Stii ce sunt, de fapt, infectiile nosocomiale?

Stii ce sunt, de fapt, infectiile nosocomiale?

Ce sunt nosocomialele? De ce “traiesc” ele in spitale si ce este adevarat din ceea ce se spune despre ele?

 

Te-ar mai putea interesa

 

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

 

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca e bine sa lasam copiii sa treaca prin bolile copilariei ori ca antibioticul se ia 7 zile ca sa fie eficient.

Vorbind despre antibiotice, nu ma pot abtine sa nu aduc vorba despre un subiect ucigas pentru Romania: infectiile nozocomiale!

In cele din urma statul roman si-a recunoscut incapacitatea de a face fata unor asemenea infectii ce ameninta viata pacientilor cum au fost cei din Colectiv si, pentru a evita situatii similare, pentru o bucata de vreme, pacientii au fost tratati in strainatate. Dar iata ca vine in iunie 2019 un proiect publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii ce nu va permite tratarea marilor arsi in strainatate decat daca paturile de specialitate din Romania au fost ocupate.

Aceasta situatie, simplu privita, pare sa ofere toate premizele unor noi cazuri serioase de infectii nozocomiale. Iar aceasta ne face sa ne dorim sa stim cat mai multe despre acest tip de infectii: de ce apar, de ce asa de multe la noi si, mai ales, cum ne putem feri de ele?

Infectiile nozocomiale se cheama asa pentru ca “nosokomos” in greaca veche insemna:

  1. persoana care are tendinta de a fi bolnava 2. Infectie intra-spitaliceasca
  2. o alta forma de a zice “idiopatica” adica fara cauza cunoscuta ori 4. Vine de la numele unui medic celebru?

Daca tendinta a fost sa alegeti al doilea raspuns, respectiv, infectie intraspitaliceasca, atunci va invit sa va amintiti ca notiunea de spital inca nu se inventase in Grecia antica si ca primele spitale, asa cum le stim, au fost mentionate deabia in anul 325 in deciziile Primului Consiliu Bisericesc de la Niceea.

De aceea, raspunsul corect este primul: o infectie nozocomiala are legatura cu persoane bolnavicioase, care nu prea se vindeca, adica exact ce se intampla in cazul pacientilor ce dezvolta o asemenea infectie. Pe de alta parte, definitia aceasta a ajuns sa fie asociata cu ideea de intra-spitalicesc intr-un mod natural deoarece, unde altundeva, daca nu intr-un spital, gasesti persoane bolnave, nu-i asa?

Asadar infectiile intraspitalicesti, asa cum sunt denumite popular cele nozocomiale, sunt raspandite si se vindeca greu. De ce credeti ca se intampla aceasta? Iar aici avem de raspuns la 2 intrebari:

Prima: ce etiologie predomina in infectiile intra-spitalicesti?

  1. virala sau 2. bacteriana

Locul intai cu coronita il detin bacteriile si vom vedea de ce. Dar inainte de aceasta, haideti sa raspundem celei de a doua intrebari.

De ce sunt greu de tratat?

  1. pentru ca ataca in special persoanele deprimate imunitar 2. Pentru ca sunt rezistente la mai multe clase de antibiotice
  2. din ambele motive sau 4. Inca nu stim de ce

Felicitari celor ce au ales a doua varianta de raspuns! Cele mai expuse persoane sunt nou-nascutii, in special prematurii, persoanele in varsta sau cu boli neoplazice si marii arsi dar asta, din pacate, stim deja. O stim din 2015 incoace, cand de la Colectiv in aproape fiecare an fie mai decedeaza din cauze nozocomiale cate o persoana arsa cum s-a intamplat in cateva orase din Moldova la cateva saptamani distanta fie mai infectam niste bebelusi in maternitati cu Stafilococ auriu.

Si, daca ati sti cat de usor este de fapt sa reduci intr-un spital la jumatate, rapid, infectiile nozocomiale! Exact chestia asta a demonstrat-o in 2006 managementul Spitalului Judetean din Timisoara. Cum? Va spun in detaliu in urmatorul episod Doctor MIT!

Pana atunci ati aflat ca ce inseamna de fapt nozocomial, ca in majoritatea lor infectiile sunt declansate de bacterii, ca acestea ataca persoanele imunodeprimate si mai ales ca sunt multiplu rezistente la antibiotice. Si in plus, acum m-ati auzit spunand ca exista o solutie si, nu, aceasta nu presupune raderea pana la caramida a zidurilor spitalului precum spune legenda!

Dar despre asta in episodul viitor! Pana atunci vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau accesati doctormit.ro pentru a afla care este viitorul antibioticelor si cand omenirea nu va mai avea acces la ele daca nu descoperim ceva pana atunci!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE – Banca Engleză de Celule Stem.

Grupa de sange
Anterior
Grupa de sange si la ce riscuri esti supus!
Tratamentul autismului
Urmator
Tratamentul autismului cu celule stem tinere

Intreaba-ma!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*  *


Back
SHARE

Stii ce sunt, de fapt, infectiile nosocomiale?