Obezitatea si lupta cu COVID-19

Obezitatea si lupta cu COVID-19

obezitatea, COVID-19,

Obezitatea si lupta cu COVID-19

Afla acum ce particularitati iti afecteaza capacitatea de a sta departe de noul coronavirus.

O anume caracteristica a corpului tau spune despre cum o sa suporti infectia cu coronavirus daca se va intampla sa te infectezi!

Te-ar mai putea interesa si

- tags: obezitatea, COVID-19, coronavirus, virusuri, imunizare, vaccinare, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca distantarea sociala este o exagerare a statului sau ca daca porti masca esti ferit de coronavirus!

Intr-un episod anterior v-am promis ca astazi impartasesc cu voi doua informatii importante: care este semnul care ne spune ca un pacient nu va iesi cu bine din COVID-19 si care este cel mai grav lucru pe care il facem si care s-ar putea sa ne garanteze un final nefericit daca ne infectam cu coronavirus.

Pana la sfarsitul acestui an, un sfert din populatia Romaniei s-ar putea sa treaca prin aceasta infectie. Aceasta inseamna ca pana la 4 milioane de romani vor prezenta sau nu, simptome specifice gripei. Dar, de unde sa stim daca o persoana apropiata noua va avea o evolutie favorabila sau nu?

Evolutia infectarii cu COVID-19

Cunostintele noastre despre coronavirus au avansat suficient de mult cat sa putem da un raspuns. In afara situatiei in care pacientului ii curge nasul si stranuta de doua ori, caz in care nu discutam de vreo mare emotie, problema se pune in cazul pacientilor internati.

Raspunsul este simplu: trebuie sa tratam cu foarte mare atentie cazul pacientului in discutie daca acesta prezinta o scadere a numarului de limfocite, combinata cu o crestere a proteinei C reactive si cu o inmultire de cel putin 4 ori a concentratiei nivelurilor plasmatice ale D-dimerilor. Aceste substante ne arata ca undeva in corpul pacientului au loc niste fenomene de coagulare a sangelui. Aceasta este cea mai noua stire legata de coronavirus. De fapt COVID pare a fi mai mult decat o gripa si anume o boala a sistemului vascular!

In urmatorul episod va voi spune in detaliu ceea ce stim la aceasta ora despre mecanismul vascular al coronavirusului insa, pana atunci, v-am promis ca va dezvalui ce anume legat de corpul nostru ne poate duce la exitus in COVID-19 mai mult decat pe altii.

Este vorba despre OBEZITATE!

Obezitatea in pandemia de coronavirus

Obezitatea ucide in pandemia de coronavirus mai mult decat oricum o facea. Dar, relevant este sa stim cat de serioasa este aceasta problema. Si, ca sa ne facem o idee, va invit sa raspundeti intrebarii: cati dintre pacientii obezi din Franta au trebuit sa fie intubati si ventilati mecanic?

  1. 10% dintre acestia nu mai aveau suflu O treime
  2. Jumatate sau 4. 90% dintre ei nu ar fi avut nici o alta sansa de supravietuire?

Daca 90% vi se pare mult, asa si este. 9 din 10 pacienti obezi probabil ca n-ar fi avut nici o sansa fara aparate.

Iar daca va intrebati de ce se intampla aceasta, exista 3 motive majore.

Primul e legat de grasimea abdominala care nu permite plamanilor si inimii sa se desfasoare in voie.

Al doilea tine de faptul ca grasimea este un mare consumator de oxigen. Ce te faci cand esti gras, consumi enorm de mult oxigen fata de o persoana normoponderala si mai ai si insuficienta respiratorie pe fond de COVID?

Iar al treilea motiv, mai subtil decat primele, pare a fi cel mai relevant. Grasimea este foarte bogata in celule ale sistemului imun precum macrofagele si celulele T ucigase. De aceea se pare ca supraponderalii au in permanenta un dezechilibru imun aflandu-se intr-o constanta stare de imflamatie tisulara.

Aceasta declanseaza o cascada de citochine, agenti inflamatori, care in final coplesesc tesuturile pulmonare, vasele de sange ori creierul.

Pe scurt, te poti feri de o infectie grava cu coronavirus intr-un mod simplu: slabind!

Data viitoare vorbim despre cele 4 criterii la care sa te uiti pentru a afla cat de expus esti infectiei cu coronavirus.

Pana atunci, intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Pentru alte episoade interesante va astept pe doctormit.ro

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

COVID-19, dinstatarea sociala,
Anterior
COVID-19 si distantarea sociala
Dr. Mihai Albu
Urmator
Dr. Mihai Ionescu

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Obezitatea si lupta cu COVID-19