Putem clona oameni ca pe oaia Dolly?

Putem clona oameni ca pe oaia Dolly?

Clonare, ADN,

Putem clona oameni ca pe oaia Dolly? Putem recrea dinozaurii?

Afla in acest episod tot ce trebuie sa stii despre clonare.

In afara de "Putem clona oameni ca pe oaia Dolly? Putem recrea dinozaurii?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: clona, clonare, ADN, evolutie, transformari celulare, corpul uman, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca reumatismul trece cu intepaturi de urzica sau ca daca ne troznim degetele facem artroza.

Lasand la o parte primitivismele astea, astazi vreau sa va duc intr-o lume mult peste acest nivel si anume va voi povesti despre clonare si, mai ales, despre sansa sau nesansa de a vedea pe strada clone de oameni!

In primul rand sa definim termenul de clona: o clona are absolut exact acelasi ADN ca si fiinta pe care o copiaza – ADN fiind acid dezoxi-ribo-nucleic adica codul de proteine pe baza caruia exista viata pe aceasta planeta si care ne uneste pe toti indiferent ca facem parte din regnul animal sau vegetal.

Si, daca stiti ca impartim acelasi ADN cu cea mai apropiata ruda a noastra, cimpanzeul, in proportie de aproape 99%, cat din ADN-ul nostru se regaseste intr-o rosie sau cat de rosii suntem noi in adevaratul sens al cuvantului?

  1. 0,0001%.        
  2. 0,1%
  3. 12% sau
  4. Pana la 60%

Daca va zic adevarul, picati de pe scaun! Sunteti leguma, si asta pentru ca aveti mai mult de jumatate din ADN-ul unei rosii. Sau, ca sa fiu mai corect, sunteti fruct pentru ca, poate nu stiati, dar rosia nu e leguma ci e fruct.

Acum ca v-am bulversat cu aceste informatii, e momentul potrivit sa mergem mai departe ca sa vedem cat de serioase va sunt cunostintele de biologie ca sa nu zic de genetica.

2 gemeni identici pot fi considerati clone adica au ADN identic?

  1. Da sau 2. Nu

Desi sunt monozigoti adica se nasc din aceeasi unica celula si cresc intr-o singura placenta deci impart exact acelasi ADN, la nastere ajung sa aiba ADN-ul un pic diferit unul de altul deci nu sunt clone.

Si, in plus, notiunea de clona se refera in principal la a copia identic un organism plecand de la altul, adica de la un tata sau o mama la un fiu ori fiica si nu la fiinte din aceeasi generatie cum ar fi fratii.

Acum ca am invatat atat de multe in doar cateva minute este cazul sa va relaxati si sa aflati secretul din spatele clonarii oii Dolly.

Dar inainte de toate sa clarificam numele ei, pentru ca nu a fost ales la intamplare. Celula din care s-a obtinut clona noastra, Dolly, a fost prelevata din ugerul unei oi adica dintr-o glanda mamara. Aceasta se intampla in 1996 iar Dolly Parton, recunoscuta pentru dimensiunea glandelor ei mamare, a devenit, fara voie, nasa primei clone de pe Pamant.

Tehnic, clone mai fusesera obtinute si pana atunci insa Dolly este speciala pentru ca este prima clona obtinuta dintr-o celula adulta si nu dintr-o celula embrionara.

Dar cum s-a intamplat asta si ce semnificatie are acest eveniment pentru viitorul nostru ca specie?

Ei bine, un grup secret de doar 4 oameni de stiinta, s-au adunat intr-un laborator si au facut urmatorii pasi: 

  • au recoltat celulele din glanda mamara a unei oi
  • Le-au crescut si inmultit
  • Si apoi le-au flamanzit 

Stiu ca pare crud dar nu cred ca v-a pasat la momentul acela… Glumesc – le-au refuzat nutrienti pentru ca fiind celule adulte, adica cu tot setul de cromozomi dar nefiind celule germinale sau reproducatoare precum ovocitul sau spermatozoidul, de principiu nu aveau cum sa devina celule embrionare iar flamanzirea lor timp de o saptamana avea sa le faca sa regreseze si sa intre intr-o stare de apatie ce seamana cu hibernarea.

