Cat tine imunitatea la coronavirus? Nu ai crede!

Cat tine imunitatea la coronavirus? Nu ai crede!

Imunitate, coronavirus, anticorpi,

Cat tine imunitatea la coronavirus? Mai mult decat ai crede!

Afla acum cat tine imunitatea la COVID-19.

In afara de "Cat tine imunitatea la coronavirus? Mai mult decat ai crede!"

Te-ar mai putea interesa si

Transcript

- tags: COVID-19, anticorpi, vaccinare, imunitate, virus, coronavirus, Doctor MiT, -

Bine ati venit la Doctor MiT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai noi si mai importante informatii medicale!

Acesta este primul episod Doctor MiT pe care il filmez de cand m-am vindecat de COVID-19. Faptul ca am trecut prin infectia cu noul coronavirus mi-a oferit sansa sa aud aceleasi replici din partea prietenilor si cunoscutilor pe care le auziti fiecare dintre voi care a avut COVID si anume: “nu te bucura prea tare ca imunitatea tine putin” sau, cealalta versiune, si mai pesimista, “daca n-ai anticorpi, oricand poti sa iei din nou coronavirusul”.

Aceasta ma face ca astazi sa va raspund intrebarii:

Cat tine imunitatea post-COVID-19?

Ca sa raspundem acestei intrebari, trebuie sa stim cateva detalii despre imunitate si cum functioneaza ea.

In primul rand, cine sunt insarcinate cu functia imuna in organismul uman:

  1. Globulele rosii adica hematiile sau 2. Cele albe, leucocitele

Evident asa dupa cum am invatat la biologie in gimnaziu, globulele albe adica leucocitele, limfocitele, macrofagele si alte tipuri celulare din aceeasi familie au responsabilitatea apararii organismului in fata infectiilor.

A doua intrebare la care trebuie sa raspundem pentru a afla cat tine imunitatea post-COVID-19 este:

1. anticorpii la SARS-CoV-2, noul coronavirus, produc globulele albe sau     2. globulele albe produc anticorpii?

Cea mai apropiata intrebare de aceasta este “cine a fost primul, oul sau gaina?”. Daca chiar sunteti curiosi sa rezolvati aceasta dilema, va spun eu: oul a fost primul deoarece dinozaurii deja se nasteau din oua acum vreo 230 de milioane de ani pe cand gainile sunt ceva mai proaspete filogenetic.

In cazul nostru, prima la rand este celula deoarece ea naste anticorpul iar aceasta este o informatie foarte importanta deoarece discutam despre 2 brate ale sistemului imun:

Imunitatea celulara si imunitatea umorala sau prin anticorpi.

Ca prima idee cu care sa plecati de la acest episod este ca “lipsa anticorpilor la SARS-CoV-2 nu inseamna ca nu aveti imunitate la coronavirus”.

De ce? Pentru ca protectia la reinfectare, in majoritatea covarsitoare a infectiilor, este asigurata in primul rand de imunitatea celulara. Limfocitele B si T sunt cele care ne pazesc de reinfectare. Imunitatea sterilizanta, adica cea prin anticorpi, este mai degraba exceptia decat regula. Deci nu mai lasa pe nimeni sa iti spuna ca, daca n-ai anticorpi, n-ai imunitate!

Dar ca sa dam cezarului ce este al cezarului: exista o relatie de directa proportionalitate intre gravitatea simptomelor din COVID si titrul, cantitatea de anticorpi din sange. Daca ai trecut asimptomatic sau cu simptome blande prin infectia cu coronavirus, cel mai probabil nu vei gasi anticorpi detectabili in sange insa daca ai avut febra, frison, dureri ale pieptului, tuse ori chiar pneumonie, la finalul infectiei, vei fi foarte bogat in anticorpi deoarece imunitatea celulara nu afost suficienta in a combate infectia si celulele imune au trebuit sa secrete si anticorpi.

Pe scurt, prima lectie a acestui episod este ca pacientii care trec prin COVID-19 dezvolta imunitate la coronavirus, ca aceasta este asigurata de catre globulele albe precum limfocitele B si T si ca nu e musai sa ai anticorpi ca sa fii ferit de noul coronavirus.

Anticorpii SARS-CoV-2

Acum avem informatiile necesare pentru a intelege de ce, conform celor mai noi studii din 2020, imunitatea la SARS-CoV-2 tine 7-8 luni de la data vindecarii, daca nu cumva mai mult. Aceasta se intampla pentru ca ea nu este conditionata de prezenta anticorpilor ci de imunitatea mediata celular.

Insa ceea ce este si mai interesant este faptul ca o mica parte din cei ce au trecut in 2003, acum 17 ani, prin epidemia de SARS-CoV-1, varul bun al lui SARS-CoV-2, prezinta si acum memorie celulara eficienta pentru genera un raspuns imun la respectivul virus.

In concluzie, a doua lectie cu care plecam de la acest episod este ca cel mai probabil suntem protejati de reinfectarea cu noul coronavirus cel putin 7-8 luni de la vindecare deci tot ca in cazul gripei sezoniere si ca, de fapt, imunitatea celulara poate dura chiar si cativa ani.

Aceasta este o veste senzationala deoarece vine in sprijinul incheierii pandemiei odata cu accesul la vaccinare. Cei ce am trecut prin COVID-19 avem imunitate si, impreuna cu primii vaccinati vom putea asigura o zona de protectie sociala pana la atingerea imunitatii de turma.

Despre imunitatea de turma gasiti informatii pe doctormit.ro si la fel si despre vaccinurile anti-SARS-CoV-2.

Intreaba si cerceteaza! Si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

vaccinurile, vaccin, coronavirus,
Anterior
VACCINURILE ANTI-CORONAVIRUS - COMPARATIE
Infertilitate masculina, spermograma,
Urmator
SPERMOGRAMA – analize in infertilitatea masculina (2)

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cat tine imunitatea la coronavirus? Nu ai crede!