Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA PART. 2

Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA PART. 2

Elena Leica Roban
Dr. Elena Leica Roban

Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA -2

Un articol despre tratamentul cu Rigenera al unui mare ars de catre dr. Elena Leica – Roban, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, ce activeaza în cadrul Centrului Medical Apolo.

CONTINUAREA PARTII 1

***

CE S-A INTAMPLAT INTRAOPERATOR PENTRU PACIENTUL “MARE ARS”

Intervenția chirurgicală, realizată în “momentul de aur” s-a gândit și efectuat prin două tehnici complet diferite:

  • braț, cot și antebraț stâng – s-a recurs la tehnica clasică care presupune debridare excizională până la sângerare arteriolară și grefare cu autogrefe, grefe de piele liber despicată, recoltate cu electrodermatomul de pe fața anterioară a coapsei drepte și meșate 1:1,5
  • 1/2 stângă torace posterior – tehnica de microgrefare Rigenera, care presupune dezagregarea mecanică a unor mici fragmente de derm recoltat și obținerea de microgrefe autologe și omologe, populația celulară obținută având o viabilitate de peste 90%, cu posibilitatea de acoperire a unor leziuni mari.

Un aspect demn de menționat în cazul nostru este că tehnica Rigenera nu a presupus debridare excizională, plaga de arsură de la nivelul toracelui suportând doar o simplă toaletare blândă cu Dermobacter + ser fiziologic.

Recoltare Rigenera
Recoltarea de tesut pentru tratamentul cu microgrefe Rigenera este usoara si insotita de rezultat estetic foarte bun – din cele 3 randuri de colectii tisulare, cel mai de jos este deja suturat (se vede daca va uitati cu atentie)

Recoltarea de țesut s-a realizat cu ajutorul unui punch de biopsie de 3 mm de la nivelul feței interne a coapsei stângi după care tesutul a fost prelucrat cu ajutorul dispozitivului de dezagregare mecanică Rigeneracons de 3 ml introdus în aparatul Rigenera, rezultând un concentrat de microgrefe.

Piese tesut
Piesele de tesut din care s-au extras celulele progenitorii
Procesare tesut
Dr. Mihaela Zaharia dupa concentrarea cu microgrefe a primei seringi

 

Concentratul de microgrefe s-a injectat apoi, injectare punct cu punct la 1 cm distanță și 2-3 mm adâncime de injectare.

Injectare Rigenera, arsuri,
Au fost necesare mai mult de 500 de injectari pentru tratarea intregii suprafete arse; in imagine, dr. Anamaria Grigore si dr. Elena Leica-Roban
Postoperator, arsuri,
Astfel se prezenta toracele posterior la finalul livrarii microgrefelor

CE S-A INTAMPLAT DUPA OPERATIE?

Îngrijirea postoperatorie a vizat atât starea generală a pacientului cu arsuri cât și evoluția locală:

  • monitorizarea parametrilor vitali și biologici
  • tratament medicamentos: antibioterapie, tratament anticoagulant, analgetice, antihistaminice, vitaminoterapie cu vitaminele B si C, aport lichidian sub controlul diurezei, dezinfectant urinar biseptol
  • primul pansament pe torace s-a schimbat la 2 zile postoperator, în timp ce la nivel braț + antebraț stâng la aproximativ 7 zile; la nivelul zonelor donoare pansamente schimbate inițial zilnic apoi la 2-3 zile
  • imobilizarea segmentelor grefate clasic până la integrarea grefelor
  • suprimarea firelor de sutura la 14 zile
Postop
Postoperator la 48 de ore

arsuri

arsuri

"<yoastmark

arsuri

Posibilele complicații locale (infecția plagii, absența integrării grefei) sau complicații generale (infecții severe, complicații trombembolice, digestive, urinare, neuropsihice) în cazul nostru au lipsit complet, pacientul având o evoluție favorabilă, fiind externat după 22 zile din momentul prezentării în camera de gardă.

Vindecare completa pentru pacientul cu arsuri

Grefare fara microgrefe (stanga) si cu pipetare de microgrefe Rigenera (dreapta)
Grefare standard fara microgrefe (stanga) si cu pipetare de microgrefe Rigenera (dreapta) – membru superior stang

Ne aflăm în fața unui pacient în vârsta de 51 ani, fără tare organice deosebite, care a suferit arsuri termice prin lichid inflamabil (benzină) pe aproximativ 25% suprafață corporală, grad de arsură IIa, IIb și III, localizată la nivelul braț, cot și antebraț stâng și torace posterior care, la momentul externării, se găsea complet echilibrat iar local:

  • la nivelul toracelui posterior, tratat prin tehnica Rigenera, vindecare completa fără sechele postarsură
  • la nivel de braț, cot și antebraț stâng, grefe complet integrate, cu mențiunea că 1/3 proximală a brațului, care intraoperator a fost pipetată cu ser concentrat de microgrefe Rigenera, a avut o evoluție favorabilă mai rapidă, decât zonele tratate clasic.

NE BUCURAM PENTRU REUSITA PACIENTULUI

Rigenera
De la stanga la dreapta: dr. Marie-Elene Niculaita, dr. Elena Leica Roban, dr. Bogdan Ivanescu, dr. Mihaela Zaharia si dr. Anamaria Grigore alaturi de dispozitivul de dezagregare tisulara, Rigenera.

Aceasta a fost, foarte pe scurt, prima noastră experiență folosind tehnica Rigenera în tratarea unui mare ars, finalizata cu vindecarea completă a pacientului într-un timp scurt, fără sechele postarsură, motiv pentru care consideram tratarea acestui pacient un succes!

PARTEA 1 AICI

 

 

 

 

tantari si capuse, spray, pediakid,
Anterior
Solutia naturala anti tantari si capuse - Pediakid, EP. 2
Tantari si capuse, spray, Pediakid,
Urmator
Solutia naturala anti tantari si capuse - Pediakid, EP. 1

Intreaba-ma!

Your email address will not be published.

*  *


Back

SHARE

Primul mare ars tratat cu microgrefe RIGENERA PART. 2