA GENETICA!

Cromozomi umani
Ti-am zis ca trebuie sa ai rabdare!

Celulele au un numar precis si nemodificabil de cromozomi: 46 sau 23 de perechi care sunt doar de feluri:

  1. Cromozomi care definesc aspectul, organele si functiile acestora la specia umana; sunt cromozomii numiti si AUTOSOMI in numar de 44 (22 perechi)
  2. Cromozomi care definesc aspectul diferit dintre sexe precum si functia de reproducere, numiti GONOSOMI, (2, pereche), care pot fi XX pentru sexul feminin si XY pentru sexul masculin.

Dar ce ne facem cu reproducerea? Se unesc doua celule reproducatoare cu 46 cromozomi (numar diploid)!?!

Pentru ca sa se pastreze caracteristicile speciei, celulele reproducatoare mature trebuie sa aiba fiecare numai 23 de cromozomi,  un numar haploid cu 22 de autosomi si un gonosom; prin unirea cu celulele reproducatoare ale sexului opus rezulta un embrion cu un numar diploid (46, adica 22 de perechi autosomi si o pereche gonosomi), responsabil de sexul bebelusului.

Am aflat astfel doua lucruri foarte importante:

  1. sexul bebelusului este determinat genetic prin cei doi gameti parentali
  2. si ca acestia trebuie sa aiba o jumatate din numarul normal al unei celule umane

Cum se reuseste aceasta?

Diferentiere celulara, sexul copilului,
Procesul se numeste MEIOZA si este caracteristic numai celulelor reproducatoare.

Meioza are doua etape:

  1. Prima etapa in care celulele reproducatoare primordiale sau primitive sufera o diviziune reductionala din care rezula doua celule cu numar haploid de cromozomi (n, sau 23 cromozomi); la ovocite rezulta doua astfel de celule,  fiecare cu 22 de cromozomi + X iar la spermatozoizi cate 2 celule una cu cromozom X si una cu cromozom Y.
  2. A doua etapa este o diviziune obisnuita; rezultatul final este in cazul ovulului 4 celule reproductive cu cate 22 + X cromozomi si in cel al spermatozoidului tot 4 celule reproductive dar 2 cu cate 22 + X cromozomi si 2 cu cate 22 + Y cromozomi.

Importanta meiozei este ca produce celule apte de reproducere cu un numar haploid (n = 1/2 numar cromozomi, adica 23) si ca asigura diversitatea fenotipica ce realizeaza individualitatea si unicitatea fiecaruia.

In acest moment pot aparea cele mai multe erori ce duc la malformatii genetice.
In acest moment pot aparea cele mai multe erori ce duc la malformatii genetice - aici avem trisomia 21 /Sindrom Down / mongoloism.

Este o etapa foarte complexa si in consecinta foarte vulnerabila, fiind raspunzatoare de diferentierea caracterelor. Si in acelasi timp si de defectele de transmitere genetica, boli genetice si chiar incompatibilitatea cu viata.

Se presupune ca cea mai mare parte din embrionii care se formeaza natural se pierd din aceasta cauza (a defectelor genetice) fara ca femeile sa stie, dand nastere la ceea ce se numeste avort menstrual.

In procesul de reproducere spermatozoizii, care pot fi purtatori de gonosomi X sau Y, sunt cei care determina sexul viitorului embrion/fat, deoarece toate ovocitele sunt purtatoare numai de gonosomi X.

Cum embrionul rezulta din unirea unui spermatozoid cu un ovocit, sansa ca embrionul sa fie de sex feminin sau masculin este, teoretic, de 50%-50%!

Aceasta este gena (SRY/TDF) de care ar trebui sa te rogi sa fie prezenta sau nu la locul faptei.
Aceasta este gena (SRY/TDF) de care ar trebui sa te rogi sa fie prezenta sau nu la locul faptei.

Cromozomul Y poarta una sau mai multe gene care determina activarea cascadei de modificari ce vor duce la formarea sexului masculin.

***

! La om, prezenta genei SRY, localizata pe unul din bratele scurte ale cromozomului Y, initiaza activarea transformarilor catre sexul masculin, transformarea gonadei indiferente catre testicul!

! Absenta genei SRY de pe cromozomul Y determina o sexualizare spontana care are dezvoltare fenotipica automata catre sexul feminin!

***

De mentionat insa ca prezenta acestei singure gene nu este insasi suficienta. Exista si alte gene situate pe bratul lung al cromozomului Y care contribuie la diversificarea sexuala.

Sindrom Turner
Sindrom Turner.

Cromozomul X este la fel de important desi simpla absenta a cromozomului Y (ca in sindromul 45X / Turner), face ca dezvoltarea fenotipica sa se diferentieze implicit catre sexul feminin.

In consecinta sexualizarea si functia reproductiva, corecta, normala, nu poate avea loc decat in prezenta a doi gonosomi, XX sau XY normali.

Anomaliile cum ar fi monosomiile - un singur cromozom sexual, sau trisomiile - 3 cromozomi sexuali, duc la aparitia fenotipica a sexului feminin, dar fara ca organismul respectiv rezultat sa aiba capacitate reproductiva sau organe genitale cu aspect si morfologie normale.

