Stii cum produc albinele polenul lor? #146

Stii cum produc albinele polenul lor? #146

Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu și mi-am propus să vă aduc cele mai noi și mai interesante informații medicale!

În episoadele trecute am vorbit despre miere, lăptișorul de matcă și propolis si am demitizat ce era gresit si am confirmat ceea ce e corect. Va promit ca veti avea niste surprize daca aruncati un ochi in podcastul Medicina pe limba ta de pe kissfm.ro. 

Astăzi a venit rândul polenului de albine. Este el doar praful galben care ne face să strănutăm primăvara sau ascunde ceva mai mult?

De fapt ce este polenul de albine?

Dacă mierea e desertul, iar propolisul e scutul de apărare al stupului, polenul este materia primă din care se hrănesc albinele. În esență, este o pulbere microscopică colectată de pe flori care apoi e îmbogățită cu enzimele albinelor, transformându-l într-o sursă spectaculoasa de nutrienți. 

Dar nu ati vrea mai intai sa aflam, o data pentru totdeauna, care e diferenta dintre polenul din floare si polenul produs de albine?

Ma gandeam eu ca veti spune, da 🙂

Ei bine, sunt doua aspecte importante. Primul care spune ca biodisponiobilitatea pentru om a  compusilor din interiorul capsulei de polen de floare este foarte scazuta. De ce? Pentru ca granula de polen are pereti foarte duri, greu de digerat de sucul nostru gastric.

Al doilea aspect de retinut este ca polenul de albine este, dupa cum ziceam, polenul florii procesat in doua etape de catre albina.

Picioarele albinei au incarcare electrostatica. Astfel colecteaza polenul de pe stamine si apoi, de pe picioare, il duc la gura. Acolo il amesteca cu nectarul aceleiasi flori pe care l-au colectat cu limba, ma rog, trompa. Mesteca si mesteca pana ce enzimele din saliva dizolva peretii granulelor de polen. Pasta rezultata este organizata in granule si bagata in buzunarele picioarelor dupa care albina, deja obosita de atata munca, ajunge in stup.

Aici isi trage sufletul si dupa o scurta pauza incepe o alta etapa, speciala, a producerii polenului de albine.

Despre ce e vorba? Aflam in urmatorul episod Medicina pe limba ta!

Pana atunci, intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

 

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Medicina pe limba ta, polen de albine, beneficii polen, nutrienți polen, polen floare vs polen albine, polen natural, biodisponibilitate polen, tratamente naturale, polen albine procesat, miere și polen, polen pentru sănătate, albine, enzime salivare, medicina naturistă, polen pentru imunitate, suplimente naturale, KISS FM, Doctor MiT, -

Previous post
Face propolisul ceea ce se spune despre el? #145
Next post
Polenul de albine - superaliment sau nu? #147

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back
SHARE

Stii cum produc albinele polenul lor? #146