Bine ati venit la Doctor MiT – Medicina pe limba ta!
Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai interesante informatii medicale iar astazi mi-am propus sa va explic de ce nu avem superputeri precum vederea in infrarosu ori cea in spectrul ultraviolet.
Noi vedem un spectru de radiatie electromagnetica provenita de la Soare cu o lungime de unda destul de mica – intre 380 si 700 de nanometri. Noi o numim “spectrul vizibil” dar asta e o chestiune profund subiectiva pentru ca albinele si fluturii au spectrul vizibil mult mai la stanga adica ei vad si in ultraviolet.
Deci retinem ca ideea de spectru vizibil este total necunoscuta unor fiinte precum insectele. Dintre mamifere, ceea ce suntem si noi, renii pot vedea lumina ultravioleta. De ce? Pentru ca trebuie sa citeasca in noaptea polara urmele lasate in zapada de pradatori! Urmele acestea apar negre pe albul zapezii.
Dar de ce nu putem vedea in UV? Raspunsul este simplu: fotopigmentii din celulele cu conuri si cu bastonase din ochi ar fi distrusi de catre radiatia ultravioleta. E cam aceeasi problema pe care o avem cu ultravioletele cand stam prea mult pe plaja. Ne ard.
Dar de ce nu putem vedea in infrarosu, ca serpii? Ei bine, in acest caz, tesuturile dedicate ar trebui sa fie hiper sensibile la diferente extrem de mari de temperatura si ar trebui sa fie ascunse pe undeva prin niste gauri pe fata noastra. Insa, pentru ca noi suntem animale cu sange cald, ne-am autopacali senzorii cu caldura proprie a corpului deci acum intelegeti de ce vederea in infrarosu este specifica animalelor cu sange rece precum serpii.
De fapt, raspunsul intrebarii este foarte simplu: pentrun ca aceste asa-zise superputeri, vederea in ultraviolet ori in infrarosu, nu ne folosesc!
Suntem fiinte diurne si tot ce avem nevoie ne este la indemana in spectrul 380-700 de nanometri, adica spectrul vizibil ☺
Acum stii! Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!
Te-ar mai putea interesa si
- tags: Medicina pe limba ta, superputeri, vederea in infrarosu, vederea in ultraviolet, spectru vizibil, radiație electromagnetica, fotopigmenti, sensibilitate UV, sensibilitate infrarosu, animale cu sange cald, animale cu sange rece, viziune mamifere, specii nocturne, biologie, anatomie ochi, cercetare medicală, explicatii stiintifice, KISS FM, Doctor MiT, -
No Comment