Ce e vital sa stie o gravida in epidemia de COVID-19?

Ce e vital sa stie o gravida in epidemia de COVID-19?

Afla ce este vital sa stie o gravida in epidemia de coronavirus

Ne aflam intr-un context de criza pentru toata lumea nu numai pentru gravide si partenerele noastre de viata. Acest context include toate generatiile si ambele sexe.

CUM NE AFECTEAZA CORONAVIRUSUL?

Conf. Univ. Dr. Nicolae Poiana
Conf. Univ. Dr. Nicolae Poiana

Pentru a intelege mai bine ceea ce avem de facut cred ca ar fi important de aflat ce sunt virusurile si mai ales cum functioneaza virusul ce produce boala COVID-19. Virusurile sunt niste micrororganisme de dimensiuni mult mai mici decat microbii – dimensiunea lor este la nivel de nanometri adica a miliarda parte dintr-un metru. Evident, din aceasta cauza, virusurile nu pot fi vazute la microscop nici cu tehnicile microscopice speciale. Cu toata structura lor complexa, virusurile nu sunt intotdeauna capabile sa se inmulteasca singure si, atunci, pentru ca sa se reproduca, ele infecteaza celulele umane sau animale, imbolnavindu-le si producandu-le celor infectati diverse manifestari clinice respiratorii, digestive si de alta natura semn ca infectia respectiva s-a produs iar virusul respectiv isi manifesta prezenta.

Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscopul electronic
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscopul electronic.

Intre virusuri, in general, exista aceasta categorie particulara care se numeste coronavirus iar in aceasta clasa sunt 4 tipuri de coronavirus; recent, la sfarsitul lui decembrie 2019, in China, in vestitul Wuhan, s-a descoperit noul coronavirus care a primit denumirea de nCoV sau SARS-CoV-2, avand o dimensiune a corpului de 125 nanometri iar a varfurilor celebrei coroane (proteinele de legare de celula umana) de nivelul angstromilor. Acest tip nou de virus, al cincelea, poate sa produca forme mai usoare sau mai grave de imbolnavire a celor infectati, producand afectiuni respiratorii intre care cea mai grava este Sindromul Acut Respirator Sever sau SARS din cauza unei pneumonii foarte severe cu insuficienta respiratorie grava care uneori necesita ventilatie asistata.

SEMNIFICATIE IN SARCINA

Ca implicatie in sarcina, dat fiind noutatea descoperirii nu exista studii pe termen lung care sa demonstreze precis efectul acestei infectii asupra femeilor gravide si asupra fetilor. Exista evident niste presupuneri care pot fi luate in calcul in ceea ce priveste agresivitatea si actiunea acestui virus asupra mamicilor si copiilor ce il poarta.

Componenta paterna este perceputa, de fapt, ca un antigen.
Componenta paterna este perceputa, de fapt, ca un antigen.

De ce? Deoarece, datorita imunitatii deviate a femeilor gravide, si spun deviata si nu diminuata, pentru ca femeile gravide nu au o imunitate diminuata cum ar crede marea majoritate a persoanelor. Nu sunt mai vulnerabile din cauza ca ar avea o imunitate scazuta. Imunitatea femeii gravide este deviata, este modificata de componenta genetica paterna a embrionului respectiv a fatului iar datorita acesteia femeile gravide trec din punct de vedere imunitar printr-un fenomen de facilitare, facilitare care permite partii cu componenta antigenica paterna sa pacaleasca organismul matern. Aceasta facilitare duce la modificare imunologica si nu la o diminuare a ei. Cu toate acestea femeile gravide sunt mai vulnerabile imunitar din multe alte motive.

In legatura cu COVID-19, dupa cum se numeste boala, au fost raportate cazuri de oprire in evolutie, de avort sau chiar de moarte a fatului in uter dar fara o semnificatie statistica. Trebuie sa mentionam ca majoritatea virusuruilor trec bariera placentara si pot ajunge la fat producandu-i o forma sau o alta de boala in uter. As da aici exemplu, varicela. Este stiut ca daca o femeie gravida care face varicela, acelasi lucru i se intampla si bebelusului din uter insa fara ca aceasta sa sa implice un risc major pentru bebelus. Evident ca aceasta este legata in special de varsta sarcinii dar despre aceasta o sa discutam mai incolo.

