Iata cea mai puternica femeie de pe Pamant! #93

Iata cea mai puternica femeie de pe Pamant! #93

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

In luna martie, luna dedicata femeilor vreau sa inchei in forta cu ultimul episod Doctor MiT al acestei perioade.

Si cat zic de forta, ma refer la cea mai puternica femeie din lume! Inainte de a arunca cu oua sau de a claxona in dezacord, retineti ca este o parere personala dar bine argumentata.

Femeile sunt exceptionale in multe domenii dar cu atat mai mult in cele in care adesea nu sunt foarte vizibile. Ei bine, despre o astfel de doamna va vorbesc. Iar domnii care ma asculta in acest moment vor fi pe cat de suprinsi pe atat de incantati ca, la final, sexul tare nu va fi ignorat.

Este vorba despre o fata nascuta in Polonia in 1867, care a invatat clandestin la facultate ca, deh, nu prea se purta ca o fata sa capete educatie si care a devenit prima femeie care sa castige un Premiu Nobel.

In urmatorul minut o sa aflati de ce acesta este doar inceputul pentru Marie Sklodowska- Curie, cunoscuta, mai simplu ca Marie Curie. 

A inventat denumirea de radioactivitate, si a luat Premiul Nobel in fizica impreuna cu sotul ei Pierre Curie si cu Henri Becquerel. Inca un aspect unic legat de ea este faptul ca Marie si cu Pierre Curie sunt primul cuplu care sa fi castigat Premiul Nobel.

Dar aceasta nu a fost suficient. Ambitia feminina si-a spus cuvantul si Marie Curie descopera doua substante radioactive, poloniu si radiu. 

Dezvolta radiografia mobila pentru spitalele militare de pe front si apoi devine prima femeie profesor al Universitatii din Paris.

Ce am omis sa va spun – omis, in gluma - este faptul ca  la doar 8 ani de la castigarea Premiului Nobel in Fizica, Marie Curie primeste Premiul Nobel pentru Chimie, in 1911. Astfel devine singura fiinta de pe Pamant care sa detina doua Premii Nobel in doua domenii diferite.

Si, daca mai vreti chestii wow, fiica ei Irene Joliot-Curie, repeta recordul mamei si castiga Premiul Nobel impreuna cu sotul ei, devenind un nou cuplu Nobel.

Tot respectul pentru femeile puternice care inspira generatiile urmatoare sa fie mai destepte, mai curioase, mai dedicate stiintei, ecologiei sau unei vieti mai bune, aici pe Pamant!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, Premiului Nobel in Fizica, Henri Becquerel, Marie Curie, Irene Joliot-Curie, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Rejuvenarea vaginala cu laser: cum se face? #92
omul bionic, dr. Dragos Zamfirescu, medicina pe limba ta,
Urmator
Dr. Dragos Zamfirescu, omul bionic | Interviurile Doctor MiT #1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Iata cea mai puternica femeie de pe Pamant! #93