De ce ne curge nasul? #65

De ce ne curge nasul? #65

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor cum ar fi ca ne poate trage curentul!

Legat de acest subiect, astazi aflam mecanismul biologic prin care ajunge sa ne curga nasul. Poate ca dupa ce v-ati tras nasul de o suta de ori ati ajuns sa urati chestia asta insa, cu tot aspectul inestetic si nesuferit, rhinoreea dupa numele ei medical, este foarte, foarte utila.

Daca in vremurile trecute circula bancul cu polimerii si poliperii, pe care il gasiti acum in pagina de Facebook a Clinicii Doctor MiT, ei bine si nasul vostru poate produce polimeri!

Ajungem sa stam cu nasul in batista pentru ca niste celule speciale din mucoasa nazala incep sa produca polimeri, niste glicoproteine total predictibil numite mucine, care sunt visco-elastice. De ce? Pentru a capta antigenele ce ajung in caile aeriene superioare adica in nas. Iar aici vorbim de polen, virusuri, bacterii, sau orice nu-si are locul in nasul nostru.

Dupa ce sunt prinse in acest mucus, ne-am astepta sa fie date afara din nas, nu? Ca de aia ne curge nasul. Ei bine, nu! Cilii mucoasei nazale se misca ca valurile de pe stadioanele de fotbal si arunca mucusul in gat, ca sa il tusim afara, sau in stomac, ca acidul gastric sa ii distruga continutul.

Nasul ne curge in mare parte nu datorita acestui mucus, ci din cauza extravazarii apei din vasele de sange din mucoasa nazala. Vasele lasa o parte din apa din sange sa iasa in mucoasa nazala ca sa o umidifice cand afara e foarte frig sau foarte cald. Dar poate ca cea mai importanta ratiune a acestui mecanism este legata de prezenta lizozimului diluat in acest lichid. Lizozimul uman este o substanta cu actiune antibiotica si virucida.

Deci, cand ne curge nasul trebuie sa intelegem ca organismul a depistat ceva la acest nivel si, cu cat rhinoreea e mai abundenda, cu atat inseamna ca nasul nostru trage cu toate armele din dotare intr-un inamic pe care doar el il vede.

Acum stii!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, raceala, sirop de tuse, KISS FM, Doctor MiT, -

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Anterior
Cu masca peste gura, in Mall #64
tampoane menstruale, Hemp Cycle, canabis, CBD, THC,
Urmator
Canabis: la ce e bun? Daca esti femeie, te intereseaza! #2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

De ce ne curge nasul? #65