Mancarea cazuta pe jos si cele 5 secunde

Mancarea cazuta pe jos si cele 5 secunde

mancarea cazuta pe jos,

Mancarea cazuta pe jos si cele 5 secunde

Regula celor 5 secunde dupa ce mancarea a cazut pe jos - mit sau realitate?

In afara de "Mancarea cazuta pe jos si cele 5 secunde"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: mancarea cazuta pe jos, boli infectioase, igiena, infectiile bacteriene, e coli, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca nu e bine sa mananci cu mainile murdare sau ca exista regula celor 5 secunde legata de mancarea scapata pe jos.

Daca primul subiect, cel legat de mancatul cu mainile murdare, a fost dezbatut aici la Doctor MIT ei bine iata ca a venit timpul sa alocam un episod "regulii de 5 secunde".

Regula de 5 secunde spune ca daca am ridicat mancarea scapata pe jos in maxim 5 secunde aceasta poate fi consumata pentru ca bacteriile nu au avut timp sa se catere pe aceasta. Este o regula bine raspandita si nu imi este clar daca a pornit de la o gluma sau de la vreun studiu realizat de cercetatorii britanici asa ca este randul nostru sa ne aducem aportul la stiinta si sa descalcim adevarul din spatele acestei credinte.

Infectiile bacteriene si igiena

Pentru a putea afla realitatea ar trebui sa aflam in cat timp se dezvolta o colonie de bacterii pe un mediu prielnic:

  1. 3 secunde
  2. 5 secunde
  3. 20 de minute sau
  4. in 12 ore

Daca o bacterie de Escherichia Coli se divide la fiecare 20-30 de minute aceasta ajunge sa formeze o colonie stabila deabia in 12 ore.

Din totalul bacteriilor cu care ne putem intalni, cate sunt patogene in mod normal?

  1. 1%
  2. cam un sfert
  3. cel putin jumatate dintre ele sau
  4. 90%?

De cate ori v-ati surprins rozand capatul creionului sau copilul bagand mana in gura dupa ce tocmai s-a tarat pe jos? Ei bine, nu sunteti la pat cu vreo boala groaznica pentru ca, in mod obisnuit, 99% dintre bacterii nu ne fac nimic, doar de 1% trebuind sa ne temem!

Informatiile de pana acum par sa confirme regula celor 5 secunde dar dupa una calda vine una rece.

Ce alte tipuri de agenti patogeni mai putem lua pe felia de paine scapata pe jos - ca sa avem un exemplu?

  1. virusuri
  2. paraziti
  3. ambele tipuri de agenti sau
  4. virusurile sunt prea mici iar parazitii prea mari pentru a se prinde pe paine?

Asta cu marimea nu este o scuza deloc. Fiind elemente microscopice ambele, si virusurile si parazitii, pot fi regasiti pe felia de paine ridicata de pe jos.

Acum tocmai ce intelegem ca regula de 5 secunde n-ar fi adevarata, nu-i asa?

Infectia cu e coli

Ei bine, iata un calda: de cate bacterii sau virusuri este nevoie, in medie, pentru a dezvolta o colonie si a produce o infectie?

  1. este suficient un singur individ - bacterie sau virus
  2. este nevoie de o anumita cantitate de agenti patogeni, fara de care nu se produce infectia
  3. nu exista un numar minim sau
  4. nu se cunoaste clar mecanismul patogen

Notiunea de "doza infectioasa" indica numarul de microorganisme patogene necesare pentru producerea unei boli deci raspunsul corect este al doilea. Pe de alta parte, unele bacterii nu pot produce boli decata daca sunt inghitite milioane de unitati iar in cazul altora sunt suficiente mai putin de 10 bucati.

Ca sa ridicam valul totusi si sa ne decidem daca regula celor 5 secunde este un mit medical de invalidat, haideti sa aflam care este criteriul cel mai important care indica potentialul de colectare a agentilor patogeni fie ca sunt virusuri, bacterii sau paraziti.

Acesta este:
  1. gradul de umiditate al produsului
  2. greutatea acestuia
  3. timpul petrecut pe jos: de la o secunda la 5 sau
  4. toate acestea la un loc

Evident ca dimensiunea feliei de paine conteaza si la fel si locul in care ti-a picat aceasta: pe masa ta din bucatarie sau pe o placa de cultura bacteriana dintr-un laborator. Dar pentru conditii identice, cel mai important factor ce influenteaza cantitatea colectata de bacterii si de virusuri este dat de nivelul de umezeala al produsului.

Si anume, cu cat este mai uscat, cu atat mai putini agenti patogeni va colecta si pe cat de umed este pe atat de multe bacterii si virusuri vor considera respectivul aliment ca fiind casa lor. Stiti regula care spune ca in mod firesc painea cade jos pe fata data cu unt, nu? 🙂

Ca regula generala, nu incurajam mancatul de pe jos cu atat mai mult cu cat puteti vedea episodul Doctor MIT in care aflam ce boli poate face copilul care mananca cu mainile murdare.

Medical vorbind regula celor 5 secunde este falsa. Poti lua insa decizia daca mai merita sa duci la gura alimentul tinand cont de locul in care l-ai scapat dar si de cifra de 1% si de notiunea de "doza infectioasa".

Vrei sa stii daca alte mituri medicale sunt false sau adevarate? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Regulament Concurs,
Anterior
Castiga un leagan automat Caretero LOOP!
de ce nu slabesti
Urmator
Stii de ce nu slabesti?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Mancarea cazuta pe jos si cele 5 secunde