30 de mituri despre coronavirus

30 de mituri despre coronavirus

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

30 de mituri despre coronavirus

Rolul meu, in calitate de Doctor MIT, este de a vă aduce cea mai nouă și mai corectă informație medicală așa că am decis că ar fi bine să operăm impreună cele mai importante 30 de mituri despre coronavirus:

 

1. Noul coronavirus este făcut într-un laborator!

Pangolin si coronavirus
Pangolinul, liliecii si serpii sunt interconectati in cadrul acestei pandemii.

FALS! Analiza ADN a acestuia arată că originea cea mai apropiată nouă ne duce la liliac. Un mamifer care se pare că a dat virusul către pangolin despre care știm că este cel mai traficat mamifer de pe fața Pământului. Iar pangolinul și liliacul au transmis-o și către șarpe. Această infectare în cascadă se întâmplă de obicei când cineva mănâncă pe cineva. Dacă ne gândim că epicentrul infecției COVID-19 a fost o “piață umedă” din Wuhan, piață în care să vinde și se tranșează și vânat, adică animale sălbatice, putem presupune că gusturile rafinate chinezești în materie de șarpe ne-au cadorisit cu un nou virus uman: SARS-CoV-2. Exact la fel că în cazul HIV și Ebola!

PLUS: zvonul inițial a fost că virusul a fost creat de către americani pentru a ucide chinezi. Acum ar trebui să îl adaptăm și să decidem că a fost construit de chinezi pentru a ucide vorbitori de limbi de sorginte latină precum italieni, spanioli ori francezi?!?

 

2. Animalele de companie precum câinii și pisicile pot transmite virusul!

Animalele de companie nu contracteaza SARS-CoV-2, virus,
In realitate animalele de companie nu contracteaza SARS-CoV-2.

FALS! Atâta vreme cât nu va gândiți să va mâncați pisica pentru că arată proaspăt, nu veți genera o nouă infecție planetară. OMS a dat un comunicat de presă în care a asigurat că pet-urile noastre sunt în siguranță și că nu pot da ori lua virusul.

 

3. Coronavirusul este transportat de pachetele livrate din China!

O temere intemeiata de vreme ce China este cel mai mare exportator la nivel mondial.
O temere intemeiata de vreme ce China este cel mai mare exportator la nivel mondial.

FALS! SARS-CoV-2 nu trăiește prea mult pe suprafețe; datele de la aceasta ora indica o supravietuire a virusului pe suprafete non-vitale de 1-4 zile. De aceea, dacă folosim transportul maritim și Poșta Română, putem lua orice altceva, dar nu coronavirusul!

 

4. Persoanele de culoare nu pot lua coronavirusul!

coronavirusul,
Africa are o densitate populationala de doar 45 de locuitori pe kilometru patrat.

FALS! Orice persoană, indiferent de culoarea pielii, poate contracta SARS-CoV-2. Faptul că Africa a fost ultimul continent lovit de COVID-19 nu arată decât că traficul aerian și uman este mai redus de la și către continentul negru și că densitatea populației acestuia, în medie, este foarte mică.

 

5. Copiii nu fac gripa cu coronavirus!

coronavirus,
Sistemul lor imunitar, incomplet dezvoltat, prezinta, de aceasta data, un avantaj.

FALS! Copiii sunt foarte expuși infectării însă nu fac o formă agresivă deoarece sistemul lor imun aflat în maturizare, nu reacționează agresiv și prin urmare, în majoritatea lor, nu prezintă simptomatologie evidentă ori zgomotoasă.

 

6. Persoanele în vârstă sunt la risc de deces!

Co-morbiditatile, adica bolile asociate, creaza un risc serios pentru bunicii nostri.
Co-morbiditatile, adica bolile asociate, creaza un pericol serios pentru bunicii nostri.