IMPACTUL ASUPRA MAMEI SI FATULUI

gravida,
Evaluarea echografica este foarte importanta pentru monitorizarea dezvoltarii fatului mai ales in contextul epidemiei de coronavirus.

De altfel orice viroza severa in primele saptamani de sarcina poate duce la complicatii severe ale evolutiei acesteia cum ar fi de exemplu avortul sau oprirea din evolutie a sarcinii. Totusi cercetatorii sunt de acord ca este greu de separat informatia corecta de cea falsa – astfel cercetatorii chinezi de la Wuhan au raportat 2 cazuri de nou nascuti confirmati cu coronavirus.

Pe de alta parte, tot acolo, au fost raportate alte 9 cazuri de gravide cu infectie confirmata care au nascut copii vii fara vreo dovada de infectie. Asa ca intre aceste doua situatii evident exista o contradictie si se pune problema daca nou nascutii infectati nu au fost cumva infectati secundar si nu in timpul sarcinii.

"The Lancet" promoveaza ideea netransmiterii pe verticala a virusului.
"The Lancet" promoveaza ideea netransmiterii pe verticala a virusului.

Pe de alta parte in Anglia, revista “The Lancet” a publicat un articol care ofera dovezi preliminare cum ca acest virus nu poate fi transmis de la mama la copil.

Exista in aceeasi ordine de idei un studiu in Franta, realizat la “Institutul pentru Cercetare si Dezvoltare” impreuna cu Universitatea Aix-Marseille care, intre 2002 si 2003, a analizat 12 cazuri de gravide cu Sindrom Respirator Acut Sever (SARS) pe care il provoaca si nCoV 2019. Studiul a fost facut pe afectiuni determinate de SARS-Cov-2 si MERS-CoV care sunt virusuri asemanatoare noului nCoV 2019.

CE REZULTATE OFERA STUDIUL CELOR 12 CAZURI?

In 2019 Universitatea Aix-Marseille a produs peste 400 de lucrari stiintifice urmarite de Nature-index.
In 2019 Universitatea Aix-Marseille a produs peste 400 de lucrari stiintifice urmarite de Nature-index.

Dintre cele 12 gravide, 7 gravide se aflau in trimestrul I de sarcina. Dintre acestea 7, 4 au avortat spontat. In mod evident, este foarte greu de facut legatura de cauzalitate intre infectia virala si avortul spontan. Cert este ca 7 dintre cele dovedit infectate cu un virus din clasa coronavirusurilor au avortat. Celelalte 3 sarcini au evoluat mai departe. Alte 5 gravide din grupul respectiv au ajuns in trimestrul II si III de sarcina iar rezultatele au fost urmatoarele:

  • 4 gravide au nascut prematur
  • 2 feti au avut restrictie de crestere intrauterina
  • 3 feti au avut starea de sanatate deteriorata
  • cel mai pesimist scenariu a descris urmatoarea situatie: 3 dintre gravide au murit prin SARS
Desi in lichidul amniotic nu s-a decelat antigen, copii s-au nascut subponderali. v2
Desi in lichidul amniotic nu s-a decelat antigen, copii s-au nascut subponderali.

In legatura cu riscul materno-fetal in alte cazuri recente, limitate, s-au putut trage cateva concluzii: la mame infectate cu coronavirus, virusul nu a fost detectat in esantioanele de lichid amniotic sau in laptele matern, lucru care a fost dovedit, de altfel, si pentru infectiile cu alte coronavirusuri. Cu toate acestea, orice infectie virala in timpul sarcinii este dovedit asociata cu o greutate mai mica la nastere, restrictie de crestere intrauterina si risc de nastere prematura.

Din pacate nu exista informatii asupra implicatiilor pe termen lung in evolutia ulterioara a copiilor care provin din astfel de situatii. Trebuiesc luate totusi in considerare prematuritatea si greutatea mica la nastere. Efecte grave ale unor infectii cu virusuri din aceeasi categorie cu cele ale coronavirusurilor au fost raportate totusi la nivel mondial in mai multe situatii. Avand in vedere experienta limitata cu acest coronavirus nu pot fi stabilite inca ghiduri de conduita si, din aceasta cauza, este foarte greu de deosebit ceea ce este real de ceea ce este fals.

