Chirurgie robotica: Da Vinci XI

Chirurgie robotica: Da Vinci XI

Da Vinci, chirurgie robotica, Sanador,

Da Vinci in chirurgia robotica

Da Vinci XI - chirurgie robotica de performanta. Despre cum folosesc medicii Sanador acest robot afli in episodul Doctor MiT!

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Da Vinci, robot medical, chirurgie robotica, Sanador, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai importante informatii medicale.

Astazi discutam despre ceva ce pare desprins din filmele SF: operatiile robotice! Cand o spun asa parca va si imaginati ca un robot vine la masa chirurgicala si se apuca de operat.

Ei bine, nu e chiar asa. De fapt operatia o face omul, nu masina. Pai, si atunci de ce se cheama chirurgie robotica?

Pentru ca aici intervine binomul om-masina. Sunt lucruri pe care omul nu le poate face insa care pentru masina nu sunt o problema. Iar aici vorbim despre grade de libertate si precizie doar ca sa amintesc doua in care masina este intr-atat de avansata incat pare un supraom. Si probabil ca de aceea a primit numele lui Da Vinci, un geniu renascentist al picturii, arhitecturii, fizicii si, da, al medicinei.

Intr-un episod Doctor MiT anterior va povesteam care sunt criteriile, din punctul meu de vedere, pe care sa le aveti in vedere atunci cand cautati cel mai bun centru pentru rezolvarea unei probleme oncologice. Atunci va descriam criteriile – acest centru ar trebui sa le bifeze pe toate cele ce urmeaza: toate tipurile de ecografe pana la CT, RMN, PET-CT, SPECT-CT, incununate de simulatorul de tratament.

Astazi trecem la partea a doua: de la diagnostic la tratament si incepem in forta cu ceea ce am definit ca fiind chirurgia robotica.

Ce este si cum functioneaza robotul Da Vinci in chirurgia robotica?

Spuneam ceva despre gradele de libertate pe care le are robotul ce poarta numele lui Da Vinci. La ce ne referim si de ce sunt importante pentru o operatie perfecta? Ca sa intelegeti, ganditi-va ca un pumn uman poate sa isi roteasca articulatia deci avem o singura axa si prin urmare un singur grad de libertate. Daca ne gandim la degete, ele pot impinge si trage, pot ciupi si pot avea miscare de rotatie deci au 3 grade de libertate. Deci cu cat mai multe grade de libertate, cu atat mai multe tipuri de miscari ce se pot face intr-o operatie. Va este clar ca asa este, corect?

Atunci ce parere aveti daca este sa plecam de la 2 grade de libertate pe care le pot avea unele operatii laparoscopice pana la cele 6 grade de libertate ale mainii umane? Pare o diferenta si pare ca suna bine sa ai cat mai multe axe pe care sa poti actiona, nu-i asa?

Ei bine, cireasa de pe tort este pusa pe acesta, cu cea mai mare precizie tot de catre robot pentru ca el ofera inca un grad de libertate chirurgului. Da, robotul chirurgical are nu 6 ci 7 grade de libertate!

Si promit sa va uimesc de tot pana la sfarsit. Daca ar fi sa tii mana intinsa cu palma in sus, de cate grade de rotatie crezi  ca esti capabil?
  1. Aproape de 180 de grade sau 2. Mai mult decat un cerc intreg?

Ai incercat? Cat te-a lasat mana sa o intorci? Ei bine, nu ai cum sa o intorci peste 180 de grade cu mult pentru ca nu esti construit pentru asta. De 360 de grade nici nu vorbim.

Dar cum se traduce aceasta in actul operator? Daca ai incerca sa infiletezi de exemplu un surub trecand prin toate cele 360 de grade, ar trebui sa ii dai drumul cel putin o data, sa intorci mana in pozitia din care ai plecat, sa prinzi din nou surubul si sa reiei miscarea. Ei bine, robotul poate infileta acel surub 540 de grade circumferential fara sa fie nevoie sa faca alte miscari si pastrand perfect axul de rotatie.

As mai avea de povestit despre minunatia aceasta pe care o reprezinta chirurgia robotica insa va mai impartasesc un lucru supraomenesc pe care il face. Ati auzit de faptul ca un chirurg trebuie sa aiba talent, cunostinte si mana sigura, nu-i asa? Treaba aceasta cu mana sigura este inca o chestie pe care robotul o face mai bine decat omul.

Tremurul fin al mainii, imperceptibil, este dat de contractiile miofibrilelor din grupurile de muschi ale mainii. Acestea sunt intr-atat de fine incat, in conditii normale, nu se observa. Insa atunci cand vrei sa desprinzi o formatiune tumorala de pe peretele unui vas de sange foarte fin, aceasta mica trepidatie se poate simti si poate avea semnificatie in actul chirurgical. Robotul nostru anuleaza aceasta vibratie si pastreaza dinamica miscarii nealterata astfel incat manevra sa fie cat mai aproape de perfectiune.

Concluziile:

Pe scurt, avem si in Romania acces la chirurgia robotica, care, in timp ce se afla sub comanda umana, imbunatateste performanta chirurgului, anuland tremurul mainii daca apare, dand posibilitatea unei miscari circumferentiale de pana la 540 de grade si si creand un total de 7 grade de libertate, mai mult decat am putea visa vreodata ca specie.

Intrebati centrul medical la care vreti sa apelati daca detine asa ceva. Este un semn bun legat de grija fata de stiinta si performanta.

Mai multe informatii despre acesta gasiti pe doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Acest episod va este oferit de catre Clinica Sanador.

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

nastere, anestezie, peridurala, Emel Nuraltay,
Anterior
Nastere fara dureri. Este posibil? #1
incontinenta urinara, Iosif Niculescu,
Urmator
Despre incontinenta urinara

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Chirurgie robotica: Da Vinci XI