Iata ce spune culoarea scaunului despre sanatatea ta!

Iata ce spune culoarea scaunului despre sanatatea ta!

culoarea scaunului

Iata ce spune culoarea scaunului despre sanatatea ta!

Urmareste acest episod pentru a afla ce ne indica culoarea scaunului.

Ai scaunul alb? Sau negru? Sau rosu?

Iti spun ce inseamna fiecare culoare a materiilor fecale si de ce e important sa stii asta, in acest episod Doctor MIT!

In afara de "Iata ce spune culoarea scaunului despre sanatatea ta!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: culoarea scaunului, defecatie, fecale, intestin, Doctor MIT, -

Transcript

CELE DOUA CUVINTE “CULOARE” SI “SCAUN” POT ASCUNDE SECRETE

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa caut adevarul din spatele miturilor ce spun ca daca te abtii de la a urina poti face glob vezical sau ca daca te constipi, te trezesti cu hemoroizi.

Daca intr-un episod anterior am descoperit ce ne spun diferitele culori ale urinei si cand e cazul sa fugim la doctor pentru ca semnele ar fi grave, azi ne uitam cu atentie asupra celeilalte cai de eliminare a compusilor de digestie si anume fecalele.

Fecalele sau scaunul, denumirea mai populara, sunt rezultatul mancarii ce a trecut prin tubul digestiv, si din care s-au extras aproape toate substantele nutritive. Analizele coprocultura si coproparazitologic completeaza examenul aproape organoleptic al masei fecale. Care ar fi insa cea mai importanta caracteristica a scaunului atunci cand un medic se apleaca asupra acestuia?

  1. culoarea
  2. Consistenta
  3. mirosul sau
  4. Nu se poate face o departajare intre aceste repere

Real vorbind, toate sunt la fel de importante si vom vedea de ce!

Haideti sa incepem de la culoare.

SCAUN DE CULOARE MARO

Scaunul de culoare maro, cu variatii de ton a culorii, este normal. Culoarea maro este rezultatul combinarii dintre bila si bilirubina la nivel intestin.

SCAUN DE CULOARE ALB / GRI

Scaunul de culoare alba sau gri indica o lipsa de bila la nivel intestinal. Aceasta se poate datora unei proaste functionari a ficatului ori a bilei. Daca este sa ne gandim la bila, aceasta poate fi plina de pietre ce se traduce fie prin dureri abdominale atroce fie prin lipsa completa a acestora ceea ce face diagnosticarea cu atat mai dificila.

Daca ne gandim la ficat, acesta poate fi afectat de o hepatita A ori de o ciroza hepatica ce poate produce distrugeri ireversibile. De aceea, cand acest scaun se repeta 3 zile la rand, e musai sa mergeti la medic pentru ca detectia timpurie va poate salva viata!

SCAUN DE CULOARE MARO CU MUCUS ALB

Scaunul maro dar cu mucus alb la suprafata acestuia cel mai adesea indica existenta bolii Crohn sau a enteritei regionale cum mai este denumita. Aceasta este o afectiune intestinala inflamatorie idiopatica. Asta este exprimarea atunci cand medicii nu stiu cauza. Idiopatic. Suna stiintific, nu? 🙂

SCAUN DE CULOARE VERDE

Scaunul de culoare verde. Vi se pare ciudat? Nu vi s-a intamplat niciodata asta? Atunci inseamna ca nu sunteti mari fani ai spanacului, kiwi sau broccoli doar ca sa enumar cateva dintre verdeturile ce pot fi responsabile pentru aparitia verzuie a scaunului.

SCAUN DE CULOARE GALBENA

Te-ai trezit ca te uiti la fecale galbene in vasul de toaleta? Si ca poate au ramas picaturi de grasime pe peretii vasului? Atunci ar trebui sa iti pui 2 intrebari: imi functioneaza bila corect? Sau am o problema de pierdere a grasimii la nivel de intestin? Nu uitati insa ca au existat medicamente de slabit si suplimente ce pot determina aceasta. Totusi, nu e neaparat o varianta buna de slabit. Mai putine calorii ingurgitate zilnic s-ar putea sa fie mai bine. In plus, daca povestea asta se repeta 3 zile la rand, s-ar putea sa vorbim de pancreatita asa ca fugi la doctor pana nu incep durerile in etajul superior abdominal!

