TESTELE RAPIDE POT OPRI COVID-19!

TESTELE RAPIDE POT OPRI COVID-19!

TESTELE RAPIDE POT OPRI COVID-19!

Cand vorbim de testele de depistare a noului coronavirus, intrebarea care se naste este, daca exista “teste rapide” inseamna ca exista si “teste lente”? Raspunsul este da, dar nu chiar. De fapt exista 2 tipuri de teste:

 • rapide
 • de confirmare

Si, ca sa va fie si mai simplu de atat, cele rapide identifica raspunsul organismului la virus iar cele de confirmare iti gasesc virusul in sange.

DESI RAPIDE, NU SUNT CEVA SIMPLU

Testele rapide sunt rapide nu pentru ca ar fi un tip de analiza de sange banala ci pentru ca cei ce le-au inventat au apelat la o solutie, aproape stiintifico-fantastica pentru unii. Testele rapide iti pun la dispozitie o portiune din virus (antigen) stabilizat pe o solutie de aur (coloidal) peste care sa pui o picatura din plasma ta.

ESTE APROAPE CA SI CAND AI AVEA UN ORGANISM VIU LA INDEMNA TA

Complex imun
Anticorpii (sub forma de Y) din sangele pacientului intalnesc virusurile captive in testul rapid (sfere galbene) iar reactia dintre cele doua este surprinsa de colorarea liniei T de pe test.

Testul rapid, dupa cum spuneam mai devreme, contine piese din coronavirus care au fost inchise intr-o cusca de aur ca sa nu iasa.

Daca persoana a contractat virusul SARS-CoV-2 si a dezvoltat anticorpi, atunci cand turnam plasma umana peste foita de hartie biologica ce contine aceste mici custi de aur, anticorpii vor vedea particulele virale (antigenice), se vor repezi sa le atace si se vor lega de ele formand un complex imun ca in poza de mai sus.

Aur coloidal
Aurul coloidal reprezinta o solutie de nanoparticule de aur ce prezinta varf de absorbtie ridicat si anizotropie ceea ce il face foarte interesant pentru stiinta. Culoarea solutiei variaza in functie de dimensiunea particulelor de aur insa nu e galbena.

Aceasta reactie biologica este facilitata de solutia tampon (buffer) care contribuie la colorarea in violet-roscat a liniutelor de control si de confirmare de pe test.

Aceasta culoare nu este aleasa de catre producator ci este universala pentru acest tip de teste deoarece ea este determinata de activarea aurului coloidal, care este rosu spre deosebire de aurul galben pentru bijuterii.

CARE TEST ESTE MAI BUN?

care test este mai bun?
Raspunsul se gaseste mai jos.

Ce test ar trebui sa alegem cand vrem sa aflam daca o persoana a fost infectata cu noul coronavirus?

Cheia sta in definirea intrebarii care de fapt contine 2 interogari legate de persoana testata:

 1. Prezinta actualmente virusul in sange (are o infectie COVID-19 activa)?
 2. Sau deja a trecut prin COVID-19 si s-a vindecat?
 • Daca raspundem cu DA la prima intrebare, inseamna ca in momentul testarii persoana prezinta virusul SARS-CoV-2 in organism si ca acesta se replica activ.
 • Daca raspundem cu DA la a doua intrebare, inseamna ca persoana in cauza a facut COVID-19 probabil fara sa stie, asimptomatic, si ca, cel mai probabil, acum nu mai este contagioasa.
 • Daca persoana prezinta infectia activa, cel mai probabil va iesi pozitiva si la testarea pentru anticorpi IgM (test rapid) si la testarea pentru antigen/virus (PCR)
 • Daca persoana a trecut prin infectie si, firesc, s-a vindecat, atunci cel mai probabil va iesi pozitiva la testarea pentru anticorpi IgG (test rapid) si sigur negativa la testarea pentru antigen/virus (PCR).

Deci, daca vrei sa cunosti statusul imunitar la infectia cu noul coronavirus al unei persoane, mai util este testul rapid decat PCR-ul, cu mentiunea ca testarea PCR isi pastreaza valoare de test de confirmare.

DE CE INTAI IgM SI ABIA APOI IgG?

Anticorpi umani IgG si IgM
Anticorpii IgM sunt foarte mari prin comparatie cu altii pentru ca, fiind primii ce apar, sunt destul de nespecifici (afinitate scazuta) si, prin urmare, trebuie sa aiba o suprafata cat mai mare de contact pentru a prinde cat mai multe virusuri (aviditate crescuta).

In alfabet G este inaintea lui M dar in virusologie este invers.

Daca ai anticorpi IgM inseamna ca, in momentul testarii, prezinti infectia COVID-19, ca SARS-CoV-2 se replica activ in organismul si ca, cel mai probabil, esti contagios.

Iar daca ai anticorpi IgG inseamna ca ai trecut prin COVID-19 si ca, cel mai probabil, esti vindecat si nu mai esti contagios.