ADEVĂRAT! Mai ales dacă prezintă și alte boli precum diabetul ori hipertensiunea arterială. În ambele cazuri, insuficiența pulmonară din gripă duce la creșterea numărului de bătăi pe minut ale inimii și la creșterea tensiunii arteriale. Aceasta duce la infarctizarea arterelor ori la ruperea lor și asta mai ales la diabetici. De aceea, a nu te infecta este o prioritate nu atât de mult pentru tine cât pentru cei dragi ție care se află la a treia tinerețe!

 

7. Iei coronavirus dacă stai de vorbă peste 10 minute cu o persoană contagioasă!

Proximitatea si atingerea sunt mai relevante decat durata interactiunii.
Proximitatea si atingerea sunt mai relevante decat durata interactiunii.

FALS! Poți lua virusul într-o secundă dacă în acea secundă ai inhalat un număr de virioni ce reprezintă “doza minimă infectantă” care, apropos, nu este încă cunoscută în cazul SARS-CoV-2!

 

8. Mâncarea chinezească te poate infecta cu coronavirus!

Adevarata mancare traditionala chinezeasca.
Adevarata mancare traditionala chinezeasca.

FALS! Te poți relaxa oricum pentru că, dacă trăiești în România, probabil că nu ai ajuns să mănânci niciodată mâncare chinezească reală. Și, nu, nu poți lua coronavirus mai ales dacă mâncarea a fost tratată termic adică dacă e fierbinte.

Dar nu uita să te speli pe mâini înainte de a pune mâna pe bețișoarele de mâncat!

 

9. Te poți reinfecta cu coronavirus după ce te-ai vindecat!

COVID-19 nu este singura boala infectioasa in care organismul nu atinge un titru de anticorpi suficient.
COVID-19 nu este singura boala infectioasa in care organismul nu atinge un titru eficient de anticorpi.

ADEVĂRAT! Se pare că, spre deosebire de situația din gripa sezonieră, datorită particularitații acestui nou virus gripal, mai puțină lume dezvoltă imunitate naturală după ce se vindecă de COVID-19. Aceasta înseamnă că, prin reinfectare, organismul uman nu este eficient în a recunoaște agentul patogen și a produce din nou imunoglobulinele, anticorpii specifici, cu care mai devreme învinsese infecția.

Aceasta nu este total ciudat pentru știință, întâlnindu-se și în alte infecții însă este un semn îngrijorător pentru durata în timp în care vom scapă complet de acest virus la nivel mondial.

 

10. Trebuie să îmi fac stoc de hârtie de toaletă!

Hartie alba pentru zile negre.
Hartie alba pentru zile negre.

FALS! Vorbim despre gripă, nu despre diaree! Eventual te poți gândi la șervețele de nas…

11. Trebuie să îmi fac stoc de măști chirurgicale!

Utilitatea mastilor chirurgicale este limitata la cateva situatii.
Utilitatea mastilor chirurgicale este limitata la cateva situatii.

FALS! Dacă stai în casă până trece toată povestea această, nu vei avea nevoie. Dacă totuși trebuie să ieși pe afară, grija maximă trebuie să o ai la mâini. Dacă e să te infectezi, ele o vor face ducându-ți virusurile la mucoasa conjunctivă dacă te freci la ochi, nazală dacă te scobesti în nas sau la cea bucală dacă nu te astâmperi cu roșul unghiilor ori dacă mănânci nespălat pe mâini.

Principalul rol ar măștii este de a-i proteja pe ceilalți de picăturile Flugge pe care le-ai arunca în jur la strănut sau acces de tuse. Poart-o totuși dacă te afli în aglomerări umane, precum cele din metrou, chiar dacă nu ai vreun simptom îngrijorător, pentru a evita inhalarea virusului din aer ținând cont că pare a fi transmis prin tuse sau strănut la 1,5 metri.

