Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA

Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA

Elena Leica RobanPrimul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA

Un articol despre tratamentul cu Rigenera al unui mare ars de catre dr. Elena Leica - Roban, medic specialist chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, ce activeaza in cadrul Centrului Medical Apolo.

 

Despre gravitatea arsurilor

Arsurile reprezinta unele dintre cele mai frecvente si grave accidente sau agresiuni fizice, determinand imprejurari medico-chirurgicale, psihologice si sociale, extrem de grave, cu risc vital si potential invalidant.

Aduc in fata voastra, unul dintre cazurile tratate in Clinica de Chirurgie Plastica a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si anume pacient ars in varsta de 51 ani cu arsura termica prin lichid inflamabil (benzina), victima a unei agresiuni fizice, cu afectare a aproximativ 25% suprafata corporala, la nivel antebrat si brat stang si torace posterior, grad de arsura IIa, IIb si III, adus in camera de garda in regim de urgenta si internat in Clinica de Chirurgie Plastica.

Ceea ce individualizeaza acest pacient este faptul ca a fost primul pacient cu arsuri tratat in Romania prin tehnologia de microgrefare Rigenera si vindecat complet si externat in 21 de zile.

Echipa operatorie care s-a ocupat de acest caz a fost condusa de dr. Mihaela Zaharia, medic primar Chirurgie Plastica impreuna cu dr. Leica-Roban Elena, medic specialist Chirurgie Plastica si dr. Grigore Anamaria medic rezident an IV Chirurgie Plastica  si ajutata de echipa Rigenera, coordonata de dr. Bogdan Ivanescu.

Evaluarea inainte de interventie

Evaluarea initiala a gravitatii arsurii tinand cont de varsta pacientului, suprafata arsa, localizare si profunzimea arsurii (arsura partial profunda si in "toata grosimea dermului") si evaluarea in dinamica, la care se adauga tabloul paraclinic si imagistic, indica necesitatea interventiei chirurgicale, care s-a stabilit in a 4-a zi din momentul prezentarii in camera de garda.

Preoperator pacientul a fost monitorizat standard (electrocardioscopie standard, pulsoximetrie, diureza orara si termometrizare, probe de sange) si instituite principiile terapeutice:

- reechilibrare hidroelectrolitica și acidobazica

- antibioterapie conform antibiogramei, tratament antiiflamator, analgezice

- profilaxia evenimentelor trombembolice

- vitaminoterapie

- nutritie conform necesarului caloric

- manevre de nursing general

- managementul zilnic al leziunilor postcombustionale - tratament local zilnic (toaleta plagilor de arsura cu ser fiziologic și dermobacter, pansament topice locale)

Urmeaza si ziua a 4-a de evoluție post-arsura, pacient stabil si echilibrat hemodinamic și hidroelectrolitic, moment care permite interventia chirurgicala, sub anestezie generala.

 

CE S-A INTAMPLAT INTRAOPERATOR PENTRU PACIENTUL "MARE ARS"

Interventia chirurgicala, realizata in "momentul de aur" s-a gandit si efectuat prin doua tehnici complet diferite:

  • brat, cot si antebrat stang - s-a recurs la tehnica clasica care presupune debridare excizionala pana la sangerare arteriolara si grefare cu autogrefe, grefe de piele liber despicata, recoltate cu electrodermatomul de pe fata anterioara a coapsei drepte si mesate 1:1,5
  • 1/2 stanga torace posterior - tehnica de microgrefare Rigenera, care presupune dezagregarea mecanica a unor mici fragmente de derm recoltat si obtinerea de microgrefe autologe si omologe, populatia celulara obtinuta avand o viabilitate de peste 90%, cu posibilitatea de acoperire a unor leziuni mari.

Un aspect demn de mentionat in cazul nostru este ca tehnica Rigenera nu a presupus debridare excizionala, plaga de arsura de la nivelul toracelui suportand doar o simpla toaletare blanda cu Dermobacter + ser fiziologic.