SCAUN DE CULOARE NEAGRA

Daca nu iei suplimente de fier, aspirina si ibuprofen cu pumnul si scaunul tau e negru, atunci s-ar putea sa fie grav pentru ca vorbim de hemoglobina digerata in intestine deci de sangerare pe undeva pe tractul digestiv. Iar cand apare sange aici, ne gandim la cancer. Deci, daca doua zile la rand, in conditiile amintite inainte, ai scaunul negru, fuga la doctor!

SCAUN DE CULOARE ROSIE

Daca ai mancat pe saturate rosii, fructe de padure sau alte alimente rosii, s-ar putea sa ai scaunul rosu. Daca nu iti amintesti sa fi facut asta, iar culoarea rosie pare a fi de la sange pe suprafata scaunului atunci s-ar putea sa ai o fistula, niste hemoroizi, o colita ulcerativa sau un proces neoplazic asa cum se refera medicii la cancer. Este bine sa investighezi. Mai bine te asiguri ca ai niste hemoroizi pe viata decat ceva mai serios! 🙂

FORMA SI MIROS

In urmatorul episod vom afla ce lucruri importante vrea sa ne spuna forma scaunului ca sa nu mai zic de mirosul acestuia. Oricat de dezagreabile ar fi aceste subiecte, ele ne-ar putea salva viata, a noastra sau a copiilor nostri.

Pana data viitoare, va invit sa vizitati paginde Facebook a emisiunii sau sa accesati doctormit.ro pentru alte subiecte de interes precum “culoare scaun”.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

culoarea urinei, urina,
Anterior
Iata ce spune culoarea urinei despre sanatatea ta!
Diabetul zaharat de tip 1
Urmator
Tratament pentru diabet ce protejeaza inima

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Avatar for Iulian Dumitru
    Iulian Dumitru
    07/06/2022 at 12:58 pm — Răspunde

    Buna ziua îmi puteți spune și mie un lucru..am avut o diaree timp de 3 sapt am schimbat 2 tratamente, într-un final am reușit să fac mai tare,ultimul tratament a fost duspatalin ,controlor și zir fos,problema este că am observat în scaun culoare maro și niște puncte negre pe el .....folosesc in continuare zir fos la recomandarea medicului ,credeți că ar putea fi ceva grav

    • 19/06/2022 at 9:04 pm — Răspunde

      Buna ziua!

      Cat timp sunteti sub tratament, scaunul poate avea culoare diferita decat in mod normal. Va recomand ca dupa terminarea tratamentului, sa efectuati un examen coproparazitologic si o coprocultura pt a va asigura ca a fost un tratament eficient.

      Ganduri bune!

  2. Avatar for Rodica
    Rodica
    02/05/2022 at 2:14 pm — Răspunde

    Bună ziua am avut o operatie de ulcer acum 5 săptămâni de atunci ies cu scaunu galben la culoare mănânc regim alimentar specific pt stomac care sa fie cauza?,?

    • 08/05/2022 at 3:58 pm — Răspunde

      Buna ziua!

      Sunteti in perioada de convalescenta, iar aceste semne sunt in limita normalului. Odata cu refacerea si culoarea scaunului va reveni la normal.

      Recuperare rapida!

  3. Avatar for Aurelia
    Aurelia
    16/04/2022 at 7:14 am — Răspunde

    De 3 zile am probleme cu scaunul culoarea galben verzuie, consistentă moale, usoare dureri in stanga care cedeaza la no- spa.Mentionez sunt operata la coloana de 6 saptamani dupa operatie au fost dureri pe stanga au trecut dar acum au revenit...alimentatia mea este pe legume si fructe deoarece tin postul Pastelui.Ce - mi recomandati?

