Boala Ebola, tot ce trebuie sa stii despre aceasta!

Boala Ebola, tot ce trebuie sa stii despre aceasta!

Ebola

Boala Ebola, tot ce trebuie sa stii despre aceasta!

Descopera informatii importante despre Ebola in urmatorul episod!

Ebola este o boala in care mor pana la 9 din 10 bolnavi. Doar mortalitatea din turbare depaseste acest procent. Daca pentru rabie avem o solutie, ce mai putem face in cazul Ebola?
Afla acum totul despre aceasta boala!

In afara de "Boala Ebola, tot ce trebuie sa stii despre aceasta!"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: Ebola, boli infectioase, virus, vaccin, mortalitate Ebola, Doctor MIT, -

Transcript

Bine ați venit la Doctor MIT!
Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că un ganglion inflamat inseamna o boala letala sau ca fiecare anestezie generala iti rapeste cate 5 ani din viata.

Daca tot discutam chestiuni serioase haideti sa vedem daca, aici in Romania, ar trebui sa fim speriati de epidemia de Ebola, care se afla in plina desfasurare la nivel mondial, in momentul filmarii acestui episod.

Ca sa intelegem cat de periculoasa sau de inofensiva ar fi pentru noi Ebola ar trebui sa decidem care este cel mai important element pe care ar trebui sa il luam in calcul atunci cand analizam o asemenea boala:

  1. calea de transmitere
  2. mortalitatea
  3. existenta unui vaccin sau (a unui) tratament (impotriva acesteia) sau
  4. toate (sunt la fel de importante)

Cred ca ati ales correct. Toate sunt la fel de importante pentru ca daca stii cum se transmite poti actiona impotriva caii de transmitere, daca stii cat de mare este mortalitatea poti influenta alocarea de fonduri pentru cautarea unui vaccin sau a unui tratament impotriva bolii.

Exista vaccin pentru Ebola?

Va propun sa incepem de la coada la cap, pentru ca, din perspectiva existentei unui vaccin sau a unui tratament, avem de dat un raspuns simplu si clar. Exista la acest moment, octombrie 2014, un vaccin sau un tratament dovedit a fi eficient impotriva Ebola:

1. Da sau 2. Nu

Din pacate raspunsul corect este al doilea. Se incearca atat prevenirea cat si tratarea infectiei cu diverse solutii medicale, care par promitatoare, dar nu avem nici o solutie sigura in acest moment.

Pentru ca sunteti foarte antrenati in logica medicala, urmarind de atata vreme emisiunea Doctor MIT, si pentru ca, am vorbit despre un vaccin anti-Ebola, ce agent patogen credeti ca provoaca aceasta boala?

  1. (un) virus
  2. (o) bacterie
  3.  parazit sau
  4. (un) prion

Felicitari celor ce au ales prima varianta.

Ebola este provocata de un virus.

Ceea ce ne duce mai mai departe si anume, la mortalitate. In ce procent credeti ca infectarea cu virusul Ebola este fatala?

  1. (in pana la) 10% (din cazuri)
  2. (la) 30%
  3. (in) 75% sau
  4. (la pana la) 90% (dintre cazuri)

Pana la 9 din 10 bolnavi infectati cu virusul Ebola, mor. Insa daca credeati ca aceasta este boala virala cu cea mai mare mortatilitate, va inselati. Una dintre urmatoarele boli are un procent de mortalitate, daca nu se instituie tratamentul, de 100%. Boala despre care vorbim este:

Gripa porcina, gripa aviara, gripa spaniola sau rabia (popular cunoscuta ca si turbarea)?

Rabia, in lipsa vaccinului antirabic, este 100% mortala, cu foarte, foarte putine exceptii. In privinta turbarii cunoastem calea de transmitere, mortalitatea si avem si un vaccin. Aceasta este o poveste de succes. O boala ingrozitoare a fost invinsa. Din pacate, nu aceeasi este povestea infectiei HIV, cel putin nu pana acum si aceeasi este si situatia cu Ebola. Insa, ca sa facem ceva in acest sens, trebuie sa stim mai multe despre aceasta boala si despre modul in care se transmite.

Ebola a ajuns, la aceasta ora, pe toate continentele cu exceptia Australiei. De aceea ajungem sa ne intrebam cum se transmite acest virus?

  1. in aer (ca si gripa)
  2. prin sange (ca si hepatita C)
  3. prin sange, saliva, sperma si alte fluide organice sau
  4. (pe) toate (aceste cai)

Nici nu stii daca sa respiri usurat sau nu cand afli ca Ebola nu se transmite prin aer dar prin toate fluidele organice - sange, saliva, urina si ca, daca bolnavul a scapat cu viata dupa infectie, poate transmite virusul prin sperma inca 6 saptamani de la insanatosirea clinica.

