Pot celulele stem trata autismul? Ep. 1

Pot celulele stem trata autismul? Ep. 1

AUTISM, celule stem,

Pot celulele stem trata autismul? Ep. 1

Afla tot ce trebuie sa stii despre tratamentul pentru autism cu celule stem.

Afla in acest episod de ce copiilor cu autism li se fac transplanturi cu celule stem recoltate la nastere si mai ales cu ce rezultate!

In afara de "Pot celulele stem trata autismul? Ep. 1"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: autism, celule stem, creier, sistem nervos, copii, boli neuronale, sitemul imun, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca forma burtii iti indica ce sex va avea bebelusul ori ca nu exista leac pentru autism.

Da, ati auzit bine, in calitate de Doctor MIT mi-am propus sa demitizez credinta ca autismul nu poate fi vindecat. Aceasta lupta este inca la inceput de drum insa am de partea mea statistica si cercetarile. Iar acum va dezvalui de ce se crede ca transplantul cu celule stem pare a fi solutia in tratarea autismului.

Dar ce este autismul?

  1. o boala cu substrat neurologic
  2. Gastrointestinal
  3. autoimun sau
  4. Toate acestea sunt elemente de investigat in autism

Desi noi vedem doar manifestarile ciudate din autism de fapt acesta este un spectru de afectiuni, de unde si numele “tulburari de spectru autist”. Acestea sunt de natura:

- neuronala: activitati repetitive, lipsa de contact vizual, neintegrare sociala, probleme de somn

- gastrointestinale: tulburari serioase de tranzit

- imunologice: markeri inflamatori mari in special la nivelul creierului

Dupa cum vedem, autismul nu este o boala simpla pentru ca joaca la aproape toate nivelurile: neuronal, la nivel de sistem gastro-intestinal si imun.

Autismul la copii

Dar, totusi, cat de multi copii cu autism stiti? Poate ca din fericire este o boala rara. Ca sa vedem daca este asa, ar trebui sa alegem corect incidenta in populatie a acestei afectiuni:

  1. 1 din 59 de copii prezinta manifestari de spectru autist
  2. 1 din 590
  3. din 5,900 sau din fericire doar
  4. 1 din 100,000 de copii se poate plange de asa ceva?

Raspunsul corect este, din pacate, primul. La fiecare a 59-a nastere vine pe lume un copil care, la evaluarea CARS (Children Authism Rating Scale) sau ABC (Abberant Behaviour Checklist) va fi diagnosticat cu autism. Ca sa va faceti o idee, anul trecut in Romania cele 180,000 de nasteri au adus pe lume mai mult de 3,000 de copii cu autism iar la nivel mondial exista mai mult de 100 de milioane de persoane ce sufera de autism – adica cam cat intreaga populatie a Romaniei inmultita cu 5.

Dar ce legatura ar avea autismul cu celulele stem? Ei bine, in ianuarie 2019 am fost implicat in primul transplant cu celule stem ombilicale din Romania, realizat in cazul unui copil diagnosticat cu autism ceea ce m-a facut sa studiez intens acest subiect.

Logica din spatele administrarii de celule stem recoltate la nastere pacientilor cu aceste tulburari se concentreaza pe faptul ca in autism observam:

  1. hipoperfuzare cerebrala adica circulatie redusa a sangelui in anumite arii ale creierului
  2. Inflamatie cerebrala, neuronala si gliala
  3. ambele aspecte sunt targetate de celulele stem sau
  4. Inca nu stim de ce am avea rezultate bune intr-o asemenea terapie

Sper ca ati ales a treia varianta de raspuns pentru ca tratamentul cu celule stem are rol exact in cresterea perfuzarii cerebrale adica in a permite oxigenului sa ajunga inapoi unde ar trebui sa fie si, pe alta cale, se moduleaza raspunsul imun reducand inflamatia cerebrala.

Oxigenarea creierului

Cresterea oxigenarii creierului este posibila prin neoangiogeneza specifica celulelor stem adica prin formarea de vase noi de sange la nivel cerebral iar prin actiunea paracrina si proprie secretoare, celulele stem cresc productia de citochine cu actiuni anti-inflamatorii puternice.

Aceasta este foarte important deoarece in autism, sistemul imun prezinta un dezechilibru in productia si actiunea celulelor CD3, CD4, CD8, macrofagelor si monocitelor care produc cantitati crescute de interleukina 1 beta. Celulele stem transplantate joaca un rol major in reglarea acestui dezechilibru si, totodata, foarte important, inhiba factorul alfa de necroza tumorala.

Aceasta este vital pentru ca in autism lipsa de oxigenare si, consecutiv, productia crescuta de agenti inflamatori determina o crestere a productie de oxid nitric, sau monoxid de azot asa cum il stiti mai bine, ceea ce in sine duce la deschiderea canalelor de calciu ale celulei si captarea de prea mult calciu ceea ce afecteaza mitocondriile ducand la moartea celulei, in cazul nostru a neuronului sau a celulei gliale.

Dar, atat pentru azi. Astazi ati aflat de ce celulele stem au actiune in autism insa in urmatorul episod Doctor MIT va voi spune ce tipuri de celule stem sunt bune pentru acest tip de transplant, cum se face si de ce sanse se poate bucura un copil ce a fost diagnosticat cu autism tratat cu celule stem.

Pentru mai multe informatii cautati informatii despre autism pe www.DoctorMIT.ro sau vizitati pagina de Facebook a emisiunii.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Autismul, celule stem,
Anterior
Pot celulele stem trata autismul? Ep. 2
Prabenii si sulfatii, sampon, Thalia,
Urmator
Parabenii si sulfatii din sampon: sa ne temem de ei?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Sorin
    Sorin
    06/02/2021 at 7:42 pm — Răspunde

    Schizofrenia paranoida sunt șanse cu celulele stem de vindecare

    • 07/02/2021 at 12:25 pm — Răspunde

      Din pacate nu exista un tratament de acest fel standardizat. Iar ca studii clinice, nu stiu. Continuati cu terapia de care stiti. Toate cele bune!

  2. Avatar for Sorin
    Sorin
    06/02/2021 at 7:40 pm — Răspunde

    Schizofrenia paranoida. Se poate avea șanse de vindecare cu celule stem

    • 07/02/2021 at 12:25 pm — Răspunde

      Din pacate nu exista un tratament de acest fel standardizat. Iar ca studii clinice, nu stiu. Continuati cu terapia de care stiti. Toate cele bune!


Back
SHARE

Pot celulele stem trata autismul? Ep. 1