Insolatia ucide: semnele reale si primul ajutor corect!

Insolatia ucide: semnele reale si primul ajutor corect!

insolatia, hipertermia,

Insolatia ucide: semnele reale si primul ajutor corect!

Afla cum recunoastem insolatia si ce avem de facut pentru a ne proteja de consecinte.

Din pacate, ca si in cazul inecului, prea putina lume stie sa recunoasca semnele reale ale insolatiei si mai ales cum se da primul ajutor eficient! Acest episod iti dezvaluie ambele aspecte plus unele total surprinzatoare.

In afara de "Insolatia ucide: semnele reale si primul ajutor corect!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: insolatia, primul ajutor, hipertermia, semnele insolatiei, creier, cardiovascular, soarele, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca pe caldura alcoolul afecteaza capacitatea organismului de termoreglare sau ca, daca nu vrei sa transpiri excesiv, ar trebui sa nu exagerezi vara cu consumul de lichide.

Stim ca traim intr-o lume care se incalzeste in in fiecare an si ca in 2019, in luna aprilie, am atins cea mai mare concentratie de gaze de sera nu numai din ultimii 50 ori o suta de ani ci din ultimele 30 de milioane de ani. Cu o asemenea perspectiva ar trebui sa stim mai multe despre insolatie.

Ce provoaca insolatia?

  1. expunerea neprotejata a capului si corpului la radiatia solara directa
  2. Consumul de alcool pe plaja in soare direct
  3. exercitiile fizice intense sau
  4. Toate acestea

Desi toate fac parte din categoria situatiilor ce pot duce la hipertermie, doar expunerea neprotejata a capului si corpului la radiatia solara este raspunsul corect. Consumul de alcool pe plaja faciliteaza instalarea insolatiei iar sportul intens poate duce la hipertermie, ceea ce sportivii stiu foarte bine.

Insa exista o diferenta foarte mare intre cele doua cauze ale hipertermiei. Iar pe aceasta o vom explica imediat ce alegeti varianta corecta de raspuns a intrebarii: la ce specialitate medicala se incadreaza pacientul cu hipertermie datorata insolatiei?

  1. interne
  2. Infectioase
  3. neurologie sau
  4. Medicina de urgenta

Cel putin o parte dintre voi a raspuns “urgente” si bine a facut! Desi exista manifestari neuro-vegetative, pacientul cu insolatie reprezinta o urgenta. Dupa ce, in cazul fericit, este stabilizat, va fi mutat pe sectia de neurologie.

Hipertermia

Vorbeam de diferenta dintre cele 2 tipuri de hipertermie: cea de sorginte sportiva si cea datorata expunerii la soare. In ce grad credeti ca este mortala insolatia cu care ne captusim la mare?

  1. la 5% dintre cazuri
  2. in 15%
  3. la 35% dintre cazuri sau
  4. Din nefericire 65% dintre pacientii corect diagnosticati cu insolatie, nu supravietuiesc

5% reprezinta raspunsul corect al mortalitatii din hipertermia sportiva si trebuie sa exagerezi rau de tot cu exercitiile fizice ca sa ajungi sa mori din aceasta cauza. Insa raspunsul corect s-ar putea sa va ingrozeasca si sa va faca sa vedeti cu alti ochi statul la soare la ora 12:00 pe malul marii: mai mult de jumatate dintre pacientii diagnosticati real cu insolatie, nu supravietuiesc.

SI, probabil ca va intrebati, ce ucide in aceasta situatie?

Pai, haideti sa contribuiti si la acest raspuns:

  1. rabdomioliza, adica degradarea muschilor scheletali, si blocajul renal
  2. Convulsiile de cauza cerebrala si stopul cardiac
  3. ambele sau
  4. Nu este clara cauza decesului in insolatie

Raspunsul corect este al treilea: rabdomioliza face ca rinichiul sa fie bombardat cu proteina musculara si sa se blocheze, ori creierul sa fie intr-atat de inflamat incat sa provoace convulsii si sa opreasca activitatea inimii.

De aceea datul cu iaurt pe piele poate doar sa ostoiasca arsurile insa nu rezolva insolatia. Si nici batistutza inmuiata in apa de mare pusa pe chelie.

Solutia pentru insolatie

Solutia intr-o asemenea situatie o reprezinta sunatul la 112. Si, pana isi croieste drum ambulanta printre jeep-urile parcate pe plaja, trebuie sa faceti urmatorul lucru: luati o piscinuta dintr-acelea gonflabile in care se balacesc copiii pe plaja, umpleti-o cu apa de mare, daca aveti gheata in frapiera de sampanie corespunzatoare sezlongului, varsati-o pe toata in aceasta si apoi luati pe sus victima si bagati-o in apa, daca nu se poate deplasa singura. Daca situatia este grava de tot iar pacientul este, totusi, constient, incurajati-l sa isi tina si capul sub apa atat cat poate sa isi tina respiratia.

Scopul este scaderea rapida a temperaturii corporale pentru ca, credeti-ma, in insolatie, victima trece usor de 41 de grade Celsius!

Nu incercati sa o infasurati in cearceafuri umede pentru ca in 3 minute acestea se vor incalzi si vor actiona ca un izolator termic ce o va ucide mai repede.

Deci, cu cat diagnosticati mai repede insolatia dupa durerile de cap, varsaturile ori starea de ameteala a victimei, cu cat apelati mai prompt la 112 si luati masurile necesare pana vine ambulanta, cu atat aveti mai multe sanse sa tineti persoana in procentul de 35% care scapa.

SI nici aceasta nu este ceva garantat, deoarece dupa valul de caldura din 1995 din Chicago, care a fost pe toate canalele TV si la noi, s-a tras concluzia ca insolatia lasa urme si nu doar trece si gata: jumatate din persoanele diagnosticate cu insolatie care au scapat in perioada respectiva, au murit in cursul urmatoarelor 12 luni.

Concluzia:

Deci nu va jucati cu soarele! Protejati-va capul in principal si nu stati direct in soare la pranz. Si asta e valabil si pentru copiii si nepotii vostri!

Pentru mai multe informatii pe aceasta tema accesati doctormit.ro sau vizitati pagina de Facebook a emisiunii.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

tratament alopecie, alopecia, celule progenitoare, Rigenera,
Anterior
Vindecarea alopeciei: episodul 1
Colagenul, ridurile, kollagen beauty,
Urmator
Ridurile dispar cu pana la 20% fara intepaturi de ac!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Insolatia ucide: semnele reale si primul ajutor corect!