Cearcanele si problemele la ficat

Daca avem cearcane, cel mai adesea, suntem intrebati daca suntem obositi sau daca avem probleme la ficat.
Sunt cearcanele un semn care ar trebui sa ne alarmeze?
Poti afla acum!

Comenteaza despre “Cearcanele si problemele la ficat

Trimite un comentariu
 1. Eu am cearcane de cand m-am nascut. Pe la vreo 7-8 ani am fost la un control si acel medic mi-a spus ca imi vor trece la adolescenta… Iar acum, am 15 ani, si nu mi-au trecut deloc, ba chiar pot sa spun ca mi s-au accentuat? Imi puteti spune de ce, si ce as putea face in cazul acesta?

  1. Iar rezultatele analizelor nu arata nimic in neregula, nu?
   Atunci s-ar putea sa aiba legatura doar cu faptul ca aveti pielea, in general, foarte fina iar in zona pleoapelor foarte subtire, asa cum este normal.
   Adica, nu aveti ce face! 🙂
   Daca asumptia mea este incorecta, atunci va rog sa imi scrieti.
   Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor precum ca trebuie sa bei doi litri de apa pe zi ca sa iti pastrezi sanatatea sau ca esti ca nou la 10 ani dupa ce te-ai lasat de fumat. Astazi vom vedea daca faptul ca nu prea dormi sau ca suferi cu ficatul, cum se zice in popor, se vede in cearcanele de sub ochi. In mod amuzant as putea vedea legatura intre somn, cearcane si ochi pentru ca somnul e legat de inchiderea ochilor, nu? :-) dar nu imi sare in fata relatia dintre un organ abdominal si ochii din viscerocraniu :-) Va este evident ca ochii inchisi sau deschisi cand ar trebui sa dormim nu sunt legatura stiintifica dintre cearcane si somn, asa ca, sa purcedem in calatoria noastra care va demonstra, sau nu, ca este o legatura intre ficat, nesomn si cearcane.

Ce sunt cearcanele?

In primul rand ce sunt cearcanele? Ca sa aflam aceasta ar trebui sa analizam un pic aria in care se afla cearcanele si ca sa vorbim toti aceeasi limba ar trebui sa ne asiguram ca stim aceleasi lucruri. Astfel cearcanele sunt: 1. periauriculare 2. periombilicale 3. perianale sau 4. periorbitale Evident raspunsul corect este al patrulea. Pentru ca cearcanele se evidentiaza pe piele sa vedem ce stim in special despre epiderm, stratul de la suprafata pielii. Deci cat de gros credeti ca este, in medie, epidermul? 1. 1 cm 2. 1,5 mm 2. 1,2 mm 4. 1 mm Exceptand soriciul de la punctul 1., cei ce au raspuns 1,5 mm au nimerit cel mai gros epiderm si anume pe cel de pe palme si de pe talpi, insa in medie epidermul are o grosime de 1 mm. Pentru ca este relevant pentru studiul nostru, sa vedem ce grosime credeti ca are epidermul pleoapelor? 1. 1 mm 2. 0,7 mm 3. 0,5 mm sau 4. 0,05 mm Pielea pleoapelor este cea mai subtire piele a corpului nostru avand o grosime de doar 0,05 mm. Aceasta ii da anumite caracteristici precum: 1. transparenta 2. friabilitatea 3. ambele sau 4. nici una (dintre acestea) Evident, ambele caracteristici se regasesc aici, pielea pleoapelor fiind mult mai usor de ranit decat restul epidermului nostru si fiind atat de subtire incat are o transparenta extrem de mare. Acum ca stim aceste lucruri haideti sa speculam raspunsul urmatoarei intrebari. Care credeti ca este natura colorarii pleoapelor atunci cand avem cearcane? 1. depunere de melanina 2. patul vascular palpebral 3. reflexia culorii irisului sau 4. descarcarea secretiei hepatocitelor Desi unele variante suna atractiv, poate mai putin a treia :-) raspunsul corect este legat de ceea ce am aflat mai devreme si anume ca cearcanele sunt datorate faptului ca venele din pleoape ajung sa fie vizibile! Acum aproape ca stim totul, nu-i asa? Insa n-am aflat daca exista vre-o relatie cu nesomnul si cu ficatul, asa ca, acum introducem o notiune noua si anume paloarea pielii. Pielea devine pala in: 1. anemii 2. oboseala 3. hepatite sau in 4. toate (acestea) Este evident ca raspunsul corect este al patrulea.

Legatura cearcanelor cu alte boli

In plus, pe langa ceea ce analizam specific acum, cearcanele pot sa apara la varstnici prin pierderea colagenului din tesuturi si inclusiv din pleoape care astfel devin mai transparente, prin administrarea de medicamente ce produc vasodilatatie, caz in care patul vascular palpebral, adica cel de sub pleoape, devine mai vizibil sau cearcanele pot fi o frumoasa mostenire genetica, ca varicele, cu care se aseamana in acest caz – vase dilatate in care sangele stagneaza. Sa concluzionam: deoarece stim ca pielea pleoapelor este cea mai subtire si prin urmare cea mai transparenta de pe tot corpul, ca originea cearcanelor este legata de „vizibilitatea” patului vascular de sub pleoape si ca transparenta acestora este data de paloarea pielii, care se accentueaza in oboseala, in anemie sau hepatite putem spune ca ar fi intelept sa te odihnesti mai mult sau sa iti faci un set complet de analize de sange daca cearcanele nu iti dispar in doua saptamani de la aparitie. Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro. “INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT! https://youtu.be/XY1cJPBiMwM
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.