Vitamina B9 si lupta impotriva cancerului

Vitamina B9 si lupta impotriva cancerului

Vitamina B9

Vitamina B9 si lupta impotriva cancerului

Afla tot ce trebuie sa stii despre vitamina B9 si lupta cu cancerul.

In afara de "Vitamina B9 si lupta impotriva cancerului"

Te-ar mai putea interesa

- tags: vitamina B9, cancer, vitamine, acid folic, gravida, boli neoplazice, Clinica Doctor MIT, -

Transcript

Bine ati venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aduc in fata voastra cele mai interesante informatii medicale.

In cadrul seriei "Nu stiai ca vitaminele pot face asta!" am discutat despre toate vitaminele pana la B7 inclusiv, astfel incat astazi urmeaza sa povestim despre urmatoarea. Aceasta este:

  1. vitamina B8
  2. B9
  3. B10 sau
  4. B11

Tineti minte ca dupa B3 nu venea B4? Ei bine aceeasi situatie o avem si aici. Vitamina B8 nu exista asa ca pe masa de disectie intindem vitamina B9. Si, inca un secret, dupa B9 vine direct B12!

Dar cine este B9?

  1. acidul ascorbic
  2. acid folic
  3. acidul acetil-salicilic sau
  4. vitamina B9 poarta toate aceste nume

A patra varianta de raspuns nu este corecta deoarece acidul ascorbic este vitamina C iar acidul acetil salicilic este de fapt aspirina. Asa ca vitamina B9 este acidul folic.

Unde il gasim?

  1. in citrice
  2. in frunzele inchise la culoare sau in ficat
  3. este produs integral de catre splina noastra sau
  4. toate aceste optiuni sunt corecte

Fiind vitamina, nu este produsa de catre tesuturile noastre si cu atat putin de catre splina care nu nu produce mai nimic. Despre acest organ ciudat oricum vom discuta intr-un episod viitor, aici, la Doctor MIT. Revenind, raspunsul corect este al doilea, vitamina B9 fiind gasita in spanac, varza de Bruxel, asparagus si in ficatul de vita si nu numai.

Vitamina B9, benefica pe timpul sarcinii

Ce rol are aceasta vitamina?

  1. este importanta in sarcina
  2. evitata de pacientii cu afectiuni neoplazice adica cu cancer
  3. este vitala pentru formarea ADN-ului, ARN-ului si, in general, pentru inmultirea celulelor sau
  4. toate aceste optiuni sunt corecte

Vitamina B9 este prietena gravidelor pentru ca scade cu 28% riscul de a aparitie a defectelor cardiace si de tub neural ale noului-nascut. Din pacate pacientii cu neoplasm fug de vitamina B9 nerealizand nevoia de aceasta a celulelor cu rata de replicare mai mica ce sunt vaduvite de B9 de catre celulele maligne - lipsa acidului folic afectand suplimentar starea lor de sanatate, totul fiind sub rezerva recomandarii medicale, evident. Si, da, B9 este vitala pentru baza vietii, ADN-ul si ARN-ul nostru.

Ce se intampla atunci cand nu avem un regim alimentar echilibrat si ajungem la deficit de acid folic?

  1. se instaleaza anemia megaloblastica
  2. apare scaderea in greutate si pierderea apetitului
  3. palpitatii si tulburari comportamentale sau
  4. toate acestea se inscriu in tabloul clinic

Probabil ca ati raspuns corect, toate acestea se pot instala. Si nu va bucurati de optiunea a doua pentru ca exista solutii mai placute si mai putin riscante de a slabi 🙂

Rolurile vitaminei B9

Datorita faptului ca vitamina B9 este atat de importanta pentru viata, din 2013, un numar de 76 de tari au decis imbogatirea fainii cu acid folic.

Ce parere aveti, era si Romania printre ele la acea data?

1. Da sau 2. Nu

Nu. Cele 76 de tari sunt in principal cele in cazul carora fie cultivarea fie procesarea graului este deficitara si astfel statul a decis sa vina in ajutorul populatiei prin aceasta masura si, ca sa va faceti o idee, majoritatea acestora sunt fie tari sarace, fie tropicale. Coincidental insa, din 2015 si Romania a luat in considerare o atare masura.

In concluzie, vitamina B9 este prietena gravidelor, persoanele cu procese neoplazice nu ar trebui in realitate sa se fereasca de ea mai ales daca au recomandarea medicului si, am zis sa patrez la final aceasta informatie, acidul folic se gaseste din belsug in mai multe tipuri de bere 🙂

Curios sa afli mai multe informatii medicale interesante? Atunci viziteaza pagina de Facebook a emisiunii sau acceseaza doctormit.ro.
Intreaba si cerceteaza! si nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Vitamina B12
Anterior
Ce legatura are vitamina B12 cu varul de pe pereti?
vitamina B6, vegetarian,
Urmator
Vitamina B6 si riscul in regimul vegetarian

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Vitamina B9 si lupta impotriva cancerului