Greva foamei - ce stii despre aceasta?

Greva foamei - ce stii despre aceasta?

greva foamei

Greva foamei - ce stii despre aceasta?

Afla toate informatiile despre greva foamei.

Te-ai intrebat vreodata ce se petrece in organismul uman pe durata grevei foamei?
De ce unii oameni par plini de energie iar pentru altii acest gest este ireversibil? Cat de mult poti rezista?

In afara de "Greva foamei - ce stii despre aceasta?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: greva foamei, infometarea, foame, alimentatie, glicogen, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra noile terapii medicale si totodata sa raspund celor mai interesante intrebari pe care le aveti legate de sanatate.

Astazi as vrea sa aflam, impreuna, ce este de fapt greva foamei, cat poate o persoana normala sa-i reziste fara sa moara si de ce este letala.

Este greva foamei fatala?

Asadar ce inseamna de fapt greva foamei. Inseamna ca nu mai ingeram:

  1. alimente
  2. lichide
  3. vitamine si electroliti sau inseamna ca ni le refuzam pe
  4. toate

Greva foamei, asa cum ii spune numele nu este greva setei. Aceasta inseamna ca in cursul acestui mod de protest non-violent, cel mai adesea politic, persoana in cauza nu accepta alimente dar continua sa se hidrateze normal.

Haideti sa patrundem mai adanc in necunoscutele acestui mecanism si sa ii aflam patofiziologia: ce se intampla in organismul uman si mai ales in ce perioada de timp ne putem astepta ca aceasta greva sa devina fatala.

Astfel, in primele cinci-sase ore de la inceperea grevei foamei nu putem spune ca in organismul celui in cauza se intampla ceva diferit de ceea ce ni se intampla oricaruia dintre noi atunci cand suntem prinsi intr-o sedinta prelungita sau cand stam peste program la serviciu 🙂 Dar, ca sa respectam protocolul, haideti sa vedem la ce sa ne asteptam:

  1. (la) cresterea concentratiei de insulina
  2. (la) scaderea rezervelor de glicogen
  3. cresterea concentratiei de hormoni tiroidieni sau
  4. toate (acestea au loc simultan in organismul nostru)

Singurul lucru, demn de mentionat, este scaderea rezervelor de glicogen. Dar ca sa fim siguri ca intelegem bine acest subiect, haideti sa ne reamintim despre glicogen. Astfel, glicogenul reprezinta rezerva de glucoza a organismului stocata in:

  1. muschi
  2. ficat si muschi
  3. rinichi sau
  4. (in) tesutul adipos

Dupa ce mancam, mai multe molecule de glucoza sunt facute buchetel si stocate ca glicogen in ficat si in muschi, de unde sunt eliberate, ca sursa primara de energie, imediat ce apare senzatia de foame. Daca nu ne alimentam, organismul nostru incepe sa consume si glucoza libera din sange, ceea ce ce aduce la intrebarea: Ce se intampla in urmatoarele doua zile de greva a foamei?

In urmatoarele 24-48 de ore de nemancat, persoana respectiva:

  1. nu mai are senzatia de foame
  2. devine hiperactiva
  3. (are miros de acetona in expiratie) acetona in expir sau
  4. (incepe sa-si consume musculatura) consuma musculatura

Dintre toate acestea, un singur lucru este valabil – respiratia incepe sa miroasa a acetona datorita acumularii de corpi cetonici in sange – niste compusi cu efect neuro-toxic care, pe langa mirosul inofensiv, sunt responsabili pentru starea de lentoare si durerile de cap ale persoanei in cauza. La acest moment organismul a inceput deja sa-si consume rezervele de grasime – momentul asteptat de toti cei care se afla la dieta – nu ca as recomanda aceasta strategie 🙂

Infometarea voluntara

Haideti sa mergem mai departe si sa vedem ce se intampla in urmatoarele 3-4 zile.

  1. senzatia de foame (intensa) dispare
  2. organismul isi consuma propriile structuri
  3. substantele toxice se acumuleaza (in sange) sau
  4. toate (acestea au loc la acest moment)

Din pacate, apare supracompensarea si organismul incepe sa isi ofere nutrientii din propriile structuri: din grasimea ramasa, muschi si alte tesuturi, facand sa dispara astfel senzatia de foame acuta.

Mergand mai departe, la o saptamana – 10 zile de la inceperea grevei foamei, subiectul nostru experimenteaza:

  1. excitatie (si nevoia de munca sau de activitate)
  2. senzatia de usurinta (senzatia de plutire)
  3. ambele sau
  4. (situatia este mult mai grava de fapt) nici una

La acest moment, persoana aflata in greva foamei este hiperactiva si nu realizeaza ca structurile din organismul sau incep sa se dezorganizeze prin faptul ca anumite celule nu se mai multiplica neavand resursele necesare, mai simplu spus, subiectul nostru, la acest moment, se mananca pe el insusi.

In plus, important de mentionat, daca greva foamei ar fi fost insotita si de greva setei, in mod normal, acum i-am fi consemnat decesul.

Hidratarea

Dar cum aceasta persoana se hidrateaza normal, este in viata si ne ofera prilejul de a intelege schimbarile din corpul ei in urmatoarele saptamani. Astfel, la 3 saptamani de la intrarea in greva foamei, subiectul nostru:

  1. (poate fi in continuare) hiperactiv
  2. (este) emaciat
  3. (este normal din perspectiva constientei) constient sau
  4. moare

Dintre toate acestea, in mod normal, doar una este valabila si anume pacientul nostru, pentru ca deja putem sa il numim asa, este emaciat adica si-a consumat toate resursele primare si acum isi consuma muschii. Are momente din ce in ce mai dese de inconstienta, este apatic si intra in starea de conservare a energiei dar fara sa fi murit – organismul nostru este incredibil din punctul de vedere al rezistentei.

Dar pentru ca este clar ca, daca o tinem tot asa, finalul, prin acumularea de neurotoxine, nu poate fi decat unul, haideti sa vedem, statistic, care este intervalul de timp de la data inceperii grevei foamei la care apare decesul?

  1. (la 3 saptamani) 21 de zile
  2. (in medie la 9 saptamani) 63 de zile
  3. (la 3 luni) 90 de zile sau
  4. (pana la 6 luni) 180 de zile

Moartea prin infometare

Oricat am crede in miracole, o persoana normala moare dupa 9 saptamani de la inceperea grevei foamei. S-au cunoscut cazuri in care astfel de persoane au depasit 75 de zile de supravietuire dar acestea sunt exceptii.

Daca insa, din fericire, subiectul nostru decide sa intrerupa acest gest, dupa o asemenea perioada de timp, intoarcerea nu este garantata - riscul de deces fiind cu atat mai mare cu cat intreruperea grevei are loc mai tarziu. Asa ca daca vreti sa slabiti intr-un mod original, prin greva foamei, va sfatuiesc in primul rand sa nu va apucati de ea si in al doilea rand sa va opriti dupa 48 de ore.

Curios sa afli alte lucruri interesante din sfera medicala? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
“Intreaba si cerceteaza!” si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

eviti, artroza, cum,
Anterior
Te intrebi cum sa eviti artroza? Iata raspunsul!
vaccin antitetanos
Urmator
Te-ai julit sau te-ai intepat. Ai nevoie de antitetanos?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Greva foamei - ce stii despre aceasta?