Cartofii prajiti te pot omori! Stii de ce?

Cartofii prajiti te pot omori! Stii de ce?

Cartofii prajiti

Cartofii prajiti te pot omori! Stii de ce?

Cartofii prajiti te pot omori! Afla de ce in urmatorul episod!

In afara de "Cartofii prajiti te pot omori!'

Te-ar mai putea interesa si

– tags: cartofii prajiti, amidonul, alimentatie, sanatate, Clinica Doctor MIT,  –

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca fumatul da dependenta sau ca trebuie sa mananci cat pentru doi atunci cand esti insarcinata.

Astazi vorbim despre un subiect din gastronomie - cartofii prajiti. Daca va plac, atunci cunoasteti tot ce se spune despre ei: ca ingrasa, ca pun umarul la aparitia infarctului sau ca pot fi asociati cu cancerul.

De unde au aparut aceste afirmatii denigratoare la adresa deliciosilor cartofi prajiti si cat de adevarate sunt, aflam chiar acum.

Ce contine, in primul rand, cartoful?

  1. fibre vegetale
  2. grasimi
  3. glucoza sau
  4. amidon

Cartoful este atat un aliment uman cat si furaj pentru vite datorita continutului inalt de amidon!

De ce este important amidonul atat pentru noi cat si pentru animale?

  1. deoarece se transforma in grasimi asigurandu-ne rezerve energetice
  2. pentru ca se transforma in proteina chiar si de tipul celei musculare
  3. pentru ca, in prezenta amilazelor, se transforma direct in glucoza sau
  4. de fapt toate aceste afirmatii sunt adevarate

Nu stiu daca ati vazut vreodata un culturist consumand cartofi pentru masa musculara. Si nu, amidonul nu se transforma direct in grasime desi poate merge si intr-acolo. Amidonul este o foarte buna sursa de energie pentru ca, odata ajuns in burta noastra, devine zahar adica glucoza. Surprinzator, nu-i asa?

Am aflat ceea ce ne interesa despre unul dintre componentii retetei de cartofi prajiti. Haideti sa ne uitam cu atentie la cuvantul "prajit". Aceasta inseamna ca cartofii sunt introdusi in ulei la inalta temperatura. Ce este de fapt uleiul?

  1. uleiul e ulei si gata
  2. de fapt uleiul folosit la cartofii prajiti pe care ii cumparam de la fast food este, cel mai probabil, o grasime trans
  3. o grasime saturata sau
  4. una nesaturata

Este cel mai probabil ca grasimea in care fierb cartofii pe care ii astepti sa fie o grasime trans. Este acesta un lucru bun sau rau? Aflam imediat.

Ca sa va faceti o idee, va intreb daca grasimile trans sunt gasite, in mod obisnuit, in natura?

1. Da sau 2. Nu

Grasimile trans au fost inventate de catre chimisti ca sa lungeasca durata de valabilitate a uleiurilor de pe raft si sa imbunatateasca aspectul comercial al marfii. Deci nu, nu natura ne indeamna sa consumam acest tip de grasime.

Cu ce sunt asociate grasimile trans?

  1. prin cresterea colesterolului rau LDL si a trigliceridelor
  2. cu scaderea colesterolului bun HDL
  3. cu aparitia de carcinogeni precum acrilamida sau
  4. toate acestea i se reproseaza uleiului in care se fac cartofii prajiti

Daca nu credeati ca situatia este atat de nefericita, ei bine iata ca va inselati. Grasimile trans cresc atat colesterolul rau cat si trigliceridele si, parca nu era de ajuns, fac ceva ce nici grasimile saturate nu reusesc sa faca: scad si concentratia din sange a colesterolului bun HDL!

Acum stim tot ce trebuie pentru a vedea cat de exagerate sau nu sunt avertismentele legate de consumul de cartofi prajiti.

Deci, de care dintre urmatoarele probleme ar trebui sa ne temem cand ne delectam cu acest fel de mancare:

  1. accident vascular si de infarct
  2. de cancer
  3. diabet si de ingrasare sau
  4. de fapt de toate acestea

Da, prin depunerea de grasimi pe artere, ne putem astepta ori la infarct ori la accident vascular, daca nu ne trezim cu amandoua. Acrilamida este numele substantei din cartofii prajiti acuzata de aparitia cancerului. Si daca ingrasarea pare minora printre aceste afectiuni, diabetul este pe lista de boli aflata langa portia de cartofi prajiti pentru ca, va amintiti, nu-i asa?, ca amidonul in burta noastra se transforma direct in zahar.

Cartofii prajiti interzisi pentru copii

Nu vreau sa va ofer statistici si procente pentru ca am certitutdinea ca tot acest mecanism fiziologic pe care vi l-am descris este suficient de relevant pentru voi. Tot ce imi doresc este sa intelegeti ca niciodata, dar niciodata, nu trebuie sa le oferiti cartofi prajiti copiilor iar atunci cand comandati asa ceva pentru voi, sa aveti un mic sentiment de vina.

Vrei sa afli si alte curiozitati medicale? Atunci scrie-ne pe pagina de Facebook a emisiunii sau acceeaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

sexul copilului, sarcina,
Anterior
Poti ghici sexul copilului dupa forma burtii. Mit sau realitate?
antiinflamator, Tripernol,
Urmator
Antiinflamator complet natural!

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Cartofii prajiti te pot omori! Stii de ce?