Evolutia celulara

Aceasta stare intr-un fel intinereste celula si o face capabila sa devina si sa se transforme intr-alte tipuri celulare, exagerand, devenind o celula stem.

Acum ca au convins-o ca viitorul este al ei si ca poate deveni orice isi doreste in viata, cercetatorii au facut ceva ce nu va sfatuiesc pe voi sa faceti acasa. De ce? Pentru ca o sa va plictisiti.

Scotienii nostri de la Institutul Roslin al Universitatii din Edinburg au facut urmatoarea manevra de 277 de ori si le-a reusit doar o data:

  • Au scos nucleul, adica tot materialul ADN din celula mamara flamanzita, si l-au pus langa un ovul al unei alte oi
  • Din ovulul respectiv au scos nucleul si acum avem o celula anucleata, un ovul sau ovocit, si langa ea un nucleu cu tot materialul genetic pe care vrem sa il copiem
  • Ce poti face in acest caz? Simplu, aplici electrosocuri celulei din care ai scos nucleul pentru a o face sa accepte si sa internalizele nucleul celulei de clonat, care sta lipit de ea

Aceasta procedura a avut o reusita de 10% in sensul in care dupa 277 de incercari, oamenii de stiinta au obtinut 29 de embrioni iar dintr-acestia doar 1 a dus la nasterea unui miel care sa supravietuiasca si anume, starul nostru, Dolly. Adica au muncit pentru o rata de succes de 0,3%.

Dar ce mai conteaza procentul cand, pentru prima oara in istorie se obtine o clona dintr-o celula adulta si nu una embrionara?

De ce este fantastic asta?

Clonarea primului animal

Pentru ca Jurassic Park e pe bune! Daca poti extrage ADN de dinozaur dintr-un tantar prins in chihlimbar, adica exact ca in film, poti recrea unul sau toti dinozaurii. Si, sa nu uitam ca, in realitate, in februarie 2021, deja am clonat primul animal ce nu mai exista in natura ci doar in gradini zoo: dihorul cu picioare negre. Acesta a fost reprodus din ADN-ul unui dihor care a murit acum 30 de ani dar care a avut o mostra de tesut pastrata la Gradina Zoo din San Diego.

Odata cu incalzirea climei se gasesc din ce in ce mai des exemplare intregi si perfect pastrate de mamuti ori de lupi uriasi care au trait pana acum 30,000 de ani. Deci avem sansa de a vedea din nou mamuti in Siberia ori Alaska daca stiinta va dori acest lucru.

Pe de alta parte, clonarea umana a fost complet interzisa in Statele Unite si asta inca de pe vremea lui Bill Clinton. De ce? Din 2 motive care vi se vor parea evidente:

Primul: selectezi un anume tip de barbat, cu anumite caracteristici fizice si psihice care sa zicem ca este militar si il reproduci la nesfarsit pentru a produce o armata de clone curajoase, puternice si dedicate.

Si al doilea motiv ar fi cel de a impiedica aparitia de ferme de organe: oameni bogati care doneaza celule proprii din care se produc oameni ce sunt apoi ucisi si de la care se recolteaza ficatul daca “proprietarul” clonei sufera de ciroza, de exemplu.

Interesant, nu?

Pana data viitoare, pentru alte informatii la fel de interesante viziteaza doctormit.ro!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod va este oferit de catre Stem Sure .

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

ruptura ligamentului incrucisat
Anterior
RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR (2)
transplantul hepatic cu irinel popescu
Urmator
Esentialul in transplantul hepatic - episodul 3

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Putem clona oameni ca pe oaia Dolly?