    • 26/04/2022 at 11:43 pm — Răspunde

      Buna ziua! Va recomand sa aveti o alimentatie cat mai echilibrata, care sa va ajute sa aveti un tranzit intestinal normal, avand in vedere ca sunteti si in perioada de recuperare dupa interventie. Fructele si legumele proaspete favorizeaza spasmele si modifica culoarea scaunului. Recuperare rapida!

  4. Avatar for Daniel
    Daniel
    14/04/2022 at 9:41 pm — Răspunde

    Bună ziua! Azi am observat ca am scaun maro inchis cu niște pete negre .. Oare care este cauza ? Mentionez ca ma doare in dreptul vezicii urinare .

    • 27/04/2022 at 11:09 am — Răspunde

      Buna ziua! Cauza poate fi de ordin alimentar (fructe si legume care intensifica culoarea scaunului si care pot da spasme, de aici si durerea) sau de ordin vezical (caz in care ar fi bine sa efectuati o ecografie abdomino-pelvina). Multa sanatate!

  5. Avatar for Ale
    Ale
    02/03/2022 at 1:01 am — Răspunde

    Bună seara, am băut 6 cărbuni și în seara ceea am avut scaun maro foarte închis, apoi peste 3 zile ( in care nu am avut nici un scaun) iar am avut scaun maro foarte închis( aproape negru,dar nu era negru) , nu avea miros urât,dar îmi fac griji. Care ar putea fi cauza? Trebuie sa apelez la medic?
    P.S. Am un bebe de 2,5 luni și alăptez, ar putea situația cu scaunul sa afecteze cu ceva laptele?

    • 10/05/2022 at 1:04 am — Răspunde

      Buna seara!
      Cred ca v-ati raspuns singura la prima intrebare. Atat timp cat alaptati, este recomandat sa nu folositi alimente/produse/medicamente care pot afecta sugarul. Incercati sa aveti un stil de viata cat mai sanatos/natural.
      Multa sanatate!

  6. Avatar for Florin I.
    Florin I.
    12/11/2020 at 8:19 am — Răspunde

    Bună ziua. Încetarea consumului de alcool, duce la scăderea în greutate?
    Mulțumesc.

    • 13/11/2020 at 5:46 pm — Răspunde

      Aproape sigur! 🙂
      Am avut o perioada de 6 luni cu alcool zero si am slabit de la 94 kg la 90 de kg.
      Plus alte beneficii.

    • 02/02/2021 at 7:48 am — Răspunde

      Cu siguranta!

  7. Avatar for Mariana
    Mariana
    17/10/2020 at 9:32 am — Răspunde

    Buna ziua , tot timpul sunt balonata si am un abdomen acut

    • 27/06/2021 at 9:11 pm — Răspunde

      Nu aveti abdomen acut, altfel nu puteati scrtie 3 litere una dupa alta 🙂
      Probabil ca aveti abdomenul indurat.
      Daca nu sunteti supraponderala sau chiar mai sus, atunci mergeti la medicul de familie zilele astea.
      Daca e valabila prima parte, incercati sa ajungeti la o greutate cel mult egala cu cifra de dupa 1 la inaltime: daca aveti 1,60 m atunci ar trebui sa aveti vreo 50-52 kg, max 60 (1,60 - 1 = 60 kg)

  8. Avatar for Daniela
    Daniela
    22/08/2020 at 7:34 am — Răspunde

    Mă pune pe gînduri culoarea scaunului,este un portocaiu mai închis de vreo săptămînă, este drept că am consumat piersici dar nu cred că am exagerat,posibil de la 2 ,3 piersici eventual o rosie să influenteze într-atît culoarea scaunului?mentionez că mi-am făcut analizele iar hemoglobina e 15 ,vă multumesc si astept un răspuns

    • 27/06/2021 at 9:12 pm — Răspunde

      Stati linistit, nu e sange. Daca era sa fie, era fie rosu fie negru. Da, poate fi de la piersici si rosii 🙂


Back
SHARE

Iata ce spune culoarea scaunului despre sanatatea ta!