Te isterizeaza plansul copilului? Iata cum il opresti!

Te isterizeaza plansul copilului? Iata cum il opresti!

plansul copilului

Te isterizeaza plansul copilului? Iata cum il opresti!

Afla solutia care te va ajuta cand te confrunti cu plansul copilului.

In afara de "Te isterizeaza plansul copilului? Iata cum il opresti!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: plansul copilului, nou nasut, plans, parenting, mama, familie, Doctor MIT, -

 

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor in care am ajuns sa credem: ca cel mic are personalitate “de mic” ori ca plansul copiilor este un moft cel mai adesea.

Am inceput o mini serie de parenting in care ma antrenez pe mine dar si pe voi pentru cartea ce, sper, ca voi apuca sa o public candva pe acest subiect. Iar astazi vom vorbi despre plansul copiilor mici. 

Cand apare plansul, de ce, si, mai ales, cum putem sa il oprim?

Raspunsul primei intrebari este simplu: cel mic poate sa inceapa sa planga oricand, indiferent ca este zi, noapte, ca este singur sau impreuna cu fratii ori cu parintii. Insa, cu siguranta, cei ce au trecut prin bucuriile cresterii unui copil, au observat ca aparitia plansului este mai rara atunci cand cel mic se joaca sau cand mananca ceva ce ii place. Deci, am putea asocia plansul cu o circumstanta neplacuta copilului?

Ca sa putem raspunde acestei intrebari, ar trebui sa intelegem de fapt ce este plansul iar pentru asta ar trebui sa ne uitam la noi. Cum comunicam unii cu altii? Putem verbaliza, cere ceva. Am putea sa aratam cu degetul, sa indicam cu ochii ori cu barbia ceea ce dorim. Putem scrie o scrisoare, un mail sau un SMS celui de la care dorim sa obtinem ceva. Sau putem merge la acel ceva, sa punem mana pe el si sa il luam. Rar, putem plange dar din frustrare, atunci cand nu obtinem acel ceva.

Cate din toate acestea le poate face un nou-nascut?

Poate sa arate cu degetul dar nu are o motricitate buna si nici nu a invatat aceasta conventie sociala: aratatul cu getul. Poate sa se uite in directia a ceea ce isi doreste dar, adesea, ceea ce isi doreste este conceptual: ii este frig ori ii este foarte cald sau a facut pe el. Si, pe langa asta, cristalinul lui nu prea le are cu focusatul, fiind in dezvoltare. Si nici cu barbia nu stie sa indice. Ce a ramas? Pai, a ramas plansul care, insa, nu semnifica frustrare, cel putin nu la inceput, ci altceva.

Ce altceva?

Ce inseamna cand copilul plange?

Ei bine, plansul copilului este echivalentul verbalizarii noastre. 

Copilul “spune” ca vrea ceva. Acel ceva poate fi un obiect, precum o jucarie, o actiune de tipul “vreau sa fiu luat in brate pentru ca ma simt singur”, ori indica ceva suparator, de genul, “iar am colici”.

De aceea, de fiecare data cand cel mic plange, investigati. Asta nu inseamna sa chemati o grupa de specialisti, precum bunica si matusa impreuna la capul patului si sa incepeti sa analizati mesajul ci doar sa mergeti la cel mic si sa puneti mana pe el sau sa il luati in brate.

Nu trageti imediat concluzia ca dorinta lui era doar de contact cu parintele ci tineti-l asa cateva secunde pentru a vedea ce urmeaza. Daca in continuare cel mic pare multumit si nu plange, bingo, asta era. Daca insa, dupa “socul” placut al atingerii ori luarii in brate, nou nascutul reporneste difuzoarele, atunci verificati scutecul sau uitati-va la ceas ca poate e ora de masa.

Cum oprim plansul copilului?

Daca nici una dintre acestea nu e valabila sau plansul nu se potoleste dupa schimbarea scutecului ori la oferirea de lapte si continua la aceeasi intensitate, poate ca sunt colici.

Daca l-ati leganat, masat pe abdomen, i-ati dat picaturi create pentru asta, i-ati pus o jucarie calda pe burtica si treaba nu se rezolva dupa 15-20 de minute, ei bine s-ar putea sa avem o situatie mai serioasa. 

Plansul nepotolit si care nu se opreste la nici o actiune timp de o jumatate de ora, indiferent ca e insotit de freba sau nu, ar trebui sa va faca sa puneti mana pe telefon pentru a discuta cu pediatrul. Aceasta s-ar putea sa va ajute sa descoperiti ca exista situatii la care nu v-ati gandit si pentru care medicul are solutii insa, la fel de bine, s-ar putea sa vorbim de o problema reala de sanatate.

Pe scurt, plansul copilului este modul sau de a vorbi cu noi. El nu poate scrie, arata sau da SM-uri deci nu il ignorati pentru ca, daca faceti asta, este ca si cand ati sta langa cineva care vorbeste cu voi si nici n-ati catadicsi sa intoarceti capul spre el. Nu va ganditi ca il cocolositi si ca il invatati mofturos ci ca cel mic ajunge sa inteleaga ca se poate baza pe voi atunci cand “vorbeste” cu voi – ca sunteti parinti de incredere!

 

Pentru alte episoade din seria de parenting vizitati doctormit.ro!

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune va este oferita de Stem Sure.

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

co-sleeping, dormitul cu copilul,
Anterior
Co-sleeping: bun sau rau? Iata parerea lui Doctor MIT!
ruptura de ligament
Urmator
RUPTURA DE LIGAMENT INCRUCISAT ANTERIOR (1)

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Te isterizeaza plansul copilului? Iata cum il opresti!