Rezumand, in cronologia infectarii intai apar anticorpii IgM si abia apoi iau nastere anticorpii IgG!

CUM SE FACE TESTAREA DE ANTICORPI?

Test anticorpi coronavirus Romlab

Testul se face intr-un cabinet medical si presupune recoltarea unei mici cantitati de sange venos din plica antebratului.

Acesta, fie se decanteaza fie se centrifugheaza iar o picatura din plasma rezultata se depune in spatiul destinat acesteia pe placa de testare.

Apoi se adauga o picatura de buffer si in 5 minute aflam statusul imunitar la sars-CoV-2 al persoanei urmarind aparitia liniilor corespunzatoare:

Rezultat pozitiv test coronavirus, testele rapide,
Asa arata un rezultat pozitiv la testul rapid pentru anticorpi anti-coronavirus, validat ulterior prin testare PCR.
 • LINIA C – daca se coloreaza doar linia din dreptul literei C inseamna ca pacientul nu prezinta* anticorpi detectabili (nici IgM, nici IgG) la SARS-CoV-2
 • LINIILE C+T – daca se coloreaza liniile din dreptul literelor C si T inseamna ca pacientul a dezvoltat anticorpi la SARS-CoV-2 si ca fie se afla intr-o faza acuta, potential contagioasa, ori s-a vindecat de COVID-19; pentru confirmare si validarea statusului se recomanda testarea pentru identificarea virusului (testare PCR)
 • LINIA T – daca se coloreaza doar linia din dreptul literei T inseamna ca testul nu este valid, fiind iesit din parametri si se recomanda utilizarea unui nou kit de testare
 • NICI O LINIE – daca nu se coloreaza nici una dintre linii inseamna ca testul nu este valid, fiind iesit din parametri si se recomanda utilizarea unui nou kit de testare

Intregul protocol de testare se gaseste AICI.

INTRA IN SCENA TESTAREA PCR

Am vazut ca, in situatia in care se coloreaza liniile din dreptul literelor C si T, se recomanda testarea PCR. De ce?

TESTUL PCR “VEDE” CORONAVIRUSUL

Este foarte simplu: ai aflat ca ai anticorpi la coronavirus. Acum vrei sa stii daca te afli in COVID-19 sau ai trecut, asimptomatic, prin aceasta boala.

Testul PCR identifica particulele virale SARS-CoV-2 si iti da una dintre cele 2 vesti, una buna si una mai putin buna.

CU CARE VESTE SA INCEP?

Good doc bad doc
Intra in scena “doctorul bun” versus “doctorul rau”.
 • Vestea buna este ca, daca testul PCR iese negativ (fiind pozitiv la anticorpi), inseamna ca ai trecut prin COVID-19 fara sa stii si acum ai anticorpi. Ce grad de protectie iti ofera acestia este o alta discutie asa ca urmareste Doctor MIT sa afli!
 • Vestea mai putin buna este ca, daca testul PCR iese pozitiv (fiind pozitiv si la anticorpi), ai COVID-19 si ca, probabil, esti contagios. Aceasta inseamna ca trebuie sa ii feresti pe cei dragi si ca, 2 saptamani o sa bagi Netflix in tine pana nu o sa mai poti. Pentru ca izolarea presupune sa nu iesi afara si sa nu te vezi cu nimeni neimunizat sau protejat. Pe langa aceasta va trebui sa iti monitorizezi starea de sanatate ca sa ceri ajutor medical din timp, daca va fi nevoie.

Global vorbind, nu trebuie sa ai o frica de moarte fata de acest virus daca nu ai trecut de 70 de ani si nu suferi de nici o alta boala. Insa te poti gandi ca poti insemna condamnare la moarte pentru cei din jurul tau care bifeaza +70 si alte boli decompensate. Mai multe in acest episod Doctor MIT.

Deci responsabilitatea este a ta de a te carantina corect!

TESTELE RAPIDE POT OPRI PANDEMIA!

Noua Zeelanda
Noua Zeelanda a eradicat, la nivel national, infectia cu noul coronovirus (informatie publica la data publicarii articolului).

Oricare stat ai carui cetateni sufera din cauza epidemiei de COVID-19 are optiunea de a folosi testele rapide pentru detectarea anticorpilor la SARS-CoV-2 pentru a testa in masa intreaga sa populatie.

A. TESTARE NATIONALA DOAR PRIN PCR

La data publicarii acestui articol, Romania lupta impotriva coronavirusului testand zilnic, in medie, aproape 22,000 de persoane. Dintre acestea cam 7% sunt depistate ca avand virusul SARS-CoV-2 in sange.

A ramane la aceasta strategie este ca si cand ai vana iepuri cu mitraliera noaptea: este scump, este dificil si este disporportionat.