 

12. Trebuie să îmi fac stoc de mănuși chirurgicale!

Rolul lor este de a prelua virusul SARS-CoV-2 pe suprafata lor si a-l pastra acolo. Asta daca nu te freci la ochi in timp ce le porti.
Rolul lor este de a prelua virusul SARS-CoV-2 pe suprafata lor si a-l pastra acolo. Asta daca nu te freci la ochi in timp ce le porti.

ADEVĂRAT! Evitarea atingerii cu tegumentele a bancnotelor, mâinilor altora ori a suprafețelor de tipul bărilor de metrou este o bună atitudine ce te poate proteja de contaminarea cu SARS-CoV-2. Nu uita însă să nu care cumva să te freci la ochi sau la nas cu mănușile puse. Ar putea fi mai grav decât cu mâna goală: pielea are totuși niște mecanisme de protecție împotriva agenților patogeni!

 

13. Consumul de apă și gură umedă previn infectarea cu coronavirus!

2 litri de lichide pe zi nu fac rau.
2 litri de lichide pe zi nu fac rau.

FALS! Deși este adevărat că mucoasele indemne (crăpate, aspre) favorizează accesul virusurilor în organism, nu există nici un motiv științific pentru care SARS-CoV-2 să fie jenat de apă sau de mucus.

Este bine însă ca organismul să fie hidratat pentru a se afla în cea mai bună formă de lupta cu febra ori cu pierderea de lichide așa cum se întâmplă când o infecție determină grețuri și vărsături. Prin urmare, nu scădeți sub 2 litri de lichide pe zi – ceaiul și cafeaua se pun la socoteală.

 

14. Beți apă din plin pentru a deplasa virusul în stomac unde sucul gastric îl va ucide!

Chiar daca ar fi adevarat, apa nu curata faringele si nici laringele.
Chiar daca ar fi adevarat, iata ca apa nu "curata" faringele si nici laringele.

FALS! Virusurile se internalizează la nivelul mucoaselor, acelor țesuturi bogat vascularizate precum mucoasa nazală, a ochilor ori a gurii. Odată ce virionii au aderat la țesutul uman de tip mucoasa este puțin probabil că mai pot fi îndepărtați și prin urmare vor ajunge în sângele nostru. Însă hidratarea este bună: nu uități să beți minim 2 litri de lichide pe zi!

 

15. Vaccineaza-te repede antigripal pentru a te proteja și de coronavirus!

SARS-CoV-2 difera de tipurile virale de gripa A ori B.
SARS-CoV-2 difera de tipurile virale de gripa A ori B vizate de vaccinurile actuale.

FALS! Vaccinurile antigripale actuale sunt construite pentru a lupta împotriva a două tulpini principale de virus gripal: cele mai cunoscute sunt A și B. Aceasta înseamnă că vaccinul actual nu te ajută cu nimic în profilaxia față de “noul virus gripal”, coronavirus sau SARS-CoV-2.

Însă ar fi bine să te vaccinezi antigripal deoarece nu vrei să te întâlnești cu coronavirusul atunci când tocmai te încearcă o gripă sezonieră.

 

16. Soluțiile saline, usturoiul și soluțiile de albire mă păzesc de COVID-19!

coronavirus,
Pana sa ajungem la FAVIPIRAVIR am trecut prin diverse alte "solutii".

FALS! Soluțiile saline ce se șpreiaza în nas irită mucoasa nazală, cresc exprimarea vasculară și, prin urmare, cresc șansele virionilor de a pătrunde în sânge. Usturoiul este bun doar pentru alungarea vampirilor iar soluțiile de albire pot duce la deces odată băute.

 

17. Nu există nici un vaccin împotriva coronavirusului!

Fara gaini nu avem nici o sansa.
Fara gaini nu avem nici o sansa.

ADEVĂRAT! Ca să produci un vaccin, trebuie să cunoști virusul. Iar în cazul coronavirusului am bifat, cu adevărat, un record în istoria umanității: virusul a fost secvențiat circa 2 luni de la declanșarea epidemiei! Aceasta a fost posibil mulțumită tehnologiei de laborator și a dezvoltării aplicațiilor online ce au permis oamenilor de știință să comunice în timp real inter-continental. Odată cunoscut virusul, începe testarea variantelor primare de vaccin. După ce se decide compoziția vaccinului acesta trebuie produs.

