Somnul copilului si dezvoltarea creierului? EP. 2

Somnul copilului si dezvoltarea creierului? EP. 2

copilul, somnul copilului,
child little girl sleeping at the window dreaming the starry sky at bedtime night

Cat sa doarma copilul ca sa isi dezvolte corect creierul? EP. 2

Afla in acest episod cat este necesar sa doarma copilul tau pentru a isi dezvolta corect creierul.

Ar trebui copilul sa doarma dupa masa chiar si cand a implinit 5 ani? Care este ora corecta de dus la culcare? Cat ar trebui sa doarma in total pe zi?
Aceste intrebari, si multe altele isi gasesc raspunsul in seria de parenting a Doctor MIT.

In afara de "Cat sa doarma copilul ca sa isi dezvolte corect creierul? EP. 2"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: copilul, somnul copilului, creier, dezvoltare, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa va aduc cele mai noi si mai folositoare informatii legate de viata si sanatate.

Am deschis la Doctor MiT o mini-serie dedicata parentingului iar astazi aflati ceea ce am pregatit pentru voi in al doilea episod dedicat somnului. In primul am aflat de ce este important somnul pentru organism si ca un copil de 5 ani ar trebui sa beneficieze de un numar de 11 ore de somn pe zi, aici incluzand si somnul de la pranz, si ca unul de 9 ani ar trebui sa doarma minim 10 ore pe zi iar adolescentii intre 8 si 9.

Mergem mai departe si vedem ce spun studiile ca se intampla daca cei mici nu bifeaza acel numar de ore sau daca somnul nu este de calitate. Iar asta ne duce la performanta scolara.

Un copil ce nu doarme la pranz sau se culca tarziu va avea probleme de concentrare, de focus. Daca este sa ne gandim la activitatea scolara, un asemenea copil, nereusind sa se focuseze, nu va reusi sa auda, sa inteleaga sau, cel putin, sa isi aminteasca ceea ce s-a discutat ori s-a stabilit la scoala. Stim ca deprivarea de somn afecteaza consolidarea memoriei. Acum combinati-le pe acestea doua: lipsa de focus cu imprimarea si memorarea informatiei.

Somnul copilului

De aceea daca copilul vine acasa cu note mai proaste, primul lucru pe care il aveti de facut nu este sa il puneti sa invete mai mult! In nici un caz! In schimb urmariti-i programul de acasa. Se culca tarziu? Nu are un somn de calitate pentru ca a stat inainte de culcare cu ochii in ecrane de telefon, tableta ori televizor? Foarte bine – restabiliti normalitatea si, cel mai probabil, performanta lui scolara va reveni la normal daca nu va creste peste.

Lipsa somnului sau a somnului de calitate ne afecteaza pe toate planurile si o sa va mai dau un exemplu. Studiile arata ca tulburarea de somn afecteaza amigdala cerebrala. Amigdala este centrul creierului nostru pentru frica si agresiune.

Asa ca, daca copilul tau are tantrumuri, este non-stop bolnavicios ori este prea agresiv cu alti copii, verifica-i  orarul de somn si culca-l mai devreme.

Stiu ca asta pare mai usor de spus decat de facut. Din fericire exista o suma de lucruri pe care le putem face, pentru orice copil, de orice varsta astfel incat sa il putem ajuta sa adoarma - de la o baie cu apa calda si masaj pentru nou-nascuti, la o poveste de seara pentru cei mai mari.

Programul optim de somn pentru copil

Dar nimic, nimic, nu se compara cu stabilirea unui ritual, ca sa nu ii spunem set de reguli, care sa faca programul de somn previzibil fie ca vorbim de somnul copilului de dupa masa ori de mersul la culcare seara. Stabilirea unei ore exacte de culcare, cu cat mai putine exceptii, va conta enorm in adolescenta, unde cantitatea si calitatea somnului va face diferenta intre performantele celor de aceeasi varsta.

Si, in plus, in spatele acestui orar se afla un secret pe care s-ar putea sa nu il constientizati. Respectarea unui program de somn chiar si cand ai avea puterea in fata parintilor de a-l refuza, dezvolta in adolescent auto-disciplina, puterea magica care, conform tuturor studiilor pe subiect, garanteaza reusita academica si in viata.

Pe scurt, daca cel mic nu performeaza la scoala sau are tantrumuri ori este agresiv cu cei din jur, ajusteaza-i in primul rand programul de somn. Si nu uita, ii asiguri reusita in viata imprimandu-I un orar de odihna previzibil.

Pentru alte topicuri de parenting, viziteaza doctormit.ro

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MiT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem

Dr. Bogdan Ivanescu
Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

workshop, COVID-19,
Anterior
COVID-19 vaccines workshop
copilul, somnul copilului,
Urmator
Somnul copilului si dezvoltarea creierului Ep.1

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Somnul copilului si dezvoltarea creierului? EP. 2