Albirea parului cauzata de frica. Mit sau realitate?

Albirea parului cauzata de frica. Mit sau realitate?

Albirea parului, frica,

Albirea parului cauzata de frica. Mit sau realitate?

Cum apare de fapt albirea parului? Frica are un rol important in aparitia acesteia? Afla acum!

Ai auzit povesti cu oameni care au albit pe loc de frica.
Esti curios sa afli daca aceste povesti sunt adevarate?

In afara de "Albirea parului cauzata de frica. Mit sau realitate?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: albirea parului, frica, melanina, reflexe, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca o chelie deasa este semn de virilitate sau ca atunci cand cineva sughite trebuie sa il sperii ca sa ii treaca.

Daca tot am amintit de speriat sunt convins ca ati auzit de la un prieten care stie de la un prieten despre un prieten care a albit, pe loc, in urma unei sperieturi sau a unui accident.

Acest gen de povesti este foarte captivant pentru ca presupune un fapt aproape incredibil, rar si spectaculos intamplat in conditii extreme. De aceea sunt aproape convins ca nici unul dintre noi nu cunoastem PERSONAL vreun om care sa fi albit pe loc de frica. Dar, inainte de a trage o concluzie, haideti sa vedem, din punct de vedere stiintific, cat este adevar si cat este mit.

Ce da culoarea parului?

 1. melatonina
 2. melanina
 3. adrenalina
 4. vopseaua de par

Melanocitele si albirea parului

Desi vopseaua de par nu este un raspuns gresit, raspunsul pe care il astept este cel de-al doilea: melanina. Melanina este un:

 1. hormon
 2. pigment
 3. ambele
 4. nici unul

Melanina este un pigment produs de catre:

 1. melanoame
 2. mieloame
 3. melanocite sau de catre
 4. blastocite

Este clar ca aceasta emisiune a inceput in forta dar pentru ca aveti experienta sunt convins ca majoritatea ati raspuns – melanocite.

Melanocitele sunt niste celule aflate in:

 1. piele
 2. la baza firului de par
 3. ochi sau in
 4. toate aceste structuri?

Culoarea pielii, parului si a ochilor este data de catre pigmentul melanina secretat de catre melanocitele aflate in toate aceste structuri.

Asa ca o bruneta cu ochii verzi sau o blonda creola cu ochii caprui ar trebui sa multumeasca din plin deciziei melanocitelor de a secreta un anume tip de pigment 🙂

Dar sa revenim la subiectul nostru punctual si anume firul de par si albirea brusca a acestuia.

Cauzele albirii parului

Ce provoaca albirea parului in mod normal:

 1. decesul unor celule stem
 2. decesul melanocitelor
 3. oprirea secretiei de melanina
 4. toate

Raspunsul corect este toate pentru ca celulele stem aflate in scalp ce produc la randul lor celule melanocite, mor, si astfel nu mai apar melanocite noi. Melanocitele vechi mor si ele in timp si astfel chiar ca nu mai are cine sa produca melanina. Fara melanina, parul devine alb.

Simt ca ne apropiem de descalcirea adevarului: pe scurt, ca sa avem par alb ar trebui sa ucidem toate celulele stem responsabile cu „nasterea” melanocitelor.

Albirea prematura a parului

Ce ar provoca acest deces in masa?

 1. vasoconstrictia
 2. descarcarea de adrenalina
 3. tahicardia sau
 4. nici una dintre variante

Raspuns corect 4. Nici vasoconstrictia, cum ar fi atunci cand stam in frig, nici descarcarea de adrenalina, ca atunci cand ne sperie un prieten ca sa nu mai sughitam, si nici tahicardia, pe care o avem cand urcam in fuga 3 etaje, nu pot ucide toate celulele stem din scalp astfel incat sa albim pe loc.

In plus nu putem albi pe loc si din cauza ca:

 1. melanina este fixata permanent in firul de par
 2. parul creste cu 1,25 cm pe luna
 3. ambele
 4. nici una

Iarasi ultima varianta arata raspunsul corect: melanina din firul de par nu poate dispare de la sine deci in cazul firului de par saten de 3 cm, cei 3 cm raman sateni, pana frizerul sau coafeza ii taie. Daca melanocitul acelui fir de par a murit tot ce creste in urma celor 3 cm de par saten va fi nepigmentat, deci alb. Un exemplu si mai simplu, dar in sens invers, ar fi daca eu mi-as vopsi parul in alb complet si ne-am revedea dupa o luna. Atunci ati vedea ca un centimetru si 25 de milimetri de la scalp in sus sunt sateni iar restul de 3 cm de par a ramas alb.

In concluzie:

Nu exista nici o situatie in care toate celulele stem ale firelor de par sa moara deodata, impreuna cu toate melanocitele vii, astfel incat, brusc, sa nu se mai produca pigmentul numit melanina iar pe langa toate acestea melanina, aflata deja in firul de par existent, sa se evapore iar persoana sa albeasca instantaneu.

Asa ca iata inca un mit daramat la Doctor MIT 🙂 Nu poti albi pe loc!

Crezi ca stii un adevar medical interesant?

Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.

“INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Alcoolul ingrasa
Anterior
Alcoolul ingrasa? Afla acum daca este mit sau adevar!
somn
Urmator
Ne sunt necesare 8 ore de somn pe noapte?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Albirea parului cauzata de frica. Mit sau realitate?