Pentru asta avem nevoie de sute de mii, dacă nu de milioane de găini care să producă ouăle ce sunt folosite ca mediu de cultură pentru producția de vaccinuri. După ce trecem de perioada de creștere pe mediul de cultură, trecem la producția vaccinului propriu-zis. Iar apoi la distribuția planetară.

De aceea credem că nu vom vedea un vaccin mai devreme de iunie 2021. Deci până atunci, spalați-va pe mâini. Și nu mai credeți anti-vaccinistii!

 

18. Statul român reacționează exagerat implementând Starea de Urgență!

Desi pot parea dure ori exagerate, masurile ferme si cat mai rapide sunt solutia scurtarii duratei pandemiei.
Masurile ferme si cat mai rapide sunt solutia scurtarii duratei pandemiei.

FALS! Starea de urgență națională este un mecanism sănătos de răspuns și control al infecției deoarece facilitează alocarea de fonduri, crește viteza de răspuns a autorităților și poate duce la limitarea mișcării populației care este principala cauză a răspândirii bolii. Exagerând, dacă toți am sta în casă 2-4 săptămâni, epidemia s-ar stinge cu totul.

 

19. Spălatul mâinilor mă poate feri de infecția cu coronavirus!

Spalarea mainilor este prima masura pentru evitarea infectarii cu coronavirus.
Spalarea mainilor este prima masura pentru evitarea infectarii cu coronavirus.

ADEVĂRAT! Săpunul solid ori cel lichid alături de soluțiile cu clor, te dezinfectează cel mai bine. Pentru asta trebuie să îți speli mâinile cel puțin 20 de secunde. Iar când ți le usuci încearcă să eviți uscătoarele cu jet de aer deoarece se pare că facilitează răspândirea bacteriilor și a virusurilor ceea ce nu îți dorești tocmai în această perioada.

 

20. Pot dezinfecta eficient suprafețele și mâinile cu spirt (alcool)!

De data aceasta, Mona ne ajuta mai putin.
De data aceasta, Mona ne ajuta mai putin.

FALS! Săpunul solid sau cel lichid sunt cele mai bune soluții pentru dezinfectarea pielii și a suprafețelor atunci când nu avem la îndemână un biocid de uz medical. Spirtul nu este tensioactiv precum săpunul și astfel nu rupe membrana lipidica a virusului. Aceasta o fac săpunurile, virucidele și substanțele ce conțin clor din belșug.

 

21. Soluțiile de curățare din bucătărie mă păzesc de coronavirus!

Munitia anti COVID-19 din dotarea fiecarei case.
Munitia anti COVID-19 din dotarea fiecarei case.

ADEVĂRAT! Mai ales dacă conțin clor. Clorul are un potențial chimic suficient de mare cât să distrugă membrana lipidică a virusului și astfel să îl dezorganizeze, anihilându-l.

 

22. Uscătoarele de par pot ucide virusul pe suprafețe!

Foenul nu este chiar cea mai eficienta arma anti SARS-CoV-2.
Foenul nu este chiar cea mai eficienta arma anti SARS-CoV-2.

FALS! Este neadevărat pentru că nu poți focusa egal căldura pe suprafața pe care vrei să o tratezi și, poate, doar muți virusul de pe masă pe bibliotecă. Soluția este reprezentată de virucide ori, în cazuri extreme, de lămpile cu ultraviolete.

 

23. Dacă îți curge nasul, probabil că ai doar gripă sezonieră!

Statistic vorbind, cel mai probabil este sa ai gripa sezoniera, nu COVID-19.
Nu este ca si cand rinoreea ar lipsi din portofoliul COVID-19.

