Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu și mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale. Azi vorbim despre polenul de albine.
Dupa ce am aflat de ce albina baloseste polenul din floare ca apoi sa il aduca in stup, trebuie sa vedem ce se intampla la acest nivel. Pentru prima parte a povestii, accesati podcastul Medicina pe limba ta de pe kissfm.ro
Albina, cu falcile amortite de atata mestecat ajunge in stup. Ia din buzunarele picioarelor granulele de pasta de polen si le arunca pe peretii celulelor fagurelui ca un zidar cu mistria. Ma rog, nu chiar dar ati inteles ideea. Aici alte albine vin si saliveaza si ele pe acesti pereti. Adica adauga extra nectar si extra enzime. Si pleaca.
In cateva zile, substanta produsa fermenteaza ca la fermentatia lactica a iaurturilor. Aceasta conserva perfect continutul deosebit al polenului. Specialistii numesc aceasta substanta, pastura.
Pastura, imbogatita cu probiotice si nutrienti esentiali, alaturi de polenul proaspat, devine ceea ce popular se numeste un superaliment.
Da, pentru noi e un superaliment pentru ca polenul, adica si pastura, conține aminoacizii esențiali, vitamine din complexul B, vitamina C, minerale, antioxidanți și acizi grași. Este atât de nutritiv încât, în unele cazuri, albinele îl preferă chiar și în locul mierii!
Ideea de superaliment este sustinuta de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care îl consideră unul dintre cele mai complete alimente naturale, având un conținut echilibrat de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.
Beneficiile? Echilibreaza imunitatea, diminua oboselii, stimulează digestia și chiar poate avea efecte antialergice – ironic, nu? Practic, este ca o multivitamina naturala, dar fără coloranți și excipienți!
Stiu ca o sa ma intrebati: cum se consumă polenul?
Simplu: fie crud, fie uscat, fie dizolvat în miere sau in iaurt. Important e să nu-l încălziți prea mult, ca să nu degradati enzimele. Reversul medaliei este cel in care va incurajez sa adaugati miere in ceaiul fierbinte fara frica pentru ca, in acest caz, nu aveti ce strica 🙂
Pe scurt, polenul nu e doar un „praf galben”, ci un superaliment.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Medicina pe limba ta, polen de albine, superaliment, pastura, probiotice, beneficii polen, nutrienti polen, polen pentru imunitate, polen antialergic, polen pentru oboseală, polen și miere, polen și iaurt, vitamine polen, aminoacizi polen, polen pentru digestie, alimentație sănătoasă, polen crud, polen uscat, sănătate naturală, Organizația Mondială a Sănătății, medicina naturistă, KISS FM, Doctor MiT, -
No Comment