Culturismul poate duce la impotenta?

Culturismul poate duce la impotenta?

Culturism, impotenta,

Culturismul poate duce la impotenta?

Urmareste acest episod si afla daca impotenta este influentata de culturism!

 

Acum afli cat de "tare" e relatia dintre culturism si impotenta!
Cu argumente stiintifice, pe intelesul tuturor.
Curios / curioasa? 🙂

In afara de "Culturismul poate duce la impotenta?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: culturism, impotenta, potenta masculina, testosteronul, fertilitate, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ați venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că dacă îți ții ochii cruciș faci strabism sau că dacă faci abdomene dai jos burta.

Pentru că am amintit de abdomene și prin aceasta de sport haideți să vedem cât adevăr este în credința populară care asociază culturismul cu impotența.

Iar în afara faptului că acești sportivi ar fi impotenți, se mai vehiculează și ideea ca organul lor sexual ar fi mai mic decât al bărbaților normali care stau pe canapea la televizor și beau bere.

Haideți să vedem cât este adevăr și cât este invidie în această credință populară!

Culturism provoaca impotenta?

Astfel creșterea în marime penisului este determinată:

 1. genetic (încă din perioada embrionară)
 2. (de) testosteron
 3. (alți) hormoni de creștere sau
 4. (de către) toți (aceștia)

Cred ca ați răspuns corect. Toate acestea influențează dimensiunea penisului. În ce mod ne ajută această informație, vom vedea mai incolo.

Pentru că am amintit de testosteron vom spune lucrurilor pe nume. De fapt, în spatele mitului care spune, foarte general, că “o mașină mare înseamna un penis mic” sau că “niște mușchi mari înseamnă același lucru” de fapt se ascunde afirmația că “cei cu mușchii mari datorită steroizilor au aceste probleme sexuale de tipul impotenței sau a organelor sexuale insuficient dezvoltate”.

Așa că va trebui de fapt să vedem care e treaba cu steroizii. Astfel aceștia sunt niște:

 1. vitamine
 2. antibiotice
 3. neuromediatori sau
 4. (niște ) hormoni

Perfect! Ați răspuns corect: steroizii sunt niște hormoni anabolizanți adică niște substanțe implicate în creșterea țesuturilor.

Suplimentele alimentare si testosteronul

Care dintre următoarele este cel mai important hormon anabolizant folosit de către culturiști?

 1. prolactina
 2. androstenonul
 3. testosteronul sau
 4. adrenalina

Deși am introdus în ecuație un feromon, androstenonul, știu că nu v-am păcălit și că ați recunoscut faptul că testosteronul este hormonul sexual blamat că le-ar provoca neplăceri culturiștilor.

Dar pentru care dintre acțiunile următoare ar fi responsabil testosteronul:

 1. creșterea în dimensiune a penisului (în perioada embrionară)
 2. creșterea excitabilității sexuale
 3. augmentarea masei musculare sau
 4. (pentru) toate (acestea)

Nu știu dacă ați răspuns “toate” însă, dacă ați făcut-o, înseamnă ca ați ales varianta corectă.

Creșterea nivelului de testosteron ajută la dezvoltarea penisului și a caracteristicilor sexuale secundare precum părul de pe corp, barba și mustața, și duce totodată la intensificarea dorinței sexuale alături de cea mai evidentă acțiune și anume cea legată de creșterea masei musculare.

Asa că s-ar putea să fi răspuns deja la cele 2 acuzații: un nivel crescut de testosteron nu afectează negativ dimensiunea penisului și mai mult decât atât îl face pe cel ce își administrează acest steroid anabolizant să fie mai viril și mai dispus la o aventură sexuală decât o persoană care nu face excese prin utilizarea de hormoni anabolizanți.

Infertilitatea si impotenta la culturisti

Pe scurt, în acest moment, mitul este dovedit a fi fals.

Dar de ce am amintit cuvantul excese? Pentru că aici, poate, găsim o explicație pentru mitul care spune că practicanții culturismului ar fi impotenți. Și anume pentru ce altceva ar mai fi responsabili steroizii. Pentru:

 1. creșterea agresivității
 2. (pentru) infertilitate
 3. apariția cheliei sau
 4. (pentru) toate (acestea)

Când am spus excese am spus corect, pentru că toate acestea pot apare în urma utilizării în exces a hormonilor anabolizanți. Astfel unii barbati care fac culturism pot fi extrem de agresivi în viața de zi cu zi, pot suferi de infertilitate și pot începe să chelească la scurt timp după ce au început utilizarea de hormoni, fără a mai aminti de acneea îngrozitoare care poate apare și de care nu se poate scăpa ani de zile.

Dar de ce vorbim de infertilitate în cazul administrării de testosteron, un hormon care, printre altele, este legat și de această acțiune: creșterea numărului de spermatozoizi. O fi din cauza mecanismului care produce:

 1. inhibiția (formării de spermatozoizi)
 2. mutația (acestora)
 3. ambele (acțiuni) sau
 4. nici una (dintre acestea)

Să vă explic de ce răspunsul este legat de inhibiția formării de noi spematozoizi.

Testosteronul este produs în testicole și tot acolo sunt produși și spermatozoizii sub acțiunea altor hormoni care sunt declanșați atunci când nivelul de testosteron este normal. Când nivelul de testosteron scade hormonul luteinizant și cel stimulant al foliculilor își cresc concentrația și astfel determină creșterea și revenirea la parametrii normali ai testosteronului și implicit al spermatozoizilor.

În mod similar, atunci când avem prea mult testosteron, ca în cazul sportivilor ce și-l injectează, hormonul luteinizant și cel stimulant al foliculilor își reduc concentrația astfel încât să nu mai stimuleze testicolele și astfel să scadă testosteronul până la nivelul normal. Dar cum injectarea hormonului de către sportiv nu se oprește, nici nivelul de testosteron nu ajunge la normal, și atunci acei hormoni își opresc activitatea și implicit testicolele ajung să nu mai producă spermatozoizi și chiar să își reducă dimensiunea.

Pentru că, de fapt, utilizatorii de testosteron nu au probleme legate de dimensiunea penisului și mai mult decât atât virilitatea acestora, cel mai adesea, este pe plus, mitul care spune ca practicanții culturismului ar fi impotenți este total fals.

Însă, ce ar fi adevărat din substratul acestui mit este faptul că, în aceleași condiții, aceștia s-ar putea sa fie infertili.

Crezi că știi un adevăr medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau accesează doctormit.ro.

“INTREABĂ ȘI CERCETEAZĂ!” și nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Ochii albastri, culoarea ochilor,
Anterior
Vrei sa ai ochi albastri? Afla cum, acum!
depresie, tulburari psihice,
Urmator
Gaseste aici, solutia care te scapa de depresie!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Culturismul poate duce la impotenta?