Virusul Ebola si transmiterea lui

Cu situatia carei alte boli seamana aceasta multitudine de cai de transmitere;

  1. (prin) infectia cu HVC (virusul hepatitei virale C)
  2. (cu) infectia cu HIV
  3. (prin) infectia cu HVB (virusul hepatitei virale B sau
  4. (cu) infectia cu HPV (virusul papiloma uman)

Caile de transmitere sunt parca copiate de la virusul HIV ce provoaca SIDA - sindromul imunodeficientei umane dobandite.
Care ar fi atunci diferenta intre aceste doua boli? Ambele au o mortalitate extrem de mare insa cum sta Ebola la capitolul incubatie? Astfel, in cazul Ebola, declansarea bolii, dupa infectare, apare in:

  1. 24 h
  2. 8 - 10 zile
  3. 3 - 6 luni sau
  4. (dupa) 7 ani

Boala, consecutiva infectarii, apare in 8-10 zile de la contaminare sau in 5 zile, daca infectarea s-a facut cu un ac refolosit. Aceasta inseamna ca, astfel, comunitati intregi sunt sterse de pe fata pamantului intr-o luna doua deoarece decesul apare in medie in circa doua saptamani de la declansarea bolii.
Dar ce anume, din manifestarile Ebola, provoaca decesul?

  1. paralizia cerebrala
  2. infarctul miocardic
  3. hemoragia generalizata sau
  4. (alte) infectii asociate

Decesul in Ebola este provocat de pierderile de sange pe toate caile posibile de unde si denumirea stiintifica a bolii de Febra hemoragica Ebola.
Ne intrebam daca ar trebui sa ne temem, aici in Romania, de aceasta boala, acum cand am vazut ca ajuns pe aproape toate continentele. In primul rand de unde vine Ebola?

  1. (din) Polinezia
  2. Africa Centrala
  3. Asia sau
  4. Nu stim (de unde a aparut)

Prima epidemie documentata de Ebola a avut loc in Congo si Sudan in 1976.
Dar de unde a aparut Ebola sau mai bine zis cum de au luat-o oamenii?

  1. (mancand) lilieci
  2. gorile
  3. cimpanzei sau
  4. (pe) toate (aceste cai)

Transmiterea Ebolei in Romania

Africa este mai originala decat Europa la acest capitol. Rezervorul natural de virus Ebola este liliacul frugivor sau cainele zburator, o specie foarte mare de lilieci ce se hraneste cu fructe si pe care unele triburi il pun pe masa fara nici o problema.
Dar cum, de la o simpla cina, s-a ajuns sa moara comunitati intregi de oameni? Pentru ca, asa cum am vazut, africanii au si alte traditii si obiceiuri diferite fata de noi. Asa ca in urmatoarele variante de raspuns veti regasi motivul pentru care, dintr-o boala a animalelor, s-a ajuns la o epidemie in fata careia tremura intreaga planeta. Din cauza:

  1. traditii(lor) funerare
  2. obiceiuri(lor) sexuale
  3. obiceiuri(lor) alimentare sau
  4. toate (acestea sunt responsabile pentru raspandirea bolii?)

Daca stim ca virusul se transmite prin fluidele umane putem intelege cum, prin traditia funerara africana ce impune pastrarea decedatului in casa, imbratisarea acestuia si in general contactul fizic, si asta in conditiile in care Africa nu este cel mai friguros continent, actele sexuale fara protectie si introducerea in alimentatie a aproape orice misca, zboara sau se taraie, intelegem ca raspunsul corect este al patrulea.
Inainte de a concluziona, pentru cultura noastra generala, de unde credeti ca vine denumirea bolii Ebola? De la:

  1. satul in care a fost primul focar
  2. (incepand de la) primul african care a decedat (din cauza acestei boli)
  3. (de la ) descoperitorul virusului sau
  4. (de la un) rau (din zona primului focar al bolii?)

Au ghicit cei ce au ales raspunsul cu numarul 4! 🙂

In concluzie:

La intrebarea daca trebuie sa ne temem aici, in Romania, de izbucnirea epidemiei de febra hemoragica Ebola, putem spune ca daca:

1. nu facem sex neprotejat, pentru cel putin 2 luni, cu o persoana care s-a intors dintr-o zona afectata de Ebola,
2. daca nu bem unii dupa altii sau si nu ne sarutam la intamplare,
3. daca ne ferim sa atingem cu mainile libere un decedat care a avut semne ca de Ebola, precum febra mare si hemoragii grave
4. si, daca ne decidem, sa nu introducem in dieta noastra lilieci, porci spinosi sau gorile
atunci nu ar trebui sa ne temem de Ebola.

Crezi că știi un adevăr medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau accesează doctormit.ro.
“INTREABĂ ȘI CERCETEAZĂ!” și nu pierde Doctor MIT!

Un episod oferit de catre Stem SURE - Banca Daneza de Celule Stem

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Durerile in gat, amigdalele,
Anterior
Scoaterea amigdalelor, amigdalectomia si durerile in gat
vaccinul antigripal, gripa,
Urmator
Ce rol are vaccinul antigripal?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Boala Ebola, tot ce trebuie sa stii despre aceasta!