Boli infectioase ce pot fi asociate cu prea multa igiena!

Boli infectioase ce pot fi asociate cu prea multa igiena!

boli infectioase, igiena,

Iata ce boli pot fi asociate cu prea multa igiena!

Afla in acest episod ce boli infectioase sunt provocate de prea multa igiena.

In afara de "Iata ce boli pot fi asociate cu prea multa curatenie!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: boli infectioase, igiena, bacterii, infectiile nosocomiale, sistemul imunitar, Doctor MiT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus asa caut adevarul din spatele miturilor medicale ce spun ca un mar pe zi tine doctorul deoparte sau ca spalatul pe maini cand intri in casa este obligatoriu.

Nu am sa neg nici una dintre aceste afirmatii cu atat mai mult cu cat le-am dezbatut aici la Doctor MIT insa, astazi o sa va prezint ceva foarte interesant si anume: exista "ipoteza igienei" o teorie ce leaga supra-igienizarea din zilele noastre de o seama de boli.

Igiena obsesiva si boli infectioase

Veti fi surprinsi sa aflati ce boli par a fi corelate cu obsesia mainilor curate. Exista studii ce arata ca bacteriile luate din spital, ca sa ma exprim popular, adica infectiile nosocomiale, sunt legate intr-o mare masura de:

  1. antibioterapia incompleta din spital
  2. de numarul mare de pacienti
  3. de sapunurile lichide foloside atat in spital cat si acasa de oricare dintre noi sau
  4. solutiile bactericide falsificate si diluate

Desi ultima varianta este valabila pentru Romania, studiul a fost efectuat in tari cu un sistem medical mai de incredere iar raspunsul corect este al treilea. Sapunul lichid pare a fi un fel de "sala de antrenament" pentru bacterii care astfel capata rezistenta nu la antibiotic ci la solutia bactericida. Nu mai are rost sa amintesc acum cat de bun era sapunul de casa de pe vremuri, nu? Dupa el, ma indoiesc ca vreo bacterie mai apuca a doua zi.

Dar stiti ce tip de boli a explodat mai ales in tarile dezvoltate dupa ce omenirea si-a imbunatatit asepsia?

  1. alergiile si astmul
  2. autismul
  3. sindromul de colon iritabil
  4. sau, surprinzator, toate acestea par a fi raspunsul corect?

Poate ca veti fi socati sa aflati ca studiile epidemiologice facute pe copii crescuti in orase mari versus copiii crescuti in aer liber, la tara sau la ferma, studiul fiind realizat in Statele Unite, a aratat ca exista o legatura directa intre toate aceste boli si nivelul de igiena de care a beneficiat copilul.

Riscurile folosirii sapunului antibacterian

Nimeni nu spune copilului sa nu se spele pe maini inainte de masa insa ideea de a fugi sa te speli pe maini imediat dupa ce te-ai jucat in praf, frunze sau in nisip nu pare a fi una inspirata.

Si pentru ca oamenii de stiinta au fost mirati si ei de aceste rezultate, le-au verificat. Stiti care copii au avut cea mai mica incidenta a astmului:

  1. cei care au in familie papagali
  2. caini
  3. pesti sau
  4. cei care au respectat cu sfintenie normele de igiena

V-ati cam prins ca varianta a patra nu pare corecta pentru ca se bate cap in cap cu ideea pe care o dezbatem. Este de vazut ce e mai util, pentru sanatate, sa ai ca animale de casa: papagali, caini sau pesti. Nu stiu daca pestii ajuta la ceva dar raspunsul corect este al doilea: famiile cu caini au avut cea mai mica incidenta a astmului la copii.

Si, ca sa va sochez si mai tare, o practica pe care nici eu personal nu o aprobam, pare a fi puternic corelata cu scaderea riscului de astm la copil: daca trebuie curatata suzeta celui mic, mai bine o curata parintele in gura decat sa o spele cu sapun la chiuveta! Surprinzator, nu-i asa?

Protejarea sistemului imunitar

Dar care este mecanismul prin care ajungem sa privim agentii patogeni ca pe niste aliati si nu ca pe niste dusmani. Astfel:

  1. microbii dau cheie sistemului nostru imun la cateva zile de la nastere
  2. bacteriile produc molecule ce propriu-zis antreneaza celulele imuno-modulatoare din colon
  3. avem nevoie de anumite bacterii pentru descompunerea alimentelor ajunse in intestinul gros sau
  4. ne putem baza pe bacterii pentru toate acestea?

Presupun ca v-ati prins: mai ales la nasterea naturala, la trecerea prin vaginul mamei, noul-nascut isi colonizeaza tractul digestiv cu niste lacto-bacili ce il ajuta sa metabolizeze laptele pe care incepe sa il suga imediat dupa ce s-a nascut iar alte bacterii antreneaza celulele imunitare din colon pentru a le invata raspunsul imun corect. Despre bacteriile probiotice, benefice, nu are rost sa mai povestim pentru ca am atins acest subiect de mai multe ori aici la Doctor MiT.

In concluzie, copiii nostri au nevoie de bacterii, nu de antibiotice, pentru a-si dezvolta sistemul imunitar!

Asadar, spalati copilul pe maini cand se aseaza la masa insa nu il igienizati non-stop. Ceva pamant pe maini si un caine mangaiat s-ar putea sa il ajute mai mult decat credeti sa stea departe de boli infectioase!

Curios sa afli adevarul despre alte mituri medicale? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MiT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

desert, ingrasi,
Anterior
Mananca desert fara sa te ingrasi!
Laxativ natural, Ciocolax Forte,
Urmator
Laxativ natural rapid, precis ca un ceas elvetian!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Boli infectioase ce pot fi asociate cu prea multa igiena!