Razele Ultraviolete si efectele lor

Razele Ultraviolete si efectele lor

ultraviolete, UV, cancer de piele,

Razele Ultraviolete si efectele lor

Afla acum daca expunerea la ultraviolete duce cu adevarat la cancer de piele.

Ni se spune sa nu stam la soare prea mult pentru ca putem face cancer de piele.
Acest sfat suna deja prea bine cunoscut. Cat de adevarat este?

In afara de "Razele Ultraviolete si efectele lor"

Te-ar mai putea interesa

- tags: ultraviolete, raze UV, boli neoplazice, cancer de piele, bronzul, ADN-ul celular, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca te ingrasi daca te lasi de fumat sau chelia este semn de virilitate.

Astazi vom vedea daca chiar este necesar sa fugim de soare de pe plaja la mijlocul zilei sau daca este cu adevarat necesar sa ne dam cu toate cremele posibile si imposibile pe corp pentru a ne feri de ultraviolete ca sa nu facem cancer de piele.

Am zis ultraviolete, nu? Eu la mare nu vad nimic ultraviolet. Deci care e treaba cu ultravioletele?

Ultravioletele sunt:

 1. o culoare mai puternica decat violet
 2. radiatie electromagnetica
 3. o substanta chimica
 4. un sunet de mare frecventa

Raspuns corect 2 – o radiatie electromagnetica a carei frecventa e destul de apropiata de cea a culorii violet – pe care o putem percepe cu ochiul – si care a capatat un “ultra” in fata culorii de unde si denumirea de “ultraviolet”.

Unde ne “lovim” de aceasta radiatie ultravioleta:

 1. in lumina solara
 2. la salonul de bronzaj
 3. in laboratoarele biologice
 4. toate

UV-urile asa cum denumim prescurtat ultravioletele se regasesc pe plaja in lumina solara, in interiorul aparatului de bronzat si in laboratoarele biologice unde sunt utilizate pentru uciderea germenilor patogeni si sterilizarea aparaturii.

Deja parca ne vine sa ne punem in garda. Ce legatura au ultravioletele cu uciderea germenilor patogeni? Vom afla imediat. Dar pana atunci sa vedem ce treaba au UV urile cu saloanele de bronzat.

Saloanele de bronzat

Mergem la aceste saloane ca sa capatam o frumoasa culoare inchisa a pielii. Asa cum am vazut ca 90-60-90 este la mare cinste asa un ten masliniu este de apreciat vara. Dar ce face pielea sa se inchida la culoare?

 1. melanina
 2. albumina
 3. heparina
 4. melatonina

Raspuns corect melanina. Melanina se gaseste in melanocite, niste celule ale pielii, si se elibereaza cand pielea este expusa prea mult la soare sau la patul de bronzaj.

Dar in ce scop se secreta melanina, care ne inchide la culoare pielea, adica ne bronzeaza?

 1. estetic
 2. de aparare
 3. ambele
 4. nici unul

Ca sa fiu sincer melanocitelor nu le pasa daca suntem inalti, scunzi grasi, slabi frumosi sau urati. De aceea raspunsul corect este al doilea - melanina se secreta ca raspuns de aparare a organismului la expunerea ultravioleta.

Dar de ce anume se fereste organismul in relatie cu ultraviolete? Un semn de intrebare ni s a ridicat cand am aflat ca ultravioletele sunt utilizate in laboratoare pentru uciderea agentilor patogeni.

Astfel ultravioletele:

 1. deregleaza ADN-ul celular
 2. pot colora in violet pielea
 3. provoaca insomnii
 4. nici una

Ati ghicit! Ultravioletele deregleaza ADN-ul celular adica transforma celulele pielii – acestea fiind firesc primele pe care le intalneste – in niste celule anormale ce ajung in timp sa devina celule canceroase.

Astfel reactia de aparare a organismului este de a inchide la culoare pielea pentru a face mai dificila penetrarea radiatiei ultraviolete pana in straturile adanci ale pielii – culoarea mai inchisa a pielii absorbind mai mult din radiatia elctromagnetica. Iar acum probabil ca intelegeti de ce noi, ca medici, folosim radiatia ultravioleta pentru sterilizarea laboratoarelor – bacteriile si virusurile fiind distruse prin dezorganizarea structurii organice a acestora ca urmare a bombardarii cu radiatie electromagnetica cu frecventa in spectrul ultraviolet.

Efectele luminii UV asupra ADN-ului celular

Ce este ironic aici este faptul ca organismul trebuie sa faca o alegere dificila. Sa vedem care este aceasta analizand care este cel mai frecvent cancer al pielii si care este cel mai letal:

 1. carcinomul bazo-celular
 2. cancerul cu celule scuamoase
 3. melanomul
 4. melanomul malign

Cea mai frecventa dar si cea mai benigna forma de cancer este carcinomul bazo-celular ce ia nastere din straturile adanci ale pielii pe cand cel mai rar dar cel mai letal cancer este melanomul malign ce ia nastere din straturile superioare ale pielii. Astfel, organismul nostru, la supraexpunerea ultravioleta, trebuie sa decida pentru noi: permite un cancer aproape sigur dar bland sau se incapataneaza sa ne apere cu riscul ca, daca esueaza, sa ne se provoace un cancer foarte grav...?

Aceasta este marea dilema a organismului nostru!

Tipurile de cancer de piele si factorii cauzatori

Iar acum ca am invatat atatea sa va mai zic in plus cateva lucruri pe care cred ca ar trebui sa le stiti:

- persoanele cu tenul deschis sunt mult mai sensibile la radiatia ultravioleta
- cea mai mare cantitate de radiatii ultraviolete solare se intalneste la mijlocul zilei cand razele solare cad perpendicular pe pamant
- cremele anti-UV absorb o foarte mare parte din aceasta radiatie
- paturile de bronzat ce folosesc radiatie ultravioleta folosesc radiatie ultravioleta
- si pierderea stratului de ozon cu un procent creste frecventa melanomului malign la nivel mondial cu un procent

Acum ca stiti toate aceste lucruri concluzia este simpla: mitul conform caruia statul la soare poate duce la cancer este adevarat!

Crezi ca stii un adevar medical interesant? Scrie ne despre el la [email protected] , pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

silicoane, alaptare,
Anterior
Legatura dintre silicoane si alaptare
Efectele alcoolului, etilotestul,
Urmator
Efectele Alcoolului

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Razele Ultraviolete si efectele lor