B. TESTARE NATIONALA DOAR PRIN TESTELE RAPIDE

Daca, dimpotriva, testarea nationala s-ar face doar prin teste rapide, am descoperi majoritatea covarsitoare a cazurilor de pacienti care au virusul activ in sange (prin prezenta anticorpilor IgM) si care au trecut prin boala (prin prezenta anticorpilor IgG).

Insa, nu am sti cu certitudine daca pacientii ce prezinta anticorpi IgM chiar au virus in curs de replicare in organism pentru ca ar fi nevoie de testare PCR ca fiind singura ce poate identifica virusul.

A aplica o astfel de strategie este ca si cand ai descoperi noaptea aproape toti iepurii de pe un camp dupa amprenta termica insa nu ai sti cu siguranta daca, ceea ce vezi, nu include si cateva marmote.

C. SOLUTIA IDEALA

Consens stiintific
Exista un consens stiintific: daca ai ales calea tinerii sub control a numarului de infectii, atunci testarea in masa a populatiei pentru coronavirus este singura solutie.

Statele care au reusit sa tina sub control si sa pastreze la un minim numarul de decese cauzate de catre coronavirus, au folosit o strategie care vi se va parea logica acum: au testat in masa utilizand teste rapide si au facut teste de confirmare PCR doar probelor ce au iesit pozitive la testarea rapida.

Logic, nu?

Aplicat la situatia din Romania care, din 20 august 2020, a intrat in clubul statelor ce isi produc singure testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2, in cazul nostru prin producatorul ROMLAB, am putea testa pana la 100,000** de persoane pe zi in loc de 22,000. Aceasta inseamna ca am putea testa intreaga populatie a Romaniei de patru ori mai repede decat am putea-o face prin teste PCR.

Si, evident, ar fi mult mai ieftin.

CONTROLUL VIRUSULUI PRIN TESTELE RAPIDE

Beneficii
Controlul epidemiei ar permite repornirea reala a economiei, ar relaxa major masurile de distantare sociala, ne-ar facilita accesul la evenimente culturale, cinema, teatru ori concerte si ar usura efortul resimtit de sistemul national de sanatate.

Daca am reusi sa aplicam strategia de testare rapida in masa urmata de confirmare PCR, am avea o pleiada de beneficii:

 1. Am descoperi mult mai repede toate persoanele asimptomatice dar contagioase; astfel, acestea s-ar carantina si nu ar mai infecta involuntar pe cei din jur. In plus, ar putea beneficia de suport medical din timp, daca ar fi cazul.
 2. Am descoperi focarele de virus din Romania la nivel de oras, de cartier sau de sat.
 3. Am dimensiona rezervorul de virus la nivel de stat.
 4. Am identifica persoanele din administratia de stat care prezinta anticorpi la SARS-CoV-2 si care astfel ar putea lucra cu publicul.
 5. Am putea reporni economia permitandu-le celor ce prezinta anticorpi, sa se intoarca la lucru.
 6. Am putea construi un lot de donatori de plasma convalescenta care sa ajute cazurile grave de COVID-19 prin aceasta plasma bogata in anticorpi.
 7. Am putea prioritiza la vaccinare persoanele care nu prezinta anticorpi.
 8. Am testa Romania mult mai repede.
 9. Am cheltui mai putin in cadrul programului de testare.
 10.  Am putea directiona banii economisiti catre sprijinirea unitatilor medicale aflate in lupta cu COVID si catre familiile cele mai afectate de aceasta boala.

In concluzie, testarea rapida in masa a anticorpilor la SARS-CoV-2, in combinatie cu testele de confirmare PCR, reprezinta solutia ideala pentru controlarea epidemiei cu noul coronavirus, pentru aplatizarea curbei de infectare si micsorarea rezervorului viral astfel incat Romania sa isi elibereze paturile ATI si sa scada mortalitatea in urma COVID-19.

***

MENTIUNI

      * nu garanteaza ca pacientul nu prezinta infectia cu noul coronavirus mai ales daca infectarea s-a produs in urma cu 3-7 zile, iar organismul inca nu a produs anticorpi sau nu in cantitate detectabila

     **capacitate maxima de productie a Romlab la 20 august 2020

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Constipatie, Ciocolax
Anterior
Suferi de constipatie? Iata solutia naturala!
Stiri false, fake news,
Urmator
ASA DESCOPERI ORICE FAKE NEWS MEDICAL! EP. 3

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Avatar for Elena
  Elena
  04/04/2021 at 2:30 pm — Răspunde

  La testul rapid, daca apare prima data linia T aprins si dupa aceea linia C mai slaba inseamna ca testul este pozitiv?
  Multumesc!

  • 04/04/2021 at 6:07 pm — Răspunde

   Daca aveti 2 liniute, vizibile, indiferent ca au intensitati diferite, inseamna ca aveti un rezultat pozitiv.


Back
SHARE

TESTELE RAPIDE POT OPRI COVID-19!