Intepaturile de urzica previn reumatismul. Adevarat sau fals?

Din batrani se stie ca trebuie sa te bucuri cand te intepi in urzici pentru ca, astfel, reumatismul nu o sa te atinga.
Iar credinta merge pana la a incuraja tavalitul in urzici ca masura profilactica radicala.
Cat este adevar si cat este mit?
Afla acum la Doctor MIT!

Comenteaza despre “Intepaturile de urzica previn reumatismul. Adevarat sau fals?

Trimite un comentariu
  1. urzicile au totusi calitati PALEATIVE care pot USURA simptomele reumatice. Batranii obisnuiau ca in fiecare primavara sa faca „bataia cu urzici”. Acele substante din urzica patrund in tesut si creeaza cel putin o senzatie de usurare a durerii, evident, DUPA ce trece senzatia de usturime. Nu ati aratat care este legatura dintre histamine si problemele auto imune. DIn experienta proprie, pot sa va spun ca o tavaleala involuntara prin urzici aduce, DUPA durerea data de mancarime, o stare excelenta de „hranire” si „respiratie” pozitiva a tesutului ( in cazul meu, soldurile). Oricum, super clara si reusita explicatia, pentru edificarea boborului. Multumim.

    1. Va multumim pentru comentariu – nu putem sa comprimam si mai mult atatea informatii medicale. Dar, macar, ati aflat raspunsul?

    2. Din pacate raspunsurile neargumentate sunt cele care creeaza confuzii sau ascund falsuri. De aceea suntem vinovati pentru argumentarea si explicarea logica si stiintifica a informatiei.
      Daca aceasta va nemultumeste, ne pare rau dar nu avem ce face!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca mierea este sanatate curata sau ca te poate trage curentul. In aceeasi categorie de credinte se inscrie si cea care spune ca daca te urzici scapi de reumatism. Pentru ca adesea s-a dovedit ca, din intelepciunea populara ies adevaruri neasteptate, nu putem afirma din prima ca aceasta varianta de tratament este falsa doar pentru ca ni se pare improbabila. Asa ca haideti sa o studiem mai indeaproape. In primul rand sa ne apropiem, dar nu prea mult, de urzica si sa o studiem. Ce anume provoaca durerea atunci cand ne inteapa o urzica: 1. intepatura (propriu-zisa a acelor acesteia) 2. continutul acelor (de urzica) 3. ambele sau 4. (sursa durerii are) alta cauza Acele urzicii sunt foarte fine si, daca n-ar fi pline cu anumiti compusi, nici nu ne-am prinde ca ne-am intepat!

Compusii chimici din urzici

Dar ce contin aceste ace? 1. venin 2. otrava 3. histamina, acetilcolina si serotonina sau 4. (de fapt urzica contine cate putin din) toate acestea Urzica ne introduce in organism histamina si acetilcolina pe care serotonina le “incurajeaza” sa reactioneze – iata de unde apare apare senzatia neplacuta de usturime si durere urmate de basicile de la locul intepaturii. Acum ca stim ce ne poate face urzica haideti sa vedem daca nu cumva, histamina, acetilcolina si serotonina sunt de fapt factorii de vindecare ai reumatismului, ceea ce ar face ca mitul sa fie adevarat. Deci, sa mergem mai departe si sa clarificam, ce este reumatismul. O boala ce tine de: 1. neurologie 2. endocrinologie 3. ORL sau de 4. ortopedie Firesc, reumatismul este o boala ce afecteaza articulatiile.

Cauzele reumatismului

Dar ce provoaca reumatismul? 1. vremea rece 2. varsta 3. (o) alimentatie nesanatoasa sau 4. (de fapt reumatismul este doar descrierea unui grup numeros de boli diferite) nici una Nu stiu cat de mult v-au atras primele 3 variante dar, in realitate, reumatismul in sine ca boala, nu exista! Nu v-ati asteptat la asta, nu? Ca sa indepartam ceata de pe subiect haideti sa vedem ce boala se include in grupul bolilor reumatismale? 1. (bolile autoimune de tipul poliartritei cronice) poliartrita cronica 2. artroza 3. polimiozita sau de fapt 4. toate (acestea sunt boli din spectrul reumatismal) Probabil ca ati ghicit! Raspunsul corect este al patrulea – majoritatea bolilor reumatismale sunt autoimune iar cele ce nu au aceasta origine, au ca mecanism de producere, patologia mecanica.

Tratarea durerilor reumatice

Dar ce anume provoaca bolile autoimune: 1. anticorpi anti-organism (adica un raspuns aberant al organismului fata de propriile structuri) 2. lipsa de histamina, acetilcolina si serotonina (din organism) 3. ambele sau 4. nici una dintre variante nu este corecta Desi ne-am fi dorit ca bolile autoimune sa fie provocate de lipsa celor 3 substante pe care ni le injecteaza urzica, realitatea este ca bolile reumatismale, in media lor, sunt provocate de catre reactia anormala a organismului si anume de catre anticorpi autoimuni ce ne degradeaza tesuturile, in special pe cele articulare. In concluzie, daca ajungeti sa va tavaliti in urzici, nu va ganditi ca tocmai ce ati primit tratamentul impotriva reumatismului ci doar ca ati capatat motive sa va scarpinati o zi intreaga! Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro. “INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.