Embrionul are din momentul fertilizarii stabilit sexul genetic, dar poate evolua morfologic catre ambele sexe.

GONADA INDIFERENTA

Gonada indiferenta, sexul copilului,
Pentru o perioada de timp, embrionul, de fapt, nu are nici un sex!

La embrionul de 6-7 saptamani se gaseste o structura cu potential evolutiv ambivalent, numita gonada indiferenta.

Aici migreaza celulele germinale primordiale purtatoare ale sexului genetic, viitoarele celule reproductive. In urmatoarele saptamani gonadele indiferente evolueaza catre ovare sau testicule, primitive desigur. Acestea vor incepe productia hormonala sub influenta genetica si structurala in consecinta.

Ca efect acestea vor induce diferentierea sinusului urogenital, structura care va defini organele genitale externe, schita acestora se contureaza la circa 12-13 saptamani de sarcina, persistand un grad de ambiguitate (aproape imposibil de definit ecografic la aceasta varsta de sarcina).

Ecografie, sexul copilului,
Diferite investigatii medicale iti pot dezvalui sexul bebelusului, printre care testele genetice si echografia.

Varsta sarcinii dupa care incepe sa creasca acuratetea diagnosticului ecografic al sexului fetal este de aproximativ 15 saptamani si determinarea este ca si sigura cu ocazia morfologiei de trimestrul II (efectuata intre 18-24 saptamani), ideal 22-23 saptamani, cand organogeneza este incheiata.

Pana atunci sexul genetic poate fi stabilit prin procedeele de screening genetic despre care am vorbit cu alta ocazie (determinarea  ADN-ului fetal in sangele matern). Diferentierea organelor genitale externe porneste, dupa cum am amintit, dintr-o zona numita sinus urogenital. La inceput sinusul urogenital este ambivalent (ambiguu) cu potential evolutiv catre oricare dintre sexe, sub influenta corecta, genetica si hormonala.

FARA GONADA INDIFERENTA, TOT FATA AR IESI

Sexul slab, sexul copilului,
Sexul mai slab este, de fapt, mai puternic.

S-a dovedit ca indepartarea gonadelor primitive fac embrionul (sinusul urogenital) sa evolueze catre sexul feminin, incomplet insa.

Mai sus, am parcurs cateva etape in care am vazut importanta diviziunii reductionale, a cromozomilor X sau Y in determinismul sexual, cum se formeaza primordiile gonadelor si ale organelor genitale externe ce toate sunt definitorii pentru sexul fetal.

Numai spermatozoizii purtatorii de cromozomi Y pot determina evolutia embrionului catre sexul masculin.

Numai spermatozoizii purtatori de cromozomi X pot determina evolutia embrionului catre sexul feminin.

Oricat de nedrept poate sa sune, barbatii determina sexul copilului. Desi stim aceasta in mod sigur, exista nenumarate cazuri si tentative de a “ influenta “ sexul viitorului copil, unele care incearca sa fie imbracate intr-o nota stiintifica.

Intr-adevar se stie ca spermatozoizii purtatori de cromozomi X au o durata de viata mai lunga si sunt ceva mai mari, au un metabolism mai lent si o mobilitate progresiva mai scazuta. 

Spermatozoizii cu cromozom Y au insa o mobilitate si progresivitate mai rapida, dar din cauza metabolismului mai intens supravietuiesc mai putin.

Om de stiinta, sexul copilului,
Chiar daca poarta ochelari sfatuitorul tau, nu inseamna ca si este om de stiinta deci atentie de la cine accepti sfaturile.

Dupa cum am vazut la inceputul acestui articol, pe baza acestor date unii fac speculatii cum ar fi: daca vrei sa faci baiat atunci contactul sexual fecundant trebuie sa fie cat mai aproape sau chiar in timpul ovulatiei (spermatozoizii cu Y sunt mai rapizi!). Iar daca vrei fetita contactul ar trebui sa se petreaca mai devreme (deoarece spermatozoizii cu cromozom X au o durata de viata mai lunga, cum am amintit!). 

Alte incercari sustin regimul alimentare, schimbarea modului de viata ba chiar si... fazele lunii au fost luate in considerare!

Fara efect!

NU POTI INFLUENTA SEXUL COPILULUI CE URMEAZA SA SE NASCA!

In concluzie, sansele viitorului copil de a fi baiat sau fata sunt de aproximativ 50%-50%, deoarece, dupa cum am aflat, sexul produsului de conceptie este determinat perfect aleator.

***

Te invitam sa urmaresti si episodul despre ce influenteaza sexul copilului.

REFERINTE

Fetal sex determination by ultrasound lavery J.P. Miller SA, Stauffer RA, Wygal J. South Medical Journal.

Genetica – UAGM

www.umfcv.ro -> files -> Gametogeneza

Genetica medicala

http://www.healty.ro

Sisteme genetice de determinare a sexului – Wikipedia

www.scientia.ro – Cum se decide sexul viitorului copil ?

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Paralizia din somn
Anterior
Paralizia din somn: de ce apare si cum poate fi evitata!
Urmator
Dr. Silviu Istoc

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Poti ghici sexul copilului dupa forma burtii?