10 mituri despre echitatie

10 mituri despre echitatie

Calarie - Bogdan Ivanescu

10 mituri despre echitatie

Pentru ca am ajuns ca, in cativa ani, sa cunosc, chiar din sa, beneficiile sportului ecvestru si pentru ca vad echitatia ca pe un sport de viitor pentru fiul meu, mi-am propus sa te ajut si pe tine sa afli de ce calaria este cea mai buna activitatea fizica, atat pentru tine cat si pentru copilul tau!

 

ECHITATIA:

1. Este un fel de cardio!

Adevarat: o ora de calarie arde tot atatea calorii cat 30 de minute de cardio sau de cycling.

2. Creste imunitatea!

Adevarat: echitatia creste anumiti hormoni care competitioneaza cu eliberarea de cortizol, un hormon implicat in stress si, pe o cale mai lunga, s-ar putea spune ca, astfel, scade riscul de aparitie al bolilor cu substrat imun, precum cancerul.

3. Te tonifica!

Adevarat: tonusul muscular general al unui calaret este mult mai bun decat la o persoana sedentara deoarece, desi nu pare, absolut toate grupele musculare sunt implicate in efort, la fel ca in cazul inotului dar la un nivel mai intens.

Cross Country Farm
Iti poti trimite copilul chiar in tabere de calarie precum cea de la Cross-Country Farm din judetul Sibiu.

4. Imbunatateste aparatul vestibular!

Adevarat: mai simplu spus, calaria iti dezvolta echilibrul. Nu are rost sa mai enumeram beneficiile ce rezulta de aici!

5. Stimuleaza functia organelor interne!

Adevarat: patologia tubului digestiv la o persoana sedentara este legata in primul rand de tranzitul intestinal. Stimularea tranzitului si implicit scaparea de constipatie, este calea cea mai sigura pentru imbunatatirea starii de sanatate pentru ca, nu-i asa, 75% din mediatorii imunitatii umane sunt secretati de catre tubul digestiv!

6. Este tratament ortopedic!

Adevarat: inca din secolul 17, calaria este utilizata pentru a trata diverse afectiuni, in special ale coloanei dar, nu numai. Astfel, echitatia, medical denumita “hipoterapie”, a facut-o pe daneza Liz Hartel, care avea ambele picioare paralizate din cauza poliomielitei, sa castige medalia de argint la Jocurile Olimpice din 1952.

Transylvania Horse Show
Transylvania Horse Show este locul unde poti vedea unele dintre cele mai spectaculoase prestatii de cross-country din Romania. Concursul se desfasoara in comuna Hoghilag, nu departe de Sighisoara.

7. Inseamna performanta scolara!

Adevarat: acest sport exceleaza in dezvoltarea focusului (concentrarii) si a memoriei. Copiii care fac echitatie invata sa isi directioneze atentia catre un singur subiect si sa o mentina acolo ceea ce face mai buna performanta scolara si, cu siguranta, si relatia cu parintii. In plus, pentru cei ce aleg sa se specializeze in sariturile peste obstacole, memoria devine extrem de antrenata datorita faptului ca, pentru parcurgerea corecta a unui traseu, este importanta retinerea ordinii obstacolelor si a numarului de fulee dintre acestea.

8. Te face sa arati bine!

Adevarat: doar nu degeaba atat de multe case de moda creeaza haine inspirate de vestimentatia si de echipamentul de echitatie!

9. Iti creste increderea!

Adevarat: colaborarea cu un partener care trebuie sa respecte la milimetru hotararile tale si faptul ca, in plus, trebuie sa iti dezvolti puterea de motivare a partenerului care cantareste intre 5-10 ori greutatea ta, iti garanteaza o dezvoltare psihica echilibrata si un spirit de leader. Ce poate fi mai bun, atat pentru tine cat si pentru copilul tau?

Karpatia Horse Trials, echitatie,
Toamna ai sansa sa iei parte la unul dintre cele mai elegante concursuri de inalta performanta din Europa, ce se desfasoara pe domeniul Cantacuzino, la o ora distanta de Bucuresti, sub denumirea de Karpatia Horse Trials.

10. Inseamna FERICIRE!

Adevarat: calaria stimuleaza secretia de serotonina, hormonul fericirii! De ce crezi ca, odata ce te vei apuca de calarie, nu te vei mai lasa? 🙂

 

Karpatia Horse Trials

Pentru mai multe articole interesante, va asteptam pe DoctorMit.ro

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Autism, vaccinare, ROR, celule stem,
Anterior
Vaccinare = autism?
Probiotice, prebiotice, Gastronel,
Urmator
Probiotice sau prebiotice? Sunt acelasi lucru sau nu?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

10 mituri despre echitatie