Ce efecte are vopsitul parului? Afla acum!

Ce efecte are vopsitul parului? Afla acum!

vopsitul parului, caderea parului,

Ce efecte are vopsitul parului? Afla acum!

Este adevarat ca vopsitul duce la pierderea parului?

Am auzit adesea ca daca iti vopsesti des parul o sa iti cada.
Este oare adevarat aceasta? Exista oare alte neajunsuri mai mari sau totul este doar o parere total neavizata?
Afla acum!

In afara de "Ce efecte are vopsitul parului? Afla acum!"

Te-ar mai putea interesa

- tags: vopsitul parului, caderea parului, vopseaua de par, Doctor MIT,  -

Transcript

Bine ati venit la Dr. MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa indrept multe dintre credintele noastre strambe: NU, vaccinarea anti-HPV a fetelor nu da cancer de col uterin si DA celulele stem sunt viitorul medicinei - doar ca sa amintesc cateva dintre miturile pe care le-am disecat aici la Doctor MIT.

Astazi vom vedea daca intr-adevar vopsirea constanta a parului duce la pierderea acestuia asa cum li se spune adesea fetelor care se decid sa faca acest pas!

Vopseaua de par se aplica in principal pe par, asa cum ii spune si numele, dar ajunge si pe scalp, adica pe pielea capului. Acesta este locul unde ar putea lua nastere mitul ☺

Ce contine vopseaua de par?

Pentru a vedea ce efecte poate produce vopseaua de par sa vedem care este cel mai reactiv sau sa ii spunem mai periculos component din aceasta:

  1. emolientul
  2. aminele secundare
  3. fenolii sau
  4. nici unul

Desi ne suna cunoscut, fenolii niste substante aromatice si deci cu puternic potential cancerigen, nu raman la baza firului de par deoarece sunt puternic volatili si in cel mai rau caz prin evaporare si inspirare ajung in plamanii hair-stilistului. Ce fac acolo fenolii precum si alti compusi va voi spune un pic mai incolo. Aminele secundare, care sunt un component de baza a vopselii de par, sunt cei mai reactivi compusi din aceasta.

Dar sa vedem ce efecte au aminele secundare asupra scalpului sau organismului nostru in general:

  1. carcinogen (adica provoaca cancer)
  2. anestezic
  3. inflamator sau
  4. nici unul

Raspunsul corect este… Nici Unul!

Atunci de ce ne legam de ele?

Pentru ca aminele secundare sunt inofensive de unele singure. Dar expunerea parului proaspat vopsit la un mediu bogat in anumiti compusi poate determina transformarea acestei substante inofensive in ceva de evitat. Pana atunci sa vedem ce elemente pot duce la aceasta transformare a aminelor secundare:

  1. gazele de esapament
  2. fumul de tigara
  3. nici una sau
  4. ambele

Si gazele de esapament si fumul de tigara provoaca transformarea aminelor secundare in niste compusi periculosi pentru sanatate, numiti N-nitrozamine.

Efectele aminelor secundare asupra corpului uman

Sa vedem de ce sunt periculoase N-nitrozaminele:

  1. provoaca cancer
  2. duc la orbire
  3. declanseaza caderea parului sau
  4. nici una

N-nitrozaminele sunt strans corelate cu aparitia cancerului. Se considera ca urmatoarele tipuri de cancer sunt rezultatul transformarii aminelor secundare din vopseaua de par in N-nitrozamine:

  1. leucemie
  2. limfoane non-hodgkiniene
  3. cancer vezical si
  4. mieloame multiple

Inainte de a ne indrepta spre concluzie, v-am promis ca va povestesc ce se intampla cu sanatatea hair-stilistului care a inspirat fenolii si chiar N-nitrozaminele rezultate, mai ales daca coaforul nu se afla in creierii muntilor la 3000 de metri altitudine ci pe un bulevard foarte circulat:

- astfel, persoana care vopseste parul doamnelor are posibilitatea, nedorita, de a dezvolta, asa cum arata studiile, cel mai adesea cancer vezical. Acesta este un fel de risc ocupational sa ii zicem despre care hair–stilistii ar trebui sa stie.

Am plecat de la mitul conform caruia daca iti vopsesti parul in timp il pierzi. Cu exceptia situatiei in care vopsirea o faci intr-un beci fara lumina si fara cronometru, caz in care ai toate sansele sa iti arzi parul si sa si arati ca cel mai cool punker, nu am gasit vre-un element care sa sustina acest mit!

Riscurile adevarate ale schimbarii culorii parului

Insa luand-o logic, asa cum facem de fiecare data impreuna, am descoperit altceva, muuult mai putin cunoscut: N-nitrozaminele rezultate din contactul aminelor secundare din vopseaua de par cu fumul de tigara si gazele de esapament, sunt vazute ca vinovatele pentru declansarea de leucemii si de limfoame non-Hodgkiniene la femei si de cancere de vezica urinara, mai ales la barbatii ce lucreaza in saloanele de infrumusetare.

Elementul imbucurator in acest caz este ca riscul de aparitie al acestor maladii este cu atat mai mic cu cat obiceiul de a vopsi parul apare mai tarziu in viata iar frecventa cu care o facem nu este iesita din comun.

In concluzie mitul conform caruia vopsitul duce la caderea parului nu este adevarat insa sa pastram un ochi atent la efectele secundare date de N-nitrozamine!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

antibiotice, alcool,
Anterior
Poti sa bei alcool cand iei antibiotic?
efectul placebo
Urmator
Cum apare efectul placebo?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce efecte are vopsitul parului? Afla acum!