Authentic Jerseys
CAZURI DE UTILIZARE A CELULELOR STEM RECOLTATE LA NASTERE - Doctor MIT

CAZURI DE UTILIZARE A CELULELOR STEM RECOLTATE LA NASTERE

CAZURI DE UTILIZARE A CELULELOR STEM RECOLTATE LA NASTERE

Deoarece trei din cele patru cazuri prezentate fac referire la tratamente din sfera neurologica, trebuie spus că celulele stem s-au folosit în siguranță încă din anii ‘90 pentru patologii severe – cele oncologice – cu potențial de reacții adverse și complicații fatale, și bazat pe aceasta putem spune ca celulele stem pot fi administrate în siguranță la copii prin prisma raportului beneficiu / risc terapeutic în vederea obținerii independentei funcționale a viitorului adult.

De asemenea este important de stiut ca, desi celulele stem aduc materialele necesare formarii de noi conexiuni intre neuroni, proces care sta la baza invatarii, este necesara continuarea terapiei si a educatiei speciale in tratamentul tulburarilor din spectrul autist pentru “antrenarea” acestor conexiuni in circuite functionale solide.

Toate cazurile prezentate sunt tratate cu celule stem eliberate de catre bancile de celule stem reprezentate de Stem Sure in Romania iar o parte au fost gestionate cu ajutorul Asociatiei Doctor MIT.

CAZUL 1

Paralizie cerebrala

DIAGNOSTIC: paralizie cerebrala

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2009

Luna/an transplant: mai 2013, din aceeasi proba de celule stem

Luna/an transplant: decembrie 2013, din aceeasi proba de celule stem

Varsta la data transplantului: 4 ani

Conditia pacientului anterior transplantului: afazie, ataxie, imposibilitatea de a se deplasa sau de a se aseza fara suport; prezenta unei leziuni cerebrale (investigatie imagistica) asociata cu prezenta paraliziei cerebrale determinata de dificultatile nasterii in regim de urgenta. Diagnosticul de paralizie cerebrala a fost oferit la varsta de 6 luni a copilului.

Tip transplant: autolog

Locatie transplant: Duke University, U.S.A.

Nr. de transplanturi: 2

Evaluare cu rezultat relevant: 12 luni

Rezultate observate: disparitia leziunii cerebrale (investigatie imagistica)

CAZUL 2

Autism

DIAGNOSTIC: tulburare de spectru autist

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2014

Varsta la data transplantului: 5 ani

Conditia pacientului anterior transplantului: cu paucilalie (mai putin de 10 cuvinte), hiperkinetica, episoade de agitatie; arii de hipomielinizare in cortexul prefrontal (investigatie imagistica – RMN)

Tip transplant: autolog

Locatie transplant: Spitalul Medicover, Romania

Nr. de transplanturi: 1

Luna/an transplant: ianuarie 2019

Evaluare cu rezultat relevant: 2 luni

Rezultate observate: Verbalizarea prin imitație a apărut în săptămâna a doua; de asemenea a stabilit contact vizual, a schitat zâmbete, s-a produs o scădere a hiperactivitatii. A avut 3 episoade de agitatie paroxistica cu durata de câteva ore și rezolvate spontan, fără administrare de sedativ. A început sa verbalizeze fără dificultati și a acumulat în câteva saptamani un vocabular de peste 100 cuvinte.

CAZUL 3

Beta talasemie

DIAGNOSTIC: beta talasemie

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2015

Luna/an transplant: septembrie 2020

Varsta la data transplantului: 5 ani

Conditia pacientului anterior transplantului:

Fratele mai mare al copilului de la care s-au recoltat celule stem hematopoietice (din sangele cordonului ombilical) a fost diagnosticat cu beta-talasemie, intr-o forma amenintatoare de viata. S-au recoltat celule stem adulte din maduva pacientului (transplant de maduva autolog) si s-au mixat cu celulele stem hematopoietice tinere provenite de la frate (donator) si s-au transplantat. Aceasta reprezinta un tratament pe atat de rar si de inovator pe cat de incarcat de stress deoarece, desi reprezinta o terapie standard a talasemiei conform FDA si EMA, vorbim despre un transplant mix (autolog + alogenic)

Tip transplant: autolog + alogenic

Locatie transplant: Imperial College Healthcare Trust, London, U.K.

Nr. de transplanturi: 1

Evaluare cu rezultat relevant: urmeaza in 12 luni, respectiv in septembrie 2021

Rezultate observate: pana la implinirea celor 12 luni de la transplant cand va avea loc prima evaluare majora a eficientei tratamentului, consemnam reusita in administrarea transplantului mix in sensul evitarii rejectului de grefa, acest tip de transplant reprezentand o raritate intre cele efectuate cu probe de celule stem eliberate de catre banci private de celule stem

CAZUL 4

Autism

DIAGNOSTIC: tulburare de spectru autist

Data nasterii / colectarii probei de celule stem: 2015

Luna/an transplant: septembrie 2020

Varsta la data transplantului: 5 ani

Conditia pacientului anterior transplantului: dislalie severa (tulburare a limbajului expresiv), fara probleme de socializare, cu usoare progrese in urma tratamentului cu Cerebrolizin si terapie ABA, RMN cerebral cu zone de demielinizare, TNF-alfa si alfa-2 globuline crescute.

Tip transplant: autolog

Locatie transplant: Spitalul Medicover, Romania

Nr. de transplanturi: 1

Evaluare cu rezultat relevant: 3 saptamani

Rezultate observate: ameliorarea limbajului expresiv cu imbogatirea vocabularului la peste 100 cuvinte; imbunatatire in focusare, atentie, achizitie de cunostinte si in calitatea somnului.

***

medici tratament autism
De la stanga la dreapta: Dr. Felician Stancioiu, Dr. Radu Dumitrescu, Dr. Bogdan Ivanescu

Tratamentele cu celule stem hematopoietice tinere au fost realizate in Romania in cadrul studiului NCT04007224 al doctorului Felician Stancioiu, cu ajutorul Asociatiei Doctor MIT, prin implicarea fondatorilor ONG-ului, Mara Pop si Georgiana Nelepcu, alaturi de  doctorul Bogdan Ivanescu, creatorul platformei media medicale Doctor MIT. Primul transplant de celule stem din Romania, destinat tratarii unui copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist, a fost realizat cu o proba de celule stem recoltata si eliberata prin Stem Sure.

Logo Stem Sure
banca engleza de celule stem
AMbulanta neagra
Anterior
MITUL AMBULANTEI NEGRE: INTREBARILE ESENTIALE
Therapy Air Zepter
Urmator
PRODUSELE ZEPTER PROMOVATE PRIN DOCTOR MIT

Intreaba-ma!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*  *

 1. Costinela
  18/05/2021 at 12:44 am — Reply

  Poate fi efectuat transplant de celule stem la un copil de 16 ani jumate , diagnosticat cu tulburare de spectru autist?

  • 18/05/2021 at 9:54 am — Reply

   Din pacate tratamentul este eficient doar pentru copii intre 3-7 ani deoarece, se pare ca, modificarile la nivel cerebral sunt ireversibile oadat cu maturarea creierului, cel putin in ceea ce priveste tratamentul cu celule stem hematopoietice.
   Si, in plus, ar trebui sa aiba celule stem recoltate la nastere, ceea ce ma indoiesc ca este cazul, dat fiind varsta copilului.
   Continuati cu terapia cognitiva, ca fiind cea mai buna solutie in acest caz!Authentic Jerseys
Back
SHARE

CAZURI DE UTILIZARE A CELULELOR STEM RECOLTATE LA NASTERE