Ecografia abdominala la copii

Ecografia abdominala la copii

Ecografia abdominala la copii

dr. Amarandei Adriana, Armonia,
Dr. Amarandei Adriana

Un articol de dr. Adriana Amarandei, medic specialist Pediatrie din in cadrul Armonia Hospital.

Ecografia abdominala pediatrica reprezinta examinarea cu ultrasunete a abdomenului prin intermediul unei proceduri de diagnosticare imagistica care permite examinarea neinvaziva a abdomenului. Un transductor special emite semnale ultrasonice care sunt reflectate de structurile din interiorul abdomenului, capturate si convertite matematic intr-o imagine in tonuri de gri.

Deoarece acumularea de gaze in abdomen poate afecta negativ calitatea imaginii, medicul recomanda, de obicei, sa nu manance alimente flatulente si bauturi carbogazoase cu cateva ore inainte de examinare. Este indicat repaus digestiv de minim 3-4 ore pentru sugari si 8-12 h pentru copiii mari. La sugarii foarte agitati este permisa administrarea de ceai sau lapte in cursul examinarii.

Examinarea se face cu pacientul culcat pe spate. Inainte de examinare, medicul aplica un gel special pe transductor precum si pe zona care urmeaza sa fie examinata. Acest gel este rece si uneori e perceput de unii copii ca fiind usor neplacut. Apoi pune traductorul pe zona de examinare si il misca inainte si inapoi. Ecografia abdominala dureaza aproximativ zece pana la 20 de minute. Dupa examinare, medicul sterge gelul special, copiii au voie sa se imbrace din nou si, de obicei, sa mearga acasa.

Comparativ cu alte metode imagistice, sonografia are o serie de avantaje:

- este o metoda rapida, nedureroasa si necomplicata;
- undele ultrasonice utilizate sunt complet inofensive;
- prin "examinarea live", constatarile vizibile pot fi gasite imediat in detaliu;
- in comparatie cu alte tehnici imagistice, cum ar fi CT sau RMN, ecografia abdominala este o examinare relativ ieftina.

Medicul evalueaza organele examinate pe baza dimensiunii, conturului si texturii lor si observa anomalii care se abat de la norma.

dr. Adriana Amarandei, Armonia,
Examinarea ecografica la copii

Indicatiile ecografiei abdominale la copii:

- durere abdominala acuta sau cronica;
- anomalii congenitale ale organelor;
- stari febrile prelungite de cauza neprecizata;
- boli ale ficatului (hepatomegalie, hepatopatii acute sau cronice, hipertensiunea portala)
- afectiuni ale sistemului biliar (sindrom de colestaza, litiaza biliara)
- modificari patologice ale pancreasului ( pancreatita, fibroza chistica, pseudochistul de pancreas)

- modificari patologice ale splinei ( splenomegalia)
- afectiuni ale aparatului renal ( infectii urinare, malformatii renale, nefrolitiaza)
- afectiuni ale vezicii urinare (cistita, malformatii)
- boli maligne sistemice ( leucemii, limfoame)
- diagnosticul tumorilor, metastazelor
- traumatisme abdominale
- afectiuni ale tractului gastrointestinal (varsaturi de cauza neprecizata, enterite acute, abdomen acut, ileus, stenoza hipertrofica de pilor, invaginatia intestinala, malrotatia, atrezii intestinale, apendicita, constipatia)
- adenita mezenterica
- tulburari de crestere, tulburari de apetit
- prin ecografia abdominala, medicul poate detecta, de asemenea, acumularea libera de lichid in cavitatea abdominala si, de exemplu, poate detecta sangerari interne.

Examinarea ecografica la copil poate fi ingreunata in principal de agitatie sau lipsa de cooperare a copilului. Daca examinarea nu are caracter de urgenta, poate fi amanata pentru a fi efectuata in afara agitatiei.

Armonia Hospital,

Dr. Bogdan Ivanescu
Dr. Bogdan Ivanescu

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Elvira Bratila, endometrioza,
Anterior
Endometrioza: afla-i secretul | Prof. Univ. Dr. Elvira Bratila
Rigenera, celule progenitorii, link buying, advertise, backlink,
Urmator
Tehnologia Rigenera

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ecografia abdominala la copii