Polenul, panaceu universal? Mit sau adevar?

Polenul, panaceu universal? Mit sau adevar?

Propolis

Polenul, panaceu universal? Mit sau adevar?

Este adevarat ca polenul este un panaceu universal? Descoperiti in urmatorul episod!

Afla de ce este important, sau nu, sa introduci polen in alimentatia copilului tau sau chiar a ta.
Am vazut ca in cazul mierii si a laptisorului de matca, una dintre ele nu isi respecta renumele.
Deci, care e situatia polenului?

In afara de "Polenul, panaceu universal? Mit sau adevar?"

Te-ar mai putea interesa si

- tags: polenul, remedii traditionale, panaceu, alimentatie,  Doctor MIT, -

Transcript

Bine ați venit la Doctor MIT!

Sunt doctor Bogdan Ivănescu și mi-am propus să caut adevărul din spatele miturilor medicale precum că mierea este un panaceu si ca in aceeasi categorie se incadreaza si laptisorul de matca.

Dupa ce am inteles, spre dezamagirea multora si inclusiv a mea, ca mierea nu este decat un indulcitor si ca nu trateaza orice boala sau orice rana, a venit momentul sa aruncam o privirea analitica asupra polenului, un produs apicol laudat ca ar avea cam aceleasi proprietati ca si mierea - ca vindeca rani, ca trateaza alergii si ca intareste sistemul imunitar.

Ca sa vedem cat de adevarate sunt toate aceste calitati atribuite polenului ar trebui sa incepem prin a ne uita la compozitia acestuia.

Astfel polenul este alcatuit din:

  1. glucoza cristalizata
  2. (o pereche) de celule vegetale reproducatoare
  3. miere deshidratata sau
  4. (din) toate (aceste componente)

Grauntele de polen, pe care albina il ia de pe staminele florii, adica, cel mai adesea, din interiorul cupei acesteia, nu este altceva decat o pereche de celule vegetale cu rol in reproducere.

La ce este util polenul in natura? La:

  1. crearea fructului
  2. (la) producerea de seminte
  3. la reproducere sau
  4. (in) toate (acestea)

Felicitari celor ce au raspuns TOATE, desi, intr-adevar, a fost o intrebare grea. Involuntar, in timpul serviciului, albina se incarca pe corp cu polen pe care il transporta astfel de la floarea mascul la floarea femela facilitand "fecundarea" si cresterea fructului, care are in interior semintele, care cazand pe jos vor incolti si vor forma o alta floare respectiv "puiul" florii fecundate cu ajutorul albinei.

Pe scurt, aproape ca am putea spune ca de fapt polenul, de care beneficiem gratie albinelor, nu este altceva decat o adunatura de spermatozoizi ai florii mascul. Ciudat sa ne gandim asa, nu? 🙂

Acum ca am vazut ca polenul este de fapt material sexual haideti sa vedem, in ce fel, introducerea lui in alimentatie ne face mai buni, mai veseli si mai sanatosi 🙂

Spuneam ca se afirma ca polenul vindeca rani. Ca sa vindece rani acesta ar trebui sa aiba actiune:

  1. antiseptica
  2. bactericida
  3. antivirala sau
  4. oricare (dintre acestea)

Ati ghicit! Ca sa trateze plagi polenul ar trebui sa aiba oricare sau toate aceste actiuni.

Compozitia polenului

Ca sa raspundem acestei ipoteze ar trebui sa vedem care este structura unui graunte de polen. Astfel acesta este alcatuit din:

  1. celuloza
  2. proteine
  3. (din) ambele (structuri) sau
  4. (are) alta (structura)

Grauntele de polen este alcatuit in principal din celuloza si din proteine. Celuloza, pe care o gasim si in hartia de scris si despre care nu mai este cazul sa vorbim, si sporopolenina, o proteina proprie polenului alcatuiesc peretii protectori ai acestuia. Iar intre acestia se ascund aminoacizii materialului genetic.

De aceea, ar trebui mai degraba sa ne intrebam daca celuloza si sporopolenina au respectivele atributii: antiseptice, bactericide sau antivirale.

1. Da sau 2. Nu

Acum ca stim ceea ce este cel mai important despre polen putem afirma relaxati ca polenul nu este medicamentul minune pentru tratarea ranilor. Singura actiune pozitiva a acestuia la nivelul unei plagi, in masura in care nu a fost contaminat bacterian, este cea de deshidratare, care va ajuta la formarea crustei ranii si atat.

