Copiii in Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Copiii in Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Ximena Reyes
Ximena Reyes

Copiii in Declaratia Universala a Drepturilor Omului: de ce a fost nevoie de 54 de articole?

Un articol de Ximena Reyes, trainer intercultural in leadership global și diversitate pentru companii din Forbes 500. Programul ei de radio pentru Drepturile Copilului din Stockholm a fost nominalizat la capitolul Studii de catre Institutul Internațional Suedez de Cruce Roșie privind Drepturile Copiilor și Copiii cu Risc. Este implicată activ, de ani de zile, în promovarea constientizarii drepturilor copiilor în scolile din intreaga lume.

***

Exploatarea copiilor
Exploatarea copiilor, desi pe atunci nu era astfel privita, a fost bine documentata inca din timpurile victoriene

Conceptul de copilarie si ideea ca copiii sunt mai predispusi la pericol sunt idei relativ moderne. In epoca medievala, nu exista o protectie a copiilor impotriva a ceea ce am putea considera teme pentru adulti, cum ar fi munca, experientele sexuale, consumul de alcool si concepte precum moartea; de fapt, acestea faceau parte din viata de zi cu zi a unui copil.

Sociologul Phillippe Aries subliniaza chiar ca au fost vazuti ca „mini-adulti”. Desi, in ciuda unei schimbari de secol, pericolele la adresa copiilor nu au incetat ori scazut ci, dimpotriva, s-au extins mai degraba exponential din cauza unor medii noi precum internetul. Pentru a intelege de ce copiii sunt vulnerabili si cum pot fi protejati, e suficient, la acest moment, sa ne uitam la progresele legislative universale care apara drepturile copiilor.

Declaratia Drepturilor Omului
Eleanor Roosvelt prezentand la New York, 1949, un poster al Declaratiei Universale a Drepturilor Omului (sursa Wikipedia)

La scurt timp dupa evenimentele oribile ale celui de-al doilea razboi mondial, Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost adoptata la 10 decembrie 1948, ca raspuns la actele barbare comise in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Acesta a fost un mod de a stabili un teren comun intre toate natiunile despre ceea ce ne leaga intrinsec pe toti: a fi om.

Asadar, daca a existat deja o declaratie stabilita a drepturilor omului, semnata de cele 193 de tari membre ale ONU (Organizatia Natiunilor Unite), de ce era necesara o noua conventie privind drepturile copiilor?

Declaratia Drepturilor Copilului
Descarca de AICI conventia pe intelesul copiilor

Tocmai pentru ca s-a observat ca copiii sunt dezavantajati, deoarece nu isi pot pleda drepturile, nu le pot pretinde si nici nu pot avansa o agenda pentru a le garanta drepturile omului. Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului (UNCRC) a fost adoptata de Natiunile Unite in 1994.

PATRU PRINCIPII FUNDAMENTALE

Aceasta cuprinde patru principii esentiale care sunt:

 • nediscriminarea
 • devotamentul fata de interesul lor superior
 • dreptul la supravietuire si dezvoltare
 • dreptul la viata

A PURTA UN NUME ESTE UN DREPT

UNCRC consta din 54 de articole pentru drepturile copiilor, indiferent de rasa, religie sau abilitati. Drepturile includ drepturi de baza, cum ar fi dreptul la un nume, viata, ingrijire a sanatatii si supravietuire, la lucruri mai complexe, cum ar fi dreptul la copilarie, cum ar fi posibilitatea de a se juca, dreptul la educatie si protectie. Acesta din urma asigura ca munca si exploatarea copiilor nu sunt permise.

Având o definitie universala a copilului ca orice persoana cu vârsta sub 18 ani, conventia a ajutat la combaterea problemelor globale care afecteaza copiii, a reajustat standardele si parametrii educatiei si a permis interventia in cazurile de abuz asupra copiilor, neglijenta, ori in violenta domestica.

COPIII SUNT REPREZENTATI DE UN OMBUDSMAN

Intrucât toate progresele urmaresc interesul superior al unui copil, un ombudsman, derivat din termenul suedez pentru „reprezentant”, a fost infiintat pentru a se asigura ca cineva pledeaza si urmareste drepturile copiilor.

Cu toate acestea, la fel cum este important sa se stabileasca aceste drepturi, este crucial ca copiii sa fie constienti de ei si imputerniciti pentru a accesa, utiliza si revendica aceste drepturi.

Copiii soldati
Africa este reprezentativa pentru flagelul numit “soldatii-copii” desi acest fenomen este raspandit si in Asia ori America de Sud

Dupa cum a mentionat Organizatia “Salvati Copiii”, desi Conventia este destul de recenta, deja in anul 2000, au fost adaugate 2 protocoale suplimentare:

 1. primul solicita guvernelor sa se asigure ca copiii nu sunt recrutati fortat in fortele armate
 2. al doilea interzice prostitutia copiilor, pornografia infantila si vânzarea copiilor in sclavie

UNCRC stabileste terenul asupra modului in care guvernele si organizatiile ar trebui sa lucreze pentru a le pune la dispozitia tuturor copiilor.

Scolile si organizatiile ar trebui sa invete si sa discute cu copiii despre UNCRC, creând constientizare, activism si recunoastere ca fiecare copil are aceste drepturi fundamentale.

 • Viata, supravietuire si dezvoltare
 • Protectie impotriva violentei, abuzului sau neglijentei
 • O educatie care permite copiilor sa-si implineasca potentialul
 • Sa fie crescut de parintii sai si/sau sa aiba o relatie cu acestia
 • Sa isi exprime opinia si sa fie ascultat

Avand un cadru legal ratificat de 120 de natiuni si organizatii precum Save the Children, care pledeaza si fac lobby in legatura cu UNCRC, Conventia a facut ca multe aspecte legate de circumstantele de viata ale copiilor sa fie in centrul atentiei la nivel planetar.

In acelasi timp, este esential ca mai multe parti ale societatii civile si a zonelor educationale sa se implice mai mult pentru a promova discutiile si a crea constientizare.

Sprijina copiii in a descoperi ce drepturi au si ajuta-i sa impartaseasca aceasta cunoastere!

 

Ximena Reyes
Un articol de Ximena Reyes

 

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Dragos Zamfirescu
Anterior
Asist. Univ. Dr. Dragos Zamfirescu
Emisiune Digipedia
Urmator
Avanpremiera emisiunii Digipedia Stiinta -19.02.2021

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Copiii in Declaratia Universala a Drepturilor Omului