Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #1

Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #1

alcoolul, creierul, neuronii,

Alcoolul si creierul

Afla ce se intampla in creierul tau atunci cand bei alcool si cat poti consuma in "siguranta".

Te-ar mai putea interesa si

- tags: alcool, creier, sistemul nervos, dopamina, celulele neuronale, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am fost invatati sa credem: ca un pahar de apa calda dimineata da restart organismului sau ca un paharel de vin seara face bine la vase.

Pe aceasta tema, am ajuns sa aud neobrazarea, adica mitul, ca un pahar normal de vin rosu in fiecare seara este echivalentul a 15 minute de mers la sala. O asemenea monstruozitate de afirmatie ma determina sa va povestesc un pic despre ce poate face alcoolul creierului nostru in anumite circumstante.

La final veti intelege cat este in regula sa bei pentru a nu avea repercursiuni sau care sunt acestea si de la ce cantitate de alcool efectele se instaleaza ori devin de neoprit adica ireversibile.

In primul rand ar trebui sa stim de ce creierul nostru este sensibil la alcool. Si, dupa cum va amintiti de la biochimia din gimnaziu, alcoolul despre care vorbim este etanolul ori alcoolul etilic.

 

Formula lui, CH3-CH2-OH este mai importanta pentru biochimisti, biologi si medici decat pentru noi acum, insa ceea ce vreau sa va spun este ca daca scoatem radicalul metilen, adica acel CH2, si bem rezultatul o sa orbim si apoi o sa murim deoarece am fi consumat metanol. Doar ca sa va conving ca e important ce bei. Si vedem dupa, si cat.

Efectul alcoolului

In primul rand alcoolul, atunci cand este consumat, induce o stare de bine, chiar de euforie deoarece este un dezinhibitor puternic si un anxiolitic. Prin faptul ca incurajeaza secretia de dopamina, hormonul implicat in mecanismele ce duc la dependenta, alcoolul creeaza un mecanism de feedback pozitiv, dar nu neaparat bun, adica de autopotentare: iti place ce ti se intampla deci bei mai mult - iti place ce ti se intampla deci bei in continuare.

Aceasta inseamna ca in tesuturile noastre etanolul se va tot acumula iar odata ajuns in celulele nervoase, va face aceste lucruri nedorite:

  • Va dizolva unii acizi grasi din membrana neuronului iar continutul acestuia se va varsa in mediul cerebral. Imaginati-va ca aceasta se intampla nu cu un singur neuron ci cu nenumarate celule dintre cele 100 de miliarde ce compun creierul
  • In al doilea rand alcoolul va reduce sinteza de enzime mitocondriale prin inhibarea genelor ce le produc deci mai putina energie produsa prin scaderea sintezei de ATP – rezerva energetica celulara; aceasta duce la lesinul oricarei celule ce nu mai are suficient adenozintrifosfat
  • Si, ca sa fie completa distractia, cum si mitocondria are pereti lipoproteici, si aici alcoolul vine si scalda acest perete pana il dizolva si dezorganizeaza mitocondria.

Daca e sa ne uitam la acest mecanism de actiune al alcoolului este ca si cand am descrie un cancer gastro-intestinal in care mitocondria joaca rolul tubului digestiv, producator de energie pentru organism, iar alcoolul este metastaza multipla prin variatele mecanisme de actiune.

Reactia creierului la alcool

In plus, creierul este sensibil la actiunea alcoolului in exces si printr-un mecanism cu mantinela. Ca noi sa gandim, sa cream sau, pur si simplu, sa urmarim acest episod Doctor MiT si sa intelegem ceea ce auzim acum este nevoie de foarte multe sisteme care sa lucreze simultan. Din nefericire exista cateva hopuri, zone pe care anglo-saxonii le numesc “bottle neck”, care reprezinta verigile slabe ale sistemului.

Aici este vorba despre faptul ca neuronul nu poate functiona fara o celula gliala. Neuronul este alcatuit dintr-un corp neuronal, rotund cel mai adesea, dendrite, adica niste brate subtiri pe unde vine informatia de la alte celule si un axon, o prelungire groasa si vitala prin care neuronul trimite comanda catre alte celule.

Problema e ca izolatia electrica a axonului, ca sa nu faca scurt-circuit, nu este produsa de catre neuron ci de catre celula gliala, de suport, de care ziceam. Aceasta isi infasoara o dendrita in jurul axonului si produce mielina, izolatorul care permite sa nu ne electrocutam in creier de la prea multe ganduri.

Ei bine, neuronul poate sa reziste atacului alcoolului foarte bine insa daca gliala lesina prima atunci trage dupa ea si neuronul sanatos, prin simpla demielinizare.

V-a sunat cumva familiar “demielinizare”? Ma gandeam eu asa ca in episodul urmator va prezint lista de efecte ale alcoolului asupra creierului asa cum nu v-a mai prezentat-o nimeni si o sa va zic de la ce cantitate de alcool si ce frecventa de consum ar fi cazul sa va luati cu mainile de cap!

Pana atunci, pentru a vedea care sunt semnele bolilor neurodegenerative usor de recunoscut, vizitati doctormit.ro.

Intreaba si ceceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

Aceasta emisiune va este oferita de catre Stem Sure

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Dr. Alina Frigura, ginecolog, rejuvenare vaginala,
Anterior
Dr. Alina Frigura
alcoolul, creierul, neuronii,
Urmator
Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #2

Back
SHARE

Cat alcool poti bea fara sa afecteze creierul? #1