AVORTUL SPONTAN. DE CE?

AVORTUL SPONTAN. DE CE?

AVORT SPONTAN: VREI SA STII DE CE?

Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu
Prof. Univ. Dr. Monica Cirstoiu

Un articol despre cauzele avortului spontan in sarcina oferit de catre Prof. Univ. Dr. Monica Carstoiu, sef al clinicii de obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si fondator al clinicii medicale Anemona Med.

***

Avortul spontan se refera la pierderea spontana a sarcinii inainte ca fatul sa poata supravietui independent de mama in afara uterului.

24 DE SAPTAMANI ESTE PIATRA DE HOTAR

24 de saptamani
Folosim si acum sistemul sexagesimal mostenit de la sumerieni (60 de minute, 24 de ore, 12 luni), printre fractiile caruia se afla si 24

Limita dintre avort si nastere prematura in Romania este conventional stabilita la 24 de saptamani de gestatie, calculate din prima zi a ultimei menstruatii.

Sarcina oprita din evolutie, cuprinsa in aceasta limita de gestatie, este o categorie distincta, cuprinsa in avortul spontan, intrucat, pana a avea metode imagistice, respectiv ecografia sau posibilitatea dozarii hormonului specific sarcinii (beta-Hcg), care clarificau intr-un interval scurt de timp diagnosticul de viabilitate a sarcinii, femeile se prezentau la medic doar cand avea loc eliminarea sarcinii prin sangerare semnificativa.

Astfel, aceste cazuri sunt incadrate ca si avorturi spontane, rezultate cel mai frecvent prin oprirea din evolutie a embrionului, specific fiind acest context pentru sarcinile de prim trimestru. 

CLASIFICAREA CAUZELOR IN AVORTUL SPONTAN

Medici
Medicii au de investigat o baza mare de cauze ale avortului spontan

O clasificarea a cauzelor avortului spontan in primul trimestru are la baza normalitatea sau anormalitatea genetica a embrionului  si factorii parentali. Astfel, in 45%-55% din cazuri este prezenta o anormalitate genetica, embrionii normali din punct de vedere genetic sunt avortati dupa a doua jumatate a trimestrului intai.

Factorii materni vor fi discutati dupa cum urmeaza iar in ceea ce priveste factorul patern acesta se limiteaza la anomaliile cromozomiale spermatice a caror incidenta cresc proportional cu cresterea varstei. 

PREA MULTE CIRCUMSTANTE NEFAVORABILE SARCINII

Sarcina, avortul spontan,
Imagine echografica a unui foetus in varsta de 6 luni

Exista pana in prezent peste 70 de conditii care ar avea impact negativ asupra sarcinii si ar creste riscul de avort spontan.

Printre acestea se numara:

  • anomaliile genetice
  • infectiile
  • stilul de viata dezorganizat
  • fumatul si consumul de alcool
  • disfunctiile endocrine
  • patologii de fond slab controlate precum hipertensiunea arteriala sau diabetul
  • malformatiile uterine
  • expunerea la substante toxice
  • bolile autoimune
  • anomaliile de coagulare

SI TOTUSI, 50% RAMAN UN MISTER

Medic
Medicina este intr-atat de complexa incat si la aceasta ora avem situatii fara un raspuns clar

Cu toate cunostintele noastre, in jumatate dintre cazurile de avort spontan, cauza nu poate fi identificata!

Iata sintetizate principalele cauze de avort spontan cu (i) incidenta asociata acestora si (ii) recomandare de conduita terapeutica. 

FACTOR DE RISC METODE DE DIAGNOSTIC INCIDENTA  CONDUITA TERAPEUTICA
Genetic Cariotip ambii parteneri

Spermograma

45-55% Consiliere genetica

Donare de ovocite / sperma

Diagnostic preimplantational

Anatomic Ecografie transvaginala / sonohisterografie

Histerosalpingografie / Histeroscopie

15-20% Rezectie sept uterin

Miomectomie

Liza aderentelor uterine

Endocrinologic Progesteron in faza luteala

TSH, FT3, FT4

Prolactina

Glicemie a jeune

FSH z3, estradiol

Testosteron liber

Androstendion

8-12% Progesteron

Levothyroxine

Bromocriptina / cabergolina

Metformin

Imunologic Anticoagulantul Lupic

Anticorpi antifosfolipidici

anticardiolipina IgG si IgM, antibeta 2 glicoproteina 1 IgG si IgM

15-20% Aspirina in doza mica

Aspirina + Heparina cu greutate moleculara mica (HGMM)

Infectios Culturi cervicale si vaginale  5-10% Tratament conform antibiogramei
Anomalii de coagulare Trombofilie ereditara cu risc major

Hiperhomocisteinemie

8-12% Aspirina + Heparina cu greutate moleculara mica (HGMM)

Acid folic

Psihologic Anamneza minutioasa variabil Consiliere
Stil de viata Fumat, alcool, expunere la toxine 5% Eliminarea factorului de risc

AVORT SPONTAN NERECUNOSCUT

Pierdere sarcina
Nici n-ai stiut ca s-a intamplat…

Aproximativ 30-40% din sarcinile incipiente se pierd foarte timpuriu, de multe ori pacienta nici nu realizeaza ca a fost insarcinata si a avut un avort spontan, integrand totul intr-o simpla intarziere de cateva zile a menstruatiei cu o sangerare usor mai crescuta ulterioara.

