Co-sleeping: bun sau rau? Iata parerea lui Doctor MIT!

Co-sleeping: bun sau rau? Iata parerea lui Doctor MIT!

co-sleeping, dormitul cu copilul,

Co-sleeping: bun sau rau? Iata parerea lui Doctor MIT!

Afla acum adevarul despre co-sleeping!

In afara de “Co-sleeping: bun sau rau? Iata parerea lui Doctor MIT!”

Te-ar mai putea interesa si

– tags: co-sleeping, dormitul cu copilul, dormitul separat de cel mic, parenting, Doctor MIT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca febra inalta a celui mic provoaca epilepsie sau ca e bine sa-l lasam sa planga cat de mult in loc de a-l lua in brate pentru oricum, asa isi dezvolta plamanii! 

Intr-un episod anterior am tratat subiectul plansului: ce il declanseaza si cum il putem opri rapid pe cel mic din plans. In acest episod dedicat unei mini serii de parenting, aflam cat de nociv sau nu este co-sleepingul.

Ca sa vorbim despre acelasi lucru, co-sleeping inseamna dormitul cu copilul in acelasi pat sau intr-un pat lipit de cel al parintilor. La aceasta ora exista tot felul de solutii in acest sens insa co-sleeping ar trebui definit mai exact ca somnul alaturi de parinti in contact fizic cu unul dintre acestia sau la o distanta de un brat.

Cat este moda si cat este instinct primar in acest co-sleeping?

Ca sa raspundem ar trebui sa ne uitam cativa ani in urma la specia noastra. Ma rog, mai multi ani. 

În cadrul suprafamiliei Hominoidea, familia Hominidae s-a îndepărtat de familia Hylobatidae acum aproximativ 15-20 milioane de ani. Subfamilia Homininae, adica maimuțele africane, s-a desprins de Ponginae, adica de orangutani, acum 14 milioane de ani. Tribul Hominini, incluzându-ne pe noi, pe Australopithecus și pe cimpanzei, s-a despărțit de tribul Gorillini, adica gorile, în urmă cu 8-9 milioane de ani și, la rândul lor, subtriburile Hominina, oamenii și strămoșii bipezi dispăruți, și Panina, cimpanzeii, s-au separat acum 4-7 milioane de ani iar pana acum 300,000 de ani nu puteam vorbi de Omul intelept, adica de Homo sapiens.

Ce aveau toti acestia in comun, relevant pentru co-sleeping? Cred ca ati ghicit: toti dormeau impreuna cu puii lor. 

Deci am putea trage concluzia de pe acum ca sunt in favoarea co-sleepingului, nu? Sa nu ne grabim! Haideti sa vedem totusi de ce a aparut varianta moderna de dormit si anume parintii cu dormitorul lor iar copiii cu al lor?

Dormitul separat de copil

Ei bine, exista 2 mari avantaje ale dormitului separat de copii: primul, cel putin un parinte se odihneste ca lumea iar al doilea e ca nu trezesti pe nimeni atunci cand te scoli sa mergi la munca in schimbul de noapte. 

Dar de unde nevoia aceasta speciala de somn la oameni? Caci maimutele nu fac altceva decat sa manance si sa doarma.

Exact! Insa odata cu Revolutia Industriala aparuta in secolul 19, a aparut munca in fabrica, regulata si in schimburi. Pe la 1850 nu era nimic ciudat ca un muncitor sa trebuiasca sa munceasca 16 ore pe zi. In paralel insa, in inalta societate, femeile incepeau sa puna mare pret pe imagine si astfel au aparut doicile care alaptau in locul mamei si, in plus, copilul a ajuns sa doarma separat de parintii sai.

Incet incet, din motive obiective si subiective, societatea moderna s-a departat de natural iar astazi nu mai stim daca co-sleepingul este bun sau nu.

Este sanatos dormitul cu copilul?

Dormitul impreuna cu copilul este o alegere excelenta atata vreme cat nu strica ceea ce urmeaza sa se intample copilului cativa ani mai incolo. Copilul nu trebuie sa racneasca la nesfarsit, poate s-o opri, ci trebuie sa conteze pe parintii sai ca suntem acolo sa il reasiguram ca totul este in regula. Caldura parintelui si atingerea acestuia scad si stabilizeaza ritmul cardiac al celui mic iar cantitatea de cortizol secretata de un copil astfel gestionat este mai mica decat in cazul in care copilul “isi antreneaza plamanii”. Si, sa nu uitam, cortizolul este hormonul stress-ului. Cu cat gestionam mai uman relatia cu copilul, cu atat mai mult bine ii facem.

 Insa, nu uitati ca, si puii de cimpanzeu ajung sa invete sa isi faca patul singuri la cativa ani de la nastere deci pana la varsta scolara copilul ar trebui sa doarma singur ca parte a dezvoltarii independentei sale.

Deci nu indepartati copilul atunci cand e nou nascut dar nici sa nu il cocolositi dormind cu el atunci cand gradinita e deja pe terminate.

Pentru alte subiecte de parenting, viziteaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Acest episod va este oferit de Stem Sure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Rascu Mihai
Anterior
Dr. Mihai Rascu
plansul copilului
Urmator
Te isterizeaza plansul copilului? Iata cum il opresti!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Co-sleeping: bun sau rau? Iata parerea lui Doctor MIT!