De ce ne imbatam? Afla acum!

De ce ne imbatam? Afla acum!

Imbatat

De ce ne imbatam?

Urmareste acest episod pentru a afla de ce te imbeti.

In afara de "De ce ne imbatam? Afla acum!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: de ce ne imbatam, alcool, creier, efectul GABA, dopamina, endorfinele, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca daca iei o lingura de ulei inainte de a bea alcool te imbeti mai greu sau ca o saorma cu de toate dupa o noapte de club ori o ciorba de potroace dimineata previn si rezolva mahmureala.
Inainte de a le dezbate pe acestea haideti sa raspundem intrebarii pe care cu siguranta ne-am pus-o cel putin o data in viata: de ce ne imbatam?
Ca sa ajungem la raspuns ar trebui sa stim ce bem. Asadar ce tip de alcool contine berea, vinul, tuica sau wisky-ul?

  1. metanol
  2. Etanol
  3. propanol sau
  4. Butanol

Ultimele 2 variante de raspuns suna prea exotic pentru a fi corecte, nu-i asa? De aceea avem de ales intre primele 2. Va avertizez ca formula mai scurta CH3-OH de la prima varianta de raspuns este metanolul ce mai poate fi gasit in spirtul medicinal si care ingerat in cantitati de pana la 125 de ml, poate duce la deces si apoi la orbire sau invers 🙂 Alcoolul pe care putem sa il bem este cel etilic sau etanolul.

Ce caracteristica relevanta si importanta in procesul de imbatare are etanolul?

  1. este hidrosolubil
  2. Dimpotriva, este liposolubil
  3. etanolul stimuleaza anumiti receptori din creier sau
  4. Toate variantele de raspuns sunt corecte

Datorita structurii scurte, fiind alcatuit din doar 2 atomi de carbon, 6 de hidrogen si unul de oxigen, etanolul se dizova atat in apa cat si in grasime ceea ce are ca semnificatie faptul ca trece usor prin diverse bariere ale organismului avand acces direct la neuroni si la receptorii din creier.

Efectul GABA asupra creierului

Daca vi s-a parut ciudat ca am spus ca stimuleaza niste receptori atata vreme cat stim ca alcoolul ne inhiba reactiile, ei bine acesta este adevarul. Ca sa intelegeti aceasta logica “inversa” va intreb ce rol are GABA – acidul gama-amino butiric a carui descarcare o stimuleaza alcoolul:

  1. este excitator neuronal
  2. Este Inhibitor neuronal
  3. stimulator al centrului somnului sau
  4. Toate acestea

Ei bine, este cel putin improbabil ca un neuromediator sa fie atat excitator cat si inhibitor in acelasi timp deci varianta a patra de raspuns pica. Somnul se instaleaza tarziu deci nici varianta a doua de raspuns nu e corecta.

Secretul consta in faptul ca alcoolul stimuleaza descarcarea unui inhibitor al neuronului. Cu cat mai multa substanta inhibitorie e descarcata, precum GABA, cu atat mai lenta e reactia creierului. De aici reactiile noastre mai lente si mai imprecise.

Dar povestea nu se opreste aici: mai mult GABA inseamna mai putin glutamat. Ce face glutamatul? Va zic direct: este molecula excitatorie a creierului. Pe scurt mai multa inhibitie si din ce in ce mai putina excitare neuronala.

Si povestea continua pentru ca se pare ca nu e suficient atat: aceasta combinatie seteaza lobul frontal al creierului, cel insarcinat cu socializarea si cu o buna parte din gandirea logica pe modul “fie ce-o fi!”.

Acum va explicati multe, nu-i asa?

Dar, sunteti pregatiti pentru si mai mult? Daca da, iata ca intra in scena dopamina pe care o mai cunoastem ca hormonul placerii sau al dependentelor. GABA relaxeaza mecanismele ce impiedica eliberarea dopaminei asa ca, dupa suficient alcool, barierele se rup si dopamina se revarsa in valuri.

Dopamina, endorfinele si alcoolul

Si, parca nu ar fi suficient, la momentul potrivit isi fac aparitia alti neuromediatori – opioidele. Dupa nume, nu mai necesita prezentare. Dintre acestea, cea mai cunoscuta este endorfina adica hormonul fericirii sau, numita pe vremuri “morfina endogena” 🙂
Pe scurt, alcoolul invita la joaca in creierul nostru GABA – acidul gama amino butiric, sperie glutamatul, si premiaza dopamina si endorfinele.
Intr-un episod viitor vom povesti despre tehnicile de imbatat cele mai la moda pentru a le cunoaste si a le evita, nu-i?
Lasand gluma la o parte, desi vom produce si acel episod, vom dedica o alta editie si urmarilor mai putin fericite ale consumului de alcool pentru ca, macar daca bem sa stim si ce urmari pot aparea.
Pana atunci va invit sa vizitati pagina de Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro pentru alte episoade la fel de interesante.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

Urmareste si aceste episoade Doctor MIT legate de subiect:

https://www.doctormit.ro/videos/afla-daca-bei-alcool-de-placere-sau-din-dependenta/

https://www.doctormit.ro/videos/este-adevarat-ca-alcoolul-ingrasa/

https://www.doctormit.ro/videos/nu-poti-bea-alcool-cand-iei-antibiotice/

https://www.doctormit.ro/videos/etilotestul-este-pacalit-de-guma-de-mestecat/

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

bancile de celule stem,
Anterior
Compara bancile de celule stem
celulele stem, nastere,
Urmator
Mituri si realitati despre celulele stem - episodul 2

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

De ce ne imbatam? Afla acum!