Stii care este mortalitatea in hepatite?

Stii care este mortalitatea in hepatite?

hepatite, mortalitate,

Stii care este mortalitatea in hepatite?

Afla in acest episod care este rata de mortalitate in hepatite.

Stiai ca hepatitele nu sunt doar de natura virala?

Stii ce mortalitate are fiecare tip de hepatita?

In afara de "Stii care este mortalitatea in hepatite?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: hepatite, mortalitate, virusuri, boli infectioase, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca scapi de hepatita daca te tai sub limba si de reumatism daca te rostogolesti prin urzici!

Vorbind de hepatita, astazi inauguram o serie de cateva episoade dedicate hepatitelor, niste afectiuni hepatice extrem de intalnite in tarile este-europene.

Si, pentru a incepe cu inceputul, cate tipuri de hepatite stiti ca exista?

 1. de natura mecanica
 2. Toxice, autoimune si genetice
 3. doar virale sau
 4. Toate aceste raspunsuri sunt corecte

 

Desi atunci cand auzim hepatita ne fuge gandul automat la hepatitele virale, exista mai multe tipuri de cauze pentru hepatita, sufixul -ita indicand intotdeauna, in termeni medicali, o inflamatie. In cazul nostru o inflamatie a ficatului.

Pentru a pune ordine in cunostintele noastre, haideti sa vedem de cate tipuri sunt hepatitele virale si anume cate tipuri de virusuri ne pot provoca hepatita?

 1. virusul hepatitei virale A, B si C
 2. A, B, C si D
 3. A, B, C, D si E sau
 4. De fapt nu se stie cat de multe tipuri virale cu tropism hepatic se gasesc in natura

Stiu ca a fost o intrebare grea insa asa ajungem sa tinem minte informatiile. Exista 5 tipuri de virusuri hepatice A, B, C, D si E deci raspunsul corect este al treilea.

Stiind ca exista 5 tipuri de asemenea virusuri putem spune ca exista:

 1. 5 tipuri de hepatite – de la A la E
 2. 2. 4
 3. sau
 4. Doar 2 tipuri

Daca pentru majoritatea, virusurile delta si E sunt o surpriza, faptul ca stim cu siguranta ca exista cel putin 3 tipuri de hepatite virale, respectiv A, B si C, face ca raspunsul al patrulea sa fie incorect. Pe de alta parte faptul ca am pus aceasta intrebare va face sa banuiti ca desi exista 5 tipuri de virusuri e foarte probabil sa nu existe si 5 tipuri de hepatite. Deci, daca o luam pe logica aceasta, ne mai ramane sa alegem a doua varianta de raspuns. Intr-adevar exista doar 4 tipuri de hepatita deoarece virusul delta sau D este un virus parazit adica incomplet si care are nevoie de prezenta virusului hepatic B pentru a supravietui.

Si probabil, asa dupa cum banuiti, co-infectia cu virus delta intr-o infectie hepatica B agraveaza evolutia bolii.

Pentru ca am amintit de gravitatea bolii, haideti sa vedem cat de periculoase sunt hepatitele virale. Si ne vom uita la statisticile din Statele Unite ca fiind cele mai de incredere din punctul meu de vedere.

Statistici privind mortalitatea in hepatite

In infectia cu virus hepatic A, decesul apare in 0,5% dintre cazuri deci nu prea este cazul sa ne panicam.

Hepatita de tip B duce la deces in aproape 2% dintre cazuri.

Hepatita de tip C se soldeaza cu exitus in pana la 5% din cazuri.

Sarim peste hepatita D si mergem la ultimul tip de hepatita – E. Aceasta are aceeasi mortalitate, mica precum hepatita A insa duce la deces intr-un procent imens de pana la 20% in cazul femeilor daca infectia cu virus hepatic E se instaleaza in timpul sarcinii.

Si revenind, co-infectia cu virus delta intr-o hepatita B duce riscul de deces la fel de sus ca si in cazul anterior: 20% dintre pacienti pot deceda ca urmare a unei asemenea infectii.

Astazi am aflat ca hepatitele pot avea multe cauze: mecanice, toxice, autoimune, genetice si virale. Am aflat ca in cazul celor virale exista 5 tipuri de virusuri care insa pot da doar 4 tipuri de hepatite pentru ca virusul delta nu poate exista decat in co-relatie cu virusul de tip B si ca mortalitatea in hepatitele virale merge de la 0,5% pana la 20%.

In episodul urmator aflam cum se iau aceste virusuri, daca exista vreun vaccin impotriva lor sau vreun tratament.

Pentru alte informatii la fel de interesante precum acestea te invit sa vizitezi site-ul emisiunii, doctormit.ro sau pagina noastra de Facebook!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

tratament cu celule progenitorii, Rigenera,
Anterior
Tratament cu celule progenitorii accesibil romanilor
Hepatite, virusuri,
Urmator
Afla pentru ce hepatite avem tratament!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Stii care este mortalitatea in hepatite?