Recoltare Rigenera
Recoltarea de tesut pentru tratamentul cu microgrefe Rigenera este usoara si insotita de rezultat estetic foarte bun - din cele 3 randuri de colectii tisulare, cel mai de jos este deja suturat (se vede daca va uitati cu atentie)

Recoltarea de țesut s-a realizat cu ajutorul unui punch de biopsie de 3 mm de la nivelul fetei interne a coapsei stangi dupa care tesutul a fost prelucrat cu ajutorul dispozitivului de dezagregare mecanica Rigeneracons de 3 ml introdus în aparatul Rigenera, rezultand un concentrat de microgrefe.

Piese tesut, Rigenera, mare ars,
Piesele de tesut din care s-au extras celulele progenitorii
Procesare tesut, Rigenera, mare ars,
Dr. Mihaela Zaharia dupa concentrarea cu microgrefe a primei seringi

 

Concentratul de microgrefe s-a injectat apoi, injectare punct cu punct la 1 cm distanta și 2-3 mm adancime de injectare.

Injectare Rigenera, arsuri,
Au fost necesare mai mult de 500 de injectari pentru tratarea intregii suprafete arse; in imagine, dr. Anamaria Grigore si dr. Elena Leica-Roban
Postoperator, arsuri, Rigenera, mare ars,
Astfel se prezenta toracele posterior la finalul livrarii microgrefelor

CE S-A INTAMPLAT DUPA OPERATIE?

Ingrijirea postoperatorie a vizat atat starea generala a pacientului cu arsuri cat și evolutia locala:

  • monitorizarea parametrilor vitali și biologici
  • tratament medicamentos: antibioterapie, tratament anticoagulant, analgetice, antihistaminice, vitaminoterapie cu vitaminele B si C, aport lichidian sub controlul diurezei, dezinfectant urinar biseptol
  • primul pansament pe torace s-a schimbat la 2 zile postoperator, in timp ce la nivel brat + antebrat stang la aproximativ 7 zile; la nivelul zonelor donoare pansamente schimbate initial zilnic apoi la 2-3 zile
  • imobilizarea segmentelor grefate clasic pana la integrarea grefelor
  • suprimarea firelor de sutura la 14 zile
mare ars, Rigenera,
Postoperator la 48 de ore

arsuri

arsuri

"<yoastmark

arsuri, mare ars, Rigenera,

Posibilele complicatii locale (infectia plagii, absenta integrarii grefei) sau complicatii generale (infectii severe, complicatii trombembolice, digestive, urinare, neuropsihice) in cazul nostru au lipsit complet, pacientul avand o evolutie favorabila, fiind externat dupa 22 zile din momentul prezentarii in camera de garda.

Vindecare completa pentru pacientul cu arsuri

Mare ars, grefare, Rigenera,
Grefare standard fara microgrefe (stanga) si cu pipetare de microgrefe Rigenera (dreapta) - membru superior stang

Ne aflam in fata unui pacient in varsta de 51 ani, fara tare organice deosebite, care a suferit arsuri termice prin lichid inflamabil (benzina) pe aproximativ 25% suprafata corporala, grad de arsura IIa, IIb si III, localizata la nivelul brat, cot si antebrat stang si torace posterior care, la momentul externarii, se gasea complet echilibrat iar local:

  • la nivelul toracelui posterior, tratat prin tehnica Rigenera, vindecare completafara sechele postarsura
  • la nivel de brat, cot și antebrat stang, grefe complet integrate, cu mențiunea că 1/3 proximala a bratului, care intraoperator a fost pipetata cu ser concentrat de microgrefe Rigenera, a avut o evolutie favorabila mai rapida, decat zonele tratate clasic.

NE BUCURAM PENTRU REUSITA PACIENTULUI

Rigenera
De la stanga la dreapta: dr. Marie-Elene Niculaita, dr. Elena Leica Roban, dr. Bogdan Ivanescu, dr. Mihaela Zaharia si dr. Anamaria Grigore alaturi de dispozitivul de dezagregare tisulara, Rigenera.

Aceasta a fost, foarte pe scurt, prima noastra experienta folosind tehnica Rigenera in tratarea unui mare ars, finalizata cu vindecarea completa a pacientului intr-un timp scurt, fara sechele postarsura, motiv pentru care consideram tratarea acestui pacient un succes!

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

tantari si capuse, spray, pediakid,
Anterior
Solutia naturala anti tantari si capuse - Pediakid, EP. 2
Tantari si capuse, spray, Pediakid,
Urmator
Solutia naturala anti tantari si capuse - Pediakid, EP. 1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA