Albirea parului cauzata de frica

Ai auzit povesti cu oameni care au albit pe loc de frica.
Esti curios sa afli daca aceste povesti sunt adevarate?

Comenteaza despre “Albirea parului cauzata de frica

Trimite un comentariu
  1. Acum o săptămana eram singura acasă . Pe la miezul nopții s-a intrerupt electricitatea. Am avut ceva asemanator unui soc de frica. Astăzi am descoperit cel puțin 20 de fire de par albite. Sunt sigura ca nu erau așa pentru ca ma mandream ca încă nu am nici un fir alb . Nu folosesc nici o vopsea de par sau alte chimicale.
    Sa fie frica atât de daunătoare ?

  2. care este adevarata cauza a albirii pielii(vitiligo):
    stress ,durere(fizica emotionala ,mostenire genetica, etc.
    PS-Asta chiar e un mit si un mister in acelasi timp.
    Exista atat de multe tratamente si nici un remediu sigur!(vindecare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale precum ca o chelie deasa este semn de virilitate sau ca atunci cand cineva sughite trebuie sa il sperii ca sa ii treaca. Daca tot am amintit de speriat sunt convins ca ati auzit de la un prieten care stie de la un prieten despre un prieten care a albit, pe loc, in urma unei sperieturi sau a unui accident. Acest gen de povesti este foarte captivant pentru ca presupune un fapt aproape incredibil, rar si spectaculos intamplat in conditii extreme. De aceea sunt aproape convins ca nici unul dintre noi nu cunoastem PERSONAL vreun om care sa fi albit pe loc de frica. Dar, inainte de a trage o concluzie, haideti sa vedem, din punct de vedere stiintific, cat este adevar si cat este mit. Ce da culoarea parului? 1. melatonina 2. melanina 3. adrenalina 4. vopseaua de par

Melanocitele si decolorarea parului

Desi vopseaua de par nu este un raspuns gresit, raspunsul pe care il astept este cel de-al doilea: melanina. Melanina este un: 1. hormon 2. pigment 3. ambele 4. nici unul Melanina este un pigment produs de catre: 1. melanoame 2. mieloame 3. melanocite sau de catre 4. blastocite Este clar ca aceasta emisiune a inceput in forta dar pentru ca aveti experienta sunt convins ca majoritatea ati raspuns – melanocite. Melanocitele sunt niste celule aflate in: 1. piele 2. la baza firului de par 3. ochi sau in 4. toate aceste structuri? Culoarea pielii, parului si a ochilor este data de catre pigmentul melanina secretat de catre melanocitele aflate in toate aceste structuri. Asa ca o bruneta cu ochii verzi sau o blonda creola cu ochii caprui ar trebui sa multumeasca din plin deciziei melanocitelor de a secreta un anume tip de pigment :-) Dar sa revenim la subiectul nostru punctual si anume firul de par si albirea brusca a acestuia.

Cauzele albirii parului

Ce provoaca albirea parului in mod normal: 1. decesul unor celule stem 2. decesul melanocitelor 3. oprirea secretiei de melanina 4. toate Raspunsul corect este toate pentru ca celulele stem aflate in scalp ce produc la randul lor celule melanocite, mor, si astfel nu mai apar melanocite noi. Melanocitele vechi mor si ele in timp si astfel chiar ca nu mai are cine sa produca melanina. Fara melanina, parul devine alb. Simt ca ne apropiem de descalcirea adevarului: pe scurt, ca sa avem par alb ar trebui sa ucidem toate celulele stem responsabile cu „nasterea” melanocitelor.

Albirea prematura a parului

Ce ar provoca acest deces in masa? 1. vasoconstrictia 2. descarcarea de adrenalina 3. tahicardia sau 4. nici una dintre variante Raspuns corect 4. Nici vasoconstrictia, cum ar fi atunci cand stam in frig, nici descarcarea de adrenalina, ca atunci cand ne sperie un prieten ca sa nu mai sughitam, si nici tahicardia, pe care o avem cand urcam in fuga 3 etaje, nu pot ucide toate celulele stem din scalp astfel incat sa albim pe loc. In plus nu putem albi pe loc si din cauza ca: 1. melanina este fixata permanent in firul de par 2. parul creste cu 1,25 cm pe luna 3. ambele 4. nici una Iarasi ultima varianta arata raspunsul corect: melanina din firul de par nu poate dispare de la sine deci in cazul firului de par saten de 3 cm, cei 3 cm raman sateni, pana frizerul sau coafeza ii taie. Daca melanocitul acelui fir de par a murit tot ce creste in urma celor 3 cm de par saten va fi nepigmentat, deci alb. Un exemplu si mai simplu, dar in sens invers, ar fi daca eu mi-as vopsi parul in alb complet si ne-am revedea dupa o luna. Atunci ati vedea ca un centimetru si 25 de milimetri de la scalp in sus sunt sateni iar restul de 3 cm de par a ramas alb. In concluzie nu exista nici o situatie in care toate celulele stem ale firelor de par sa moara deodata, impreuna cu toate melanocitele vii, astfel incat, brusc, sa nu se mai produca pigmentul numit melanina iar pe langa toate acestea melanina, aflata deja in firul de par existent, sa se evapore iar persoana sa albeasca instantaneu. Asa ca iata inca un mit daramat la Doctor MIT :-) Nu poti albi pe loc! Crezi ca stii un adevar medical interesant? Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro. “INTREABA SI CERCETEAZA!” si nu pierde Doctor MIT! https://youtu.be/o5xzFHoZk7Y
O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.