CUM NE PROTEJAM?

gravida,
Ca viitoare mama este datoria ta sa il protejezi atat pe cel mic cat si pe tine.

Nu exista protocoale, dupa cum spuneam, si in aceasta situatie orice gravida, orice mamica, va trebui sa foloseasca metodele de preventie deja cunoscute: va evita aglomeratiile, va evita contactul cu cei aflati in izolare sau in carantina, se va spala des pe maini cu apa si sapun sau cu solutii dezinfectante, va evita salutul direct, datul mainii, imbratisarea, nu va duce mainile la fata decat daca sunt recent dezinfectate si limiteaza deplasarile pe cat posibil. Daca poate lucra de la domiciliu e cu atat mai bine si va evita transportul in comun.

In cazul in care evolutia sarcinii e normala, vizita la obstetrician se fac la o luna sau chiar un pic mai tarziu; se tine legatura prin mijloacele de comunicare cu medicul sau cu moasa care ii urmareste sarcina iar vizitele la medic se fac cu toate masurile de prevedere necesare.

ESTE NEVOIE DE O ALIMENTATIE SPECIALA?

gravida,
Cand esti gravida aproape totul pare a fi delicios.

Se recomanda alimentele proaspete cat mai putin procesate adica fierte, fripte, coapte, in general nu super gatite, fructe si salate bine spalate. Un supliment vitaminic poate fi benefic - in special vitamina C. De asemenea gravidele vor trebui sa foloseasca batiste igienice sau chiar cu antiseptic pe care sa le arunce imediat dupa folosire in locuri destinate. Trebuie sa incerce sa nu renunte la activitatile fizice si sa se mentina in forma.

In consecinta asa dupa cum vedeti acestea sunt niste masuri de prevenire generale iar cat priveste imbolnavirea in sine trebuie mentionat ca nu exista un tratament specific, medicamentele antivirale fiind interzise in special in prima parte a sarcinii.

CARE SUNT SIMPTOMELE COVID-19?

Manifestarile din COVID-19 , gravida,
Manifestarile din COVID-19 nu sunt diferite de cele din gripa sezoniera, cel putin la debutul infectiei.

Simptomele infectiei sunt cele ale unei viroze obisnuite, la inceput, inainte de declansarea Sindromului Respirator Acut Sever. Intre ele as aminti febra, febra insemnand peste 38C, frison, tuse, astenie fizica si respiratie dificila sau dispnee. In astfel de situatii apelam la organele abilitate care vor face testarea si vor lua masurile necesare de izolare, carantina ori internare si, in functie de situatia respectiva, ancheta epidemiologica.

Pe cat de plictisitoare poate fi carantinarea, pe atat este de utila pentru mama si copil.
Pe cat de plictisitoare poate fi carantinarea, pe atat este de utila pentru mama si copil.

Evident ca in cazurile cu risc, contact cu persoanele declarate pozitive sau in carantina se va recurge la izolare si testare. De asemenea, persoanele care sunt revenite in tara din zone de risc, monitorizarea evolutiei sarcinii e de asemenea obligatorie si se va face conform protocoalelor pentru sarcinile cu risc obstetrical crescut.

In legatura cu izolarea se vor face testari si, daca 3 testari consecutive sunt negative, atunci pacienta este declarata sanatoasa si poate sa iasa din izolare. Cu toate acestea nu se recomanda testarea de rutina ca screening pentru nici o persoana si nici pentru femeile gravide. Testarile sunt rezervate numai persoanelor cu risc, in izolare ori in caranina sau care prezinta simptomatologie specifica.

Legat de aceasta, de asemenea, pe durata sarcinii, in casa poate fi utila o mica rezerva de medicamente anitermice, anitusive, dezinfectante si de antiseptice de suprafata.

GRAVIDA NASTE IN ACEASTA PERIOADA: CE FACEM?

Maternitatea Bucur este unitatea medicala desemnata sa aiba grija de gravidele cu COVID-19. v2
Maternitatea Bucur este unitatea medicala desemnata sa aiba grija de gravidele cu COVID-19.

