Somnul copilului si dezvoltarea creierului Ep.1

Somnul copilului si dezvoltarea creierului Ep.1

copilul, somnul copilului,
child little girl sleeping at the window dreaming the starry sky at bedtime night

Cat sa doarma copilul ca sa isi dezvolte corect creierul? EP. 1

Afla in acest episod cat este necesar sa doarma copilul tau pentru a isi dezvolta corect creierul.

Ar trebui copilul sa doarma dupa masa chiar si cand a implinit 5 ani? Care este ora corecta de dus la culcare? Cat ar trebui sa doarma in total pe zi?
Aceste intrebari, si multe altele isi gasesc raspunsul in seria de parenting a Doctor MiT.

In afara de "Cat sa doarma copilul ca sa isi dezvolte corect creierul? EP. 1"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: copilul, somnul copilului, creier, dezvoltare, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai importante informatii legate de un stil de viata sanatos.

Astazi incepem o scurta serie dedicata parenting-ului in care vom afla regulile de aur, de la care sa nu ne abatem daca vrem sa crestem un copil sanatos si fericit.

Primesc nenumarate intrebari despre cat ar trebui sa doarma un copil, cat timp ar trebui sa fie lasat sa aiba acces la telefon ori la tableta si, mai ales, despre cum sa fie gestionate refuzurile ori agresivitatea celui mic.

Vreti sa aflati? Va garantez ca nu veti regreta. 

In 2014 venea pe lume Patrick, fiul meu. Eram deosebit de incantat de aceasta deoarece, pe langa bucuria de a fi parinte, iata ca aveam prilejul sa aplic toate conceptele de parenting pe care fie le invatasem, fie le dezvoltasem eu insumi. In anii ce au urmat, Patrick a crescut fara “crize de personalitate”, iubitor de animale si de natura, un bun inotator si scufundator, un jucator de tenis ce promite si inainte de a implini sapte ani a publicat primul sau articol intr-o revista de stiinta din Romania.

De ce va spun toate aceste lucruri? Pentru a va da incredere ca tehnica pe care o aplic in cresterea unui copil functioneaza, cateodata aproape de nivelul asteptat si cateodata depasindu-l. 

Astazi vom vorbi despre unul dintre elementele de baza ale dezvoltarii normale ale unui copil: somnul.

Iar ceea ce veti auzi se aplica de la varsta 0, adica din momentul in care copilul vine acasa de la maternitate pana la atingerea varstei adulte. 

In primul rand asigurati-va ca voi ca parinti, si de ce nu, ca si bunici, acumulati suficiente ore de somn. De ce? Pentru ca, adesea, daca adultii stau seara pana tarziu, ii uita Dumnezeu si pe copii pe langa. Nu e cazul vostru? Ok, atunci trecem la subiect.

De ce este important somnul copilului?

De ce este important somnul? Ia ganditi-va, ca adult aveti nevoie cam de 8 ore de somn pe zi. Copiii dorm si mai mult decat atat adica, o treime din viata noastra o dedicam somnului. Spuneti-mi, mai alocati vreunei alte activitati atat de mult timp? 

Ei bine, asta inseamna ca somnul este important. Din punctul de vedere al evolutiei somnul pare a ne oferi un foarte mare avantaj de vreme ce, din vremuri imemoriale, am considerat ca merita sa ne expunem pradatorilor si tuturor primejdiilor doar ca sa dormim.

Pe de alta parte somnul are detractori care il vad ca pe o slabiciune. Marii performeri de business recomanda trezirea pe la 5 ca sa poti face mai multe. Iar 7 ore de somn pe noapte sunt considerate ca fiind absolut suficiente. 

Nimic nu e mai fals decat aceasta! Stiti ca cea mai eficienta metoda de tortura este deprivarea de somn? Cum credeti ca ati fi ca personalitate, putere de concentrare si status hormonal dupa o perioada semnificativa de timp in care v-ati traumatizat dormind doar 6 ore pe noapte sau, mai rau, trezindu-va la ora 5? 

Somnul este important pentru creier. Iar creierul celui mic se afla in cel mai frumos moment al sau de dezvoltare. Cate conexiuni neuronale pe secunda credeti ca se formeaza in creierul sau in primii ani de viata?

  1. Cate 2 conexiuni neuronale in fiecare secunda
  2. Mai mult de atat, cate 10 conexiuni in fiecare secunda de viata 
  3. Cate 1,000 sau
  4. Sa exageram si sa zicem ca in creierul celui mic se formeaza cate un milion de sinapse pe secunda pentru primii ani de viata

Cat doarme copilul dupa nastere

La nastere, creierul copilului tau are deja 100 de miliarde de neuroni si, ca sa ajunga la aceasta cifra, in timpul vietii intrauterine, s-au format cate 250,000 de conexiuni pe secunda.

Acest proces se accelereaza dupa nastere dat fiind stimulii diversi de care beneficiaza copilul astfel incat procesul se grabeste de 4 ori iar creierul celui mic castiga cate un milion de conexiuni pe secunda. Uita-te 10 secunde la copilul tau si vei intelege ca in acele 10 secunde in care l-ai privit, undeva in masa sa cerebrala el a castigat 10 milioane de sinapse.

De aceea, dupa nastere, cel mic doarme 14 ore pe zi. Pentru ca el de fapt isi construieste creierul. La 5 ani, ar trebui sa nu doarma sub 11 ore pe zi! Aici includem si somnul de la pranz. Si-l mai face, nu-i asa? 

La 9 ani ar trebui sa doarma cel putin 10 ore pe zi. Despre adolescenti ce sa mai vorbim… macar alea 8 ore de somn pe zi….

Pe langa dezvoltarea conexiunilor neuronale, efortul creierului pe care trebuie sa il sprijinim prin aceste ore de somn, este cel de mielinizare in care axonul este imbracat corect cu mielina, un izolator electric care face ca semnalul nervos sa circule cu maxim de eficienta. Stiti ce boala produce demielinizarea? 

Exact, scleroza multipla.

Deci, inca o dovada ca somnul este vital si asigurarea acestuia tine de parentingul facut corect. Somnul de la pranz, mentinut pana la adolescenta chiar, asigura cele 11 ore de somn necesare copilului de 5 ani sau cele 10 ore de somn pentru cel de 9 ani. 

Succes in parenting iar pentru mai multe subiecte pe aceasta tema acceseaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

copilul, somnul copilului,
Anterior
Somnul copilului si dezvoltarea creierului? EP. 2
DOCTOR ZECO
Urmator
PROMOVAT PRIN DOCTOR MIT - DOCTOR ZECO2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Somnul copilului si dezvoltarea creierului Ep.1