Efectele consumului de polen

Dar sa mergem mai departe si sa vedem ce rol ar avea polenul in imunitate. Astfel, odata ingerat, polenul:

  1. (are rol de) antigen
  2. actioneaza ca o vitamina
  3. ambele sau
  4. (nu face) nici una (dintre aceste actiuni)

Odata ce a juns in intestine polenul nu este perceput nici ca antigen si nici nu contine in mod concentrat, asa cum am vazut, vitamine deoarece, polenul, in forma in care este colectat de catre apicultori este mai mult de jumatate carbohidrati - 55% - si mai putin de 3% vitamine, restul fiind aproape integral proteine. De aceea rolul in imunitate al polenului nu este sustinut. Mai mult decat atat, deoarece exista o atractie mare spre a face tot felul de afirmatii generoase despre polen, FDA - Food and Drug Administration din Statele Unite, interzice in mod oficial orice reclama care ar face publicul sa creada ca polenul este un panaceu.

Dar ce putem spune despre tratarea alergiilor? Astfel polenul:

  1. trateaza febra fanului
  2. (o provoaca) febra fanului
  3. (ingerat) reduce riscul de alergii sau
  4. nici una (dintre aceste variante nu este valabila)

La nivel mondial intre 10 si 20% dintre oameni sufera de febra fanului provocata de polen! Odata inspirat pe caile nazale polenul se comporta ca un alergen si ne provoaca rinita, stranut si chiar raspuns anafilactic. Iar in unele cazuri duce la aparitia eczemelor. Asa ca, polenul, in loc sa trateze rani, le provoaca si in loc sa intareasca sistemul imunitar ni-l zdruncina prin caracterul alergenic.

Dar ce putem spune despre calitatile nutritionale ale polenului? Privit ca si aliment, polenul, prin comparatie cu continutul proteic al carnii de vita, reperul obisnuit, este:

  1. mai bogat (proteic)
  2. similar (din punctul de vedere al proteinelor)
  3. mai sarac sau
  4. nu exista o regula

Polenul in alimentatie

Polenul este un aliment exceptional de sanatos prin faptul ca, din punct de vedere proteic, este mai bogat chiar decat carnea de vita. Si daca punem la socoteala faptul ca 50% dintre proteine sunt de fapt aminoacizi liberi, care sunt folositi foarte rapid de catre organism, putem incuraja utilizarea polenului ca aliment sub rezerva faptului ca, studiile stiintifice, au identificat mostre de polen care pot contine 188 de tipuri de fungi, sau mai popular spus de ciuperci, si pana la 29 de tipuri de bacterii.

In concluzie, polenul nu este cel mai recomandat produs biologic de pus pe rani sau de utilizat ca tratament al alergiilor insa este un nutrient valoros de care ar trebui sa ne bucuram cat nu au murit toate albinele din lume din cauza insecticidelor.

Crezi că știi un adevăr medical interesant?
Atunci scrie-ne despre el pe pagina de facebook a emisiunii sau accesează doctormit.ro.

“INTREABĂ ȘI CERCETEAZĂ!” și nu pierde Doctor MIT!

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Daneza de Celule Stem.

O emisiune oferita de Stem SURE - Banca Engleză de Celule Stem.

Doctor MiT

Doctorul Bogdan Ivanescu este co-fondator al bancii de tesuturi umane StemSure (2009), fiind implicat in primul transplant de celule hematopoietice din Romania. Totodata este creatorul platformei medicale Doctor MiT (2013), asumandu-si astfel rolul de a valida sau de a desconspira miturile medicale in care am ajuns sa credem si gazda documentarului romanesc de biotehnologie Biocod realizat de catre DIGI World. Este promotor al celor mai noi tehnologii medicale aparute la nivel mondial precum Rigenera si un fervent sustinator al cauzei ce promoveaza masurile ecologice pentru limitarea efectelor incalzirii globale. In acest sens compania pe care a fondat-o planteaza cate un copac pentru fiecare copil pentru care parintii aleg sa recolteze celule primordiale la nastere. Este membru al echipei studiului clinic ce implementeaza in Romania transplantul cu celule recoltate la nastere pentru tratarea autismului la copii.

Laptisorul de matca
Anterior
Laptisorul de matca este atat de polivalent?
Mierea
Urmator
Mierea, tratament universal! Mit sau realitate?

Intreaba-ma!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*  *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back
SHARE

Polenul, panaceu universal? Mit sau adevar?