FALS! Manifestările din COVID-19, după cum se numește infecția cu coronavirus, sunt nespecifice și pot lua orice formă din cele ale gripei obișnuite. Febra, rinoreea (cursul nasului), strănuturile repetate ori durerea în gât trebuie să te determine să suni la DSP pentru a declara aceste simptome și a permite statului român să ia măsurile convenite prin proceduri.

Datele de contact sunt Tel Verde 0800 800 358 sau 112 dacă știi că ai intrat in contact cu o persoană SARS-CoV-2 pozitiva.

 

24. Dacă strănuți nu ai COVID-19 ci doar gripă obișnuită!

virus gripal,
Stranutul este si el in panoplia gripei indiferent ca vorbim despre virusul AH1N1 sau SARS-CoV-2.

FALS! Manifestările din COVID-19, după cum spuneam, sunt nespecifice și pot lua orice formă din cele ale gripei obișnuite. Febra, rinoreea (cursul nasului), stranuturile repetate ori durerea în gât trebuie să te determine să suni la DSP pentru a declara aceste simptome și a permite statului român să aplice măsurile corecte.

Datele de contact sunt Tel Verde 0800 800 358 sau 112 dacă știi că ai intrat in contact cu o persoană SARS-CoV-2 pozitiva.

 

25. Dacă îți ții respirația pentru mai mult de 10 secunde fără să tușeșți înseamnă că nu ai gripă!

Virusul SARS-CoV-2 nu are nici o legatura cu apneea.
Virusul SARS-CoV-2 nu are nici o legatura cu apneea.

FALS! Deși fibroza pulmonară idiopatică te-ar putea face să tușești dacă ți-ai ține respirația atâta timp, nu există nici o baza științifică pentru a face o atare afirmație precum că lipsa tusei in apnee iți spune că nu suferi de COVID-19. Prezența sau absența infecției cu orice tip de virus pulmonar se determină în baza analizelor de sânge de tip Real Time PCR sau prin teste rapide dacă nu avem acces la primele.

 

26. Scanerele termice diagnostichează COVID-19!

Scannerele termice pot doar arata in multime indivizii febrili.
Scannerele termice pot individualiza persoanele febrile dintr-o aglomerare umana.

FALS! Scanerele termice măsoară temperatura unui corp fie că e uman fie că e suprafața unei mese. Ele ajută la demonstrarea unei temperaturi corporale mai mare decât cea obișnuită de 37+°C. Dacă vorbim de 38 de grade Celsius putem afirma că persoana în cauză are febră. Dar nu știm ce determină febra: o gripă sezonieră, coronavirusul, un neoplasm sau o banală infecție dentară.

Pentru a afla aceasta trebuie să testăm sângele persoanei în cauza și, eventual, dacă se recomandă, să facem un test rapid ori unul de confirmare a COVID-19.

 

27. Antibioticele originale vindecă infecția cu coronavirus!

coronavirus,
Exista un motiv serios pentru care retetele de antibiotice se elibereaza doar cu prescriptie medicala.

FALS! Antibioticele ucid bacterii pe când antiviralele ucid virusuri. De aceea nu le amesteca, nu le confunda și du-te la medic pentru rețeta corectă!

 

28. Nu există nici un tratament pentru COVID-19!

coronavirus,
In prezent se duce o lupta o lupta contracronometru pentru descoperirea unui anticorp specific.

ADEVĂRAT! Nu cunoaștem nici un antiviral specific însă putem folosi antiviralele generale precum Tamiflu ori unele dintre cele folosite în lupta împotriva HIV.

Va mai dura probabil câteva zeci de luni până să descoperim și să punem pe piața un antiviral împotriva SARS-CoV-2.

 

29. Vitamina C vindecă infecția cu coronavirus!

Efectul imunomodulator al acidului ascorbic poate determina, in acest caz, un efect paradoxal.
Efectul imunomodulator al acidului ascorbic poate determina, in acest caz, un efect paradoxal.

FALS! SARS-CoV-2 este un virus nou la care organismul va reacționa puternic fiind un agent patogen necunoscut. Când spun puternic, mă refer la faptul că sistemul imun va începe să producă anticorpi de la 0, neavând vreo experiență anterioară cu acest virus. Iar aceasta înseamnă, în primul rând, inflamație.

Această inflamație duce la ieșirea lichidelor din mediul intracelular și vărsarea lor interstițiala adică între țesuturi. Dacă aceasta se întâmplă la nivel pulmonar, va duce la scăderea suprafeței alveolare de schimb gazos, sângele primind mai puțin oxigen și va păstra prea mult bioxid de carbon în organism. În timp aceasta duce la insuficientă respiratorie și la creșterea frecvenței cardiace (mărirea pulsului) ceea ce va provoca, în unele cazuri, hipertensiune arterială care, la rândul ei, poate duce la fie la infarct, fie la hemoragie cerebrală. Oricare dintre acestea poate însemna decesul pacientului.

Orice răspuns imun viguros are potențialul de a fi prea dur pentru organismul unei persoane în vârstă care suferă și de hipertensiunea arterială. De aceea, aparadoxal, copiii, având sistemul imunitar incomplet dezvoltat, ori cei ce răspund în mod nativ mai blând la agenți patogeni, au șansa de a trece cel mai ușor prin această infecție. În concluzie, "forțarea" sistemului imun către un răspuns puternic impotriva antigenului de suprafața a SARS-CoV-2 se poate intoarce împotriva noastra!

BONUS: dacă nu suferi de vreo avitaminoză de tip C, vitamina C luată cu pumnul nu îți va crește performanța sistemului imunitar deoarece agenții antioxidanți (precum acidul ascorbic = vitamina C) au un titru stabil în organism și nu se acumulează iar excesul de vitamina C este urinat cu fiecare prilej cu care te duci la toaletă în acest scop nobil.

 

30. Încălzirea vremii va duce la dispariția coronavirusului!

Cazuri de COVID-19 au fost raportate inca din februarie 2020 si in emisfera australa.
Cazuri de COVID-19 au fost raportate inca din februarie 2020 si in emisfera australa.

FALS! Deși virusurile gripale sunt predominant sezoniere, acesta nu da semne ca ar fi la fel. Neîncrederea noastră este născută de faptul că infecțiile cu coronavirus sunt în creștere în țări din emisfera australă în care, acum (martie 2020), este vară sau în țări din Marea Caraibilor precum Bahamas ori Jamaica.

Cu siguranță, însă, trasmiterea va încetini pe fondul încălzirii vremii deoarece anumite suprafețe fierbinți în vară nu vor mai reprezenta suport de transmitere a virusului.

***

Cuplurile care trec intregi prin izolarea acasa vor fi mai apoi imune la orice virus :-)
Cuplurile care trec intregi prin izolarea la domiciliu vor fi, mai apoi, imune la orice virus.

Sfatul Doctor MIT este să stai acasă cât poți de mult, să nu dai mâna cu nimeni dacă nu sunteți amândoi spălați temeinic pe mâini, și, în plus, să strănuți în plica antebrațului (cot). Dacă vrei să afli mai multe informații direct de la autoritățile române, sună la Tel Verde 0800 800 358.

Limitarea deplasărilor și a interacțiunilor umane este ceea ce ne va scăpa de SARS-CoV-2!

IMPORTANT: dacă bănuiești că ai fost în contact cu o persoană infectată cu coronavirus ori dacă ai simptome de gripă, sună la 112

***

Un material informativ sprijinit de:

Stem Sure - banca engleza de celule stemClinica Doctor MIT

Pentru mai multe articole interesante vizitati doctormit.ro

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Nicolae Poiana
Anterior
Conf. Univ. Dr. Nicolae Poiana
Gravida, coronavirus,
Urmator
Ce e vital sa stie o gravida in epidemia de COVID-19?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

30 de mituri despre coronavirus