Totul despre “membrul fantoma“!

Totul despre “membrul fantoma“!

membru fantoma, durere fantoma

Ce este “membrul-fantoma“?

Afla acum tot ce trebuie sa stii despre durerea provocata de membrul fantoma.

Ai auzit despre “durerea membrului fantoma” si te-ai intrebat ce este asta? Ei bine, iti explic in detaliu despre ce e vorba si de ce oglinzile sunt cea mai buna solutie pentru rezolvarea acestei conditii medicale!

In afara de "Totul despre “membrul fantoma“!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: durere, membrul fantoma, corpul uman, Doctor Mit,-

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor medicale in care am ajuns sa credem: coronavirusul este doar o teorie a conspiratiei sau ca vaccinarea duce la autism.

In afara demitizarii acestor credinte, emisiunea Doctor MIT aduce in fata voastra explicatiile pentru cele mai ciudate fenomene medicale precum ar fi paralizia din timpul somnului sau durerea membrului fantoma.

Suna ciudat “membru fantoma”, nu-i asa?

La ce credeti ca se refera?

  1. un extra-membru cum ar fi o mana in plus sau
  2. un membru amputat dar pe care persoana in cauza il simte in continuare si are senzatia ca se poate folosi de el?

Probabil ca ati ales corect: membrul fantoma este acea parte a corpului nostru pe care nu o mai avem ca urmare a unui accident sau a unei amputari medicale.

Ca sa verificam mai departe cunostintele voastre de specialitate, poate sa existe acest fenomen in cazul:

  1. Unui dinte extras
  2. Unui ochi
  3. Al unui san extirpat ca in cazul cancerului de san sau
  4. Acest fenomen este valabil si in aceste cazuri

Cred ca ati inceput sa va prindeti pentru ca raspunsul corect este al patrulea.

Evident, se naste intrebarea: cum te-ar putea durea ceva ce nu mai exista?

Ei bine, raspunsul rezida in secretul alcatuirii corpului uman. Suntem intr-atat de complecsi cum nici nu visati.

Durerea membrului fantoma

Fenomenul definit ca “durerea membrului fantoma” poate fi descris ca o senzatie neplacuta ce apare intr-un picior sau intr-o mana care nu se mai afla la locul ei de luni de zile insa, studiile au aratat ca, de fapt, nu vorbim de durere ci de emiterea unui volum foarte mare de informatii venite pe caile nervoase ce ar fi deservit mana pierduta, de exemplu. Acest noian de inputuri este, de fapt, perceput ca durere de catre creier.

De exemplu, pacientii pot simti cum isi infig unghiile in palma ca si cand ar strange pumnul desi nu mai au posibilitatea fizica de a mai face asta. Aceasta se datoreaza faptului ca creierul este construit pe zone largi ce deservesc functiile motorii si senzoriale si ii este usor acestui organ sa se pacaleasca, atat pe el cat si pe noi, ca simte ceva ce nu mai exista.

Perceptia creierului despre durere

Au fost facute niste experimente, cu observarea zonelor activate din creier, in care subiectul era atins pe fata in arii diferite. Aceasta a declansat activarea uneor zone cerebrale suplimentare celor care ar fi trebuit sa raspunda in mod normal. Asta demonstreaza ca mixul acesta din creier este cel ce ne ofera puteri speciale: unele neplacute cum ar fi senzatia de durere in membre ce nu mai exista dar si puterea de a simti gustul literelor sau de a vedea culorile cifrelor asa dupa cum unele genii  o pot face, fenomen numit sinestezie.

Unele dintre cele mai aparte senzatii fantoma sunt erectiile celor ce si-au pierdut penisul sau care au trecut prin operatii de schimbare de sex si care sunt consemnate si la 6 luni de la modificare.

In general, aproape 100% din cei ce au membre lipsa, experimenteaza senzatii legate de membrele fantoma. Ce este insa cel mai ciudat este faptul ca o fac si cei ce s-au nascut fara maini sau picioare.

Concluzia:

Aceasta arata inca o data cat de complex este corpul uman si cat de mult mai avem de invatat despre el. De aceea inca nu avem un tratament pentru aceasta stare si ne bazam pe scaderea episoadelor de durere odata cu trecerea timpului alaturi de o terapie originala si simpla, numita cutia cu oglinzi in care persoana in cauza expune oglinzii membrul sanatos si face miscari simetrice cu ambele membre atat cu cel existent cat si cu cel pierdut. Pacientul vede astfel in oglinda existenta a 2 picioare normale, de exemplu, in timp ce, mental, il misca si pe cel pierdut. Acesta este un proces de invatare eficient si ieftin si care reduce cel mai bine incidenta durerilor din membrele fantoma.

Pentru mai multe informatii interesante precum aceasta, viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

 

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Celule modificate, HPV,
Anterior
Iata legatura dintre vaccinare si infectia cu HPV!
Constipatie, Ciocolax
Urmator
Suferi de constipatie? Iata solutia naturala!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Totul despre “membrul fantoma“!