Nimic deosebit daca gravida  nu a avut contact cu persoane cu risc adica cu persoane izolate, in carantina sau care au venit din zone rosii pentru infectia cu coronavirus. In principiu ar trebui sa fie atente la semnele de debut ale travaliului, lucru valabil si pentru situatiile normale, nu neaparat legat de aceasta situatie.

Dintre aceste semne as enumera: aparitia contractiilor uterine care sa cuprinda in intregime uterul, nu parcelar ori segmentar, si care sa fie foarte dureroase, ca niste cramppe intense.

De asemenea contractiile trebuie sa fie ritmice cu o frecventa precisa, ca pe ceas, cu mai mult de 6 contractii in 10 minute. Daca sunt neregulate si apar la 5, 10 ori 20 de minute, inegale ca ritm, durata si intensitate, pot sa aiba semnificatie de fals travaliu iar o medicatie banala antispastica si o reevaluare dupa circa o ora poate sa lamureasca situatia. Daca contractiile continua, gravida trebuie sa mearga la spital pentru evaluarea situatiei, mai ales daca sarcina se afla in trimestrele II si II.

Un alt lucru important de luat in consideratie ca anuntand aparitia nasterii ar fi aparitia unei scurgeri apoase care se repeta dupa schimbarea tampoanelor intime de 2 -3 ori, scurgere care la atingere da senzatia alunecoasa de apa cu sapun si care are un miros particular: este semn de rupere a membranelor, precoce, prematur sau la termen si trebuie sa determine gravida sa se prezinte de urgenta la spital.

In sfarsit aparitia brusca a unei sangerari indiferent de cantitate ori culoare, cu sau fara contractii, dar care sa nu fie doar o mucozitate cu striatiuni sanguinolente, indica dopul gelatinos. Eliminarea dopului gelatinos este o situatie de anuntare a nasterii ca se va produce in urmatorul interval de timp dar nu reprezinta o urgenta. Dopul gelatinos poate fi eliminat chiar cu si cu o zi sau doua inainte de instalarea travaliului.

Maternitatea Bucur din cadrul Spitalului Sf. Ioan are urmatoarele numere de telefon: 0213305715 (secretariat), 0213305091 (centrala).

CARE SUNT SEMNELE DE ALERTA PENTRU COVID-19?

Hipertermia cu debut brusc este cel mai probabil semn ca vorbim mai mult decat de o gripa sezoniera.
Hipertermia cu debut brusc este cel mai probabil semn ca vorbim mai mult decat de o gripa sezoniera.

Aparitia febrei peste 38 de grade Celsius brusc, la persoane cu risc de infectie cu SARS-CoV-2, riscuri pe care le-am definit anterior, trebuie duca la anuntarea, pe canalele abilitate, a situatiei, la izolarea gravidei si bineinteles la primirea asistentei de specialitate.

Nasterea va fi naturala sau cezariana, in functie de indicatiile obstetricale. Afectiunea respiratorie oricum contraindica anestezia generala prin intubatie oro-traheala deci, in aceasta situatie, se va folosi rahianestezia, cu sau fara analgezie epidurala de electie

Statisticile, putine de altfel, datorita noutatii situatiei, arata ca nou nascutul de obicei este neafectat. Ramane problema materna care va fi evaluata in functie de situatia fiecarei paciente.

IN CONCLUZIE

Opinez pentru o atitudine calma, responsabila, de preventie si sfatuiesc pacientele sa urmeze recomandarile noastre si pe cele oficiale. Sunt convins ca in felul aceste riscurile vor fi minimalizate!

Va doresc multa sanatate si nastere usoara!

Conf. Univ. Dr. Nicolae Poiana

 

Mai multe informatii despre autorul acestui articol se gasesc aici

***

Dacă vrei să afli alte informații sună la Tel Verde 0800 800 358.

IMPORTANT: dacă bănuiești că ai fost în contact cu o persoană infectată cu coronavirus ori dacă ai simptome de gripă, sună la 112

***

Pentru mai multe articole interesante, vizitati site-ul DoctorMit.ro

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

coronavirus, mituri,
Anterior
30 de mituri despre coronavirus
Manusi, coronavirus,
Urmator
MANUSI DE PROTECTIE

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Ce e vital sa stie o gravida in epidemia de COVID-19?