Varsta inaintata

are o relatie direct proportionala cu incidenta crescuta a avortului spontan. Explicatia in acest caz este frecventa mai inalta a anomaliilor genetice la varste inaintate, iar practic, un embrion care prezinta malformatii incompatibile cu viata se va opri din evolutie, acest mecanism facand parte din procesul de "selectia naturala".

Factorul infectios

este direct legat de avortul spontan in aproximativ 4% din cazuri. Chiar daca multipli patogeni nu ajung sa infecteze direct embrionul sau trofoblastul (placenta in formare), produsii de metabolism a acestor microorganisme si un organism matern care lupta cu infectia pot duce la avort spontan.

Acesti patogeni (virusuri, bacterii, paraziti) pot fi detectati prin analize recomandate in cadrul consultului preconceptional, iar cu un tratament corespunzator complicatiile legate de acestia pot fi prevenite. 

Alcoolul

consumat indiferent de cantitate, afecteaza dezvoltarea normala a organelor embrionului.

Astfel, este recomandata evitarea consumului de alcool si oprirea fumatului din momentul in care apare gandul unei sarcini, fapt ce face parte din pregatirea preconceptionala pentru a evita, pe cat posibil, avortul spontan. 

Disfunctiile endocrine si metabolice

precum sindromul de ovare polichistice caracterizat prin absenta ovulatiilor lunare, obezitatea, nivelul crescut de insulina sau de androgeni, disfunctii ale tiroidei sau hipofizei, prezinta conform literaturii de specialitate un risc asociat crescut de avort spontan.

Relatia dintre diversi hormoni, hormoni si organe sau influenta diversilor hormoni asupra ovarelor si pregatirii corespunzatoare a oului pentru a fi fertilizat este extrem de complexa si este imperios necesara reglarea pe cat posibil a nivelelor si controlul fluctuatiilor acestora in procesul de pregatire pentru obtinerea unei sarcini. 

Anatomia uterina 

mai exact cavitatea in care trebuie sa se implanteze si sa se dezvolte embrionul nu este corespunzatoare, aici sunt de mentionat septul uterin datorita caruia cavitatea uterina este divizata iar baza acestuia impiedica implantarea, fibroamele uterine care nu permit embrionului sa implanteze corespunzator la fel si polipii endometriali.

Aderentele uterine (lipirea peretilor cavitatii uterine prin multiple “fibre” ce se formeaza de obicei dupa multiple chiuretaje uterine) duc la un prognostic negativ al sarcinii prin imposibilitatea atat a implantarii cat si a dezvoltarii unei placentatii normale. 

Tulburarile de coagulare ereditare sau dobandite

respectiv trombofiliile cu sindromul antifosfolipidic au fost corelate de multiple studii de specialitate cu avortul spontan. Mecanismul implicat este de formarea a trombilor de sange la nivelul interfetei placentare, cu o circulatie dificila mama-fat.

Aceste conditii pot fi diagnosticate si evolutia spre avort spontan poate fi prevenita prin management corect. 

avortul spontan, sarcina,
Sportul, alimentatia de bun simt si lipsa viciilor cresc sansele pentru o sarcina dusa la bun sfarsit

Sanatatea mamei in sarcina

este principalul factor de luat in considerare deoarece un organism bolnav nu este pregatit sa duca o sarcina pana la sfarsit.

Astfel, pregatirea corespunzatoare pentru sarcina este primul pas in preventia avortului spontan intrucat dintre cauzele cunoscute de avort spontan marea majoritate pot fi diagnosticate in cadrul unei consultatii preconceptionale ce include recoltarea profilului TORCH, testare Papanicolau, consiliere privind stilul de viata, recoltarea analizelor de laborator ghidata de istoricul medical al pacientei si conditia de sanatate actuala si examen ecografic. 

Preventia avortului spontan

Pierderea unei sarcini are invariabil un impact devastator asupra familiei, impactul psihic prin sentimentul de vinovatie, anxietate, nesiguranta si neputinta este cel care lase urme adanci si greu de vindecat.

Atunci cand obtinerea unei sarcini devine o prioritate, medicul este partenerul de incredere in ghidajul conduitei si preventiei recurentei unui avort spontan.

Multiplele studii, metodele de diagnostic imagistice si biologice ne ofera astazi posibilitatea identificarii multiplelor cauze si managementul corespunzator pentru a ajunge in punctul in care tinem in brate o minune.   

Anemona, Prof. Univ. Dr., Monica, Cirstoiu,
Articol stiintific oferit cu sprijinul Anemona Med

 

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

BIOCOD, celule stem, editare genica,
Anterior
ZONA DE RISC: BIOCOD - Partea 1
Omicron, vaccinare, coronavirus,
Urmator
Vrei sa stii cum arata viitorul sub Omicron?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

AVORTUL SPONTAN. DE CE?