Vaping-ul a ucis deja! Cine este vinovatul?

Vaping-ul a ucis deja! Cine este vinovatul?

Vaping

Vaping-ul a ucis deja! Cine este vinovatul?

Vaping-ul si substanta pe care o contine.

Vaping-ul a facut deja primele victime.
A cui este vina: a producatorului de tigari electronice sau a fumatorului?

Vei fi surprins de raspuns!

In afara de "Vaping-ul a ucis deja! Cine este vinovatul?"

Te-ar mai putea interesa si

– tags: vaping,substante chimice, fumatul, boli neoplazice, tigara cu aburi, Doctor MIT, –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

 

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale in care am fost invatati sa credem. Astazi va raspund intrebarii: este mai buna tigara electronica cu lichid decat tigara clasica?

Ca sa putem compara corect, va trebui sa facem o mica recapitulare legat produsii chimici pe care ii tragem in plamani, in cazul tigarii clasice. O sa vi-i enumar si o sa va si explic si ce e cu ei:

Toluen – folosit ca solvent industrial

MONOXID DE CARBON – gazul din eșapamentul auto

CADMIU – il gasim în baterii

ARSENIC – celebra otravă de șobolani

AMONIAC – o buna soluție de curățat WC-urile

RADON – un gaz radioactiv

HEXAMINA – cu asta aprindem grătarul daca nu ia foc doar cu hartie

METAN – asta flatuleaza vacile

GUDRON – pe asta calci cand mergi pe asfalt

ACETONĂ – dizolvantul vopselei de unghii

BUTAN – lichidul din brichetă

POLONIU 210 – inca un element radioactiv

METANOL – hai ca pe asta il stiti: e spirtul

CIANURĂ – pentru ca merge bine cu arsenicul

Si firesc celebra NICOTINĂ care este un pesticid de succes.

Cum afecteaza toate aceste substante sanatea?

Nu-i asa ca orice pare mai bine decat aceasta enumerare? Putem presupune ca tigara electronica, neavand hartie si nici tutun, ar trebui sa fie de 100 de ori mai sanatoasa decat o tigara clasica!

Si asta in conditiile in care inca din 1929 se stie ca fumatul este legat indisolubil de cancerul pulmonar. Iar aceasta concluzie a fost validata apoteotic cand cei mai mari producatori de tutun din Statele Unite au incheiat cu autoritatile americane “Acordul Tutunului” prin care se obligau sa plateasca statului in urmatorii 25 de ani suma de 206 de miliarde de dolari care sa acopere o parte din costurile de tratament ale pacientilor fumatori.

Si, pentru ca din 2013 pachetele de tutun trebuie sa poarte niste poze oribile cu urmarile fumatului si pentru ca statele europene au restrictionat fumatul in spatiile inchise, producatorii de tutun au fost geniali: ca Pasarea  Phoenix renascuta din cenusa propriei tigari, acestia au inventat tigara electronica fie cu lichid fie cu tutun incalzit.

Evident, oamenii de stiinta au cautat sa afle ce se gaseste in vaporii tigarilor electronice. Spun vapori pentru ca acum nu mai avem foc ci doar un atomizor cu o sarma pe post de rezistenta care, cu ajutorul bateriei tigarii electronice, incalzeste lichidul din rezervor pana ce continutul acestuia se transforma in aerosoli pe care ii percepem ca pe un abur, sau vapori, de unde si numele de vaping.

Ce credeti ca au gasit medicii cand au dozat vaporii?

  1. aceleasi chimicale ca si in cazul tigarilor clasice sau
  2. Metale precum crom, nichel ori plumb

De gudron de principiu am scapat deci varianta 1 de raspuns nu prea este adevarata. Insa este corect daca alegeti al doilea raspuns!

De unde sa provina aceste metale, unele grele?

  1. posibil din lichidul continut de rezerva
  2. Din zona metalica a atomizorului
  3. din zona mustiucului, acolo unde vin buzele, daca acesta e metalic sau
  4. Inca nu s-a descoperit sursa de metal

Ba s-a descoperit si inca clar. Toti ionii pleaca din zona metalica a atomizorului atunci cand acesta devinde incandescent.

Si ceea ce e si mai grav este ca, pe langa aceste metale, pe suprafata alveolelor pulmonare se constata, la fumatorii de tigari electronice de acest fel, ca macrofagele scad in numar si in eficienta ceea ce se pare ca a dus la primele 6 decese consemnate in relatie cu vaping-ul in Statele Unite.

Daca v-am speriat cu aceasta informatie, ma bucur. Ganditi-va ca, daca urmatoarele studii valideaza aceasta concluzie primara, asta inseamna ca daca ati dat tigarile pe vaping ca sa nu muriti mai incolo de cancer pulmonar, s-ar putea sa aveti sansa de a muri chiar si mai repede si asta prin pneumonie cu ajutorul vapingului!

Dar povestea nu se termina aici: informatiile de la sfarsitul anului 2019, par sa indice ca letalitatea vaping-ului in cazul deceselor despre care am povestit pare a fi corelata si cu faptul ca victimele au adaugat marijuana in lichidul de vaporizat si, ca astfel, exitusul in doar cativa ani de utilizare a respectivului dispozitiv de fumat s-ar datora utilizarii incorecte a tigarii electronice.

Mai sanatos fara vaping

Din pacate, la aceasta ora nu putem trage o concluzie absoluta, insa, in baza informatiilor pe care vi le-am impartasit, fiecare poate adopta o pozitie fata de aceasta optiune: tigarile electronice cu lichid.

Pana data viitoare voi studia situatia tigarilor cu tutun incalzit si ne vom revedea pentru a va spune concluzia.

Pentru primul episod din aceasta serie si pentru alte informatii medicale la fel de interesante, acceseaza doctormit.ro sau viziteaza pagina de Facebook a emisiunii.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

 

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

diabet de tip 2
Anterior
Poti evita instalarea bolii diabet de tip 2! Afla cum!
Manusi, coronavirus,
Urmator
Iata produsele esentiale anti-coronavirus!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Vaping-ul a ucis